Çenelerde görülen kistler

Çenelerde Görülen Kistler

Çenelerde görülen kistler

Kistler genellikle bağdokusunda oluşan embriyolojik epitelyum artıklarından kaynaklanan içi sıvı dolu kitlelerdir. Çok yavaş büyüme gösterirler ve büyümeleri ekspansif şekilde yani genişleyerek ve çevre dokuları iterek gerçekleşmektedir.

Kistler genellikle semptom vermezler, radyolojik muayene sonucu  ortaya çıkarlar yada yüzde şişlik meydana getirecek kadar büyürlerse şişlik olarak ortaya çıkabilirler. Kistler gelişimsel kaynaklı ve inflamatuar kaynaklı olmak üzere iki kısımda incelenirler. Gelişimsel kistler ise odontojen (diş kaynaklı) ya da non-odontojen (diş kaynaklı olmayan) olmak iki gruba ayrılırlar. Çenelerdeki kistler çoğu kez diş kaynaklıdır.

Kist ameliyatlarında temel ilke tüm kistin çeperi ile birlikte çıkarılmasıdır. Kist lezyonu ile ilişkili olmayan komşu diş kökleri korunmalı ve kist içerisinde bulunan dişlerin apikal rezeksiyon yöntemi ile ağız içerisinde kalması sağlanmalıdır. Fakat kistin çok büyük olduğu, dişler etrafındaki kemik kaybının fazla olduğu durumlarda dişler çekilebilmektedir.

Bu makale 17 Ağustos 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Sıla Mermut Gökçe

Prof. Dr. Sıla Mermut Gökçe, Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başlamış olduğu eğitimini başarı ile tamamlayarak Ortodonti (Çene-Diş Bozuklukları) Uzmanı olmuştur.

Prof. Dr. Sıla Mermut Gökçe, mesleki çalışmalarına kendi özel muayenehanesinde devam etmektedir. 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Çene kisti
Prof. Dr. Sıla Mermut Gökçe
Prof. Dr. Sıla Mermut Gökçe
İstanbul - Ortodonti (Çene-Diş Bozuklukları)
Facebook Twitter Instagram Youtube