Çene rotasyonu ve diş sürmesi arasındaki ilişki

Çene rotasyonu ve diş sürmesi arasındaki ilişki

Mandibulanın büyümeyle maksilladan uzaklaşması dişlerin süreceği boşluk oluşturur. Bu da dş erüpsiyonlarını etkiler. Maksiler dişler aşağı ve bir miktar ileri doğru sürmektedir. Normal büyümede maksilla birkaç derece ileri rotasyon yapar. Ancak sıklıkla hafifçe geri rotasyon yaptığı da görülür. İleri rotasyon kesici dişleri daha protruziv yapacak, geri rotasyon daha retruziv yapacaktır.

Mandibuler dişler yukarı ve bir miktar öne doğru sürer. Mandibulanın normal total rotasyonu yukarı doğrudur. Bu da keserleri dikleştirme eğiliminde olduğundan molarlar keserlere nazaran daha meziale hareket eder. Ve bu da ark uzunluğunu azaltır. Mandibulanın ileri total rotasyonu maksilladan fazla olduğundan mandibuler ark uzunluğundaki normal azalmanın maksilladan fazla olması şaşırtıcı değildir. Modern bakış açısı keserlerin linguale hareketine molarların mezializasyonuna göre daha fazla önem vermektedir.Aslında  aynı implant çalışmaları keserlerin anteroposterior konumlarındaki bu değişimin ark uzunluğu değişikliklerinde daha önemli olduğunu bildirmiştir.

Kısa yüzlü bireylerde aşırı rotasyon oluştuğu zaman keserler çok az bile sürseler bite artar. Üst çenede de geri rotasyon keserleri linguale alacaktır. Uzun yüzlü hastalarda çenelerin rotasyonu keserleri ileriye taşıyacaktır ve protruzyon oluşturacaktır.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. M. Özgür Sayın

Doç. Dr. M. Özgür SAYIN, 22 Mayıs 1973 tarihinde Eskişehir'de doğmuştur. Tokat Gaziosman Paşa İlkokulu'nda ve 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde lisans öncesi öğrenimlerini bitirmiştir. Aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde üniversite eğitimine başlamıştır. 1996 yılında mezun olarak Diş Hekimi unvanı almıştır.  1997-2002 yılları arasında Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'nda doktora eğitimini tamamlamış olan Doç. Dr. M. Özgür SAYIN, aynı yıl Süleyman Demirel Üniversitesi Ortodonti Anabilim Dalı'na Yardımcı Doçent olarak atanmıştır. 2003-2004 yılları arasında Gülhane Askeri Tıp Akademisi Diş Hekimliği Bilimleri Merkezi Ortodonti Anabilim Dalı'nda yedek subay olarak askerlik vazifesini yerine getirmiştir.  23 Mart 2006 tarihinde ise Ortodonti Anabilim Dalı'nda "Doçent ...

Etiketler
Diş sürmesi
Prof. Dr. M. Özgür Sayın
Prof. Dr. M. Özgür Sayın
Antalya - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube