Çene egzersizleri

Çene egzersizleri

Çene Egzersizleri, Vücudumuzda nasıl çalıştığını hiç fark etmediğimiz yerlerden birisi olan, çeneniz çok çalışan eklem bölgelerinden birisidir. Yaşınız ilerlemeye başlayınca kendimizde de, yavaş yavaş bütün vücutta olduğu gibi sarkmalar meydana gelmektedir. Çenedeki bu sarkmaları en aza indirebilmek için, çene egzersizleri yapmak bize çok fazla sağlayacaktır.

Çene egzersizleri ile sadece sarkmaları değil, diğer taraftan hiç farkında olmadığımız, birtakım ağzı ağrıları da engellemiş olacaksınız. Araştırmalara göre her 100 kişinin, 20'sinde çene ağrıları çektiği görülmektedir. Zamanla ihmal edilen çene ağrıları, tedavisi zor olan hastalıklara ve bozukluklara yol açarak, konuşma şeklinizi de değiştirmektedir. Makalemizde evde yapabileceğiniz, çok basit çene egzersizleri ile hem sarkmaları engellemiş, hem de çene bozukluklarına iyi gelecek hareketleri de yapmış olacaksınız.

Evde yapılan çene egzersizleri:

Pratik çene egzersizi, en basit çene egzersizlerinden birisi olan bu türde, kulak memelerinden başlayıp, aşağı yani kendimize doğru parmak uçlarımız ile hafif bir şekilde çimdikleme hareketlerini yaparak, bu egzersizi yapıyoruz. Bu hareket sırasında, boyun kaslarınızı gergin tutarak, parmaklarımızda uyguladığımız direnci hissetmeye çalışın. Baş parmaklarımızda çenenizin tam altına getirerek, tutup kulak memesinden başlayıp, aşağı doğru inerken kaslarımızın gerginliğini hissedeceksiniz. Bu egzersizi 12 tekrar ederek uygulayın.
Çene masajı egzersizi, biraz daha farklı olan, bu egzersizde boynumuzun ve çene kısmımızı çimdikleme hareketi yerine, masaj yaparak, egzersizi uygulayın. Yine aynı şekilde, çene kaslarımızın hissederek, kulak memesi den itibaren çeneye doğru masaj yaparak, bu egzersizi ile kaslarımızın daha çok çalıştığını hissedeceksiniz. Yine bu egzersizi ile parmaklarımızı yukarıya doğru iterken, siz de aşağı doğru itip, karşı direnç sağlayın ve bu şekilde kaslarımızın daha çok çalıştığını hissedeceksiniz. Bu egzersizi de 10 kez tekrar sayısı ile yapın.
Çene şekillendirici egzersiz, bu egzersizi ile ellerimizi hafif bir şekilde kıvırıp, yarım yumruk şekline getiriyoruz? Daha sonra küçük parmaklarımızı, boyunuzun tam orta yerinde gelecek halde kendinize yerleştirip ve çenemizin karşı direnç yaparak, hareketini bu şekilde çene ve boyun kaslarınızı 10 tekrar sayısı uygulayın. Daha sonra hafif masaj kısmına geçiyoruz. Birkaç kez daha tekrarlayın, kaslarımızın çalıştığınızı hissedeceksiniz.

Bu makale 29 Kasım 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Seda Deniz KALKAN

27 Ağustos 1983 yılında Trabzon'da doğdum. İlkokul öğrenimimi Trabzon’un Of ilçesinde, ortaokul öğrenimimi Trabzon Kanuni Anadolu Lisesinde ve lise öğrenimimi Ankara Atatürk Lisesinde tamamladım. 2008'de Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden mezun oldum. Uzmanlığımı ve doktoramı Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi bölümünde tamamladım. Uzmanlık ve doktora sürecinde; dental implantlar, botox, çenelerdeki kistlerin ve patolojiler, gömülü dişler, ağız hastalıkları ve tüm çene cerrahilerini içeren alanlarda uzmanlık üzerinde eğitim aldım.  "Yarı gömülü yirmi yaş dişlerinde çekim öncesi ve çekim sonrası c-reaktif protein seviyelerinin karşılaştırılması" adlı tezimi Doktora eğitimimde tamamladım. Uzmanlığım sırasında ve sonrasında ulusal ve uluslararası birçok bilimsel kongreye katıldım. 2008-2018 ...

Etiketler
Çene ağrısı
Dr. Dt. Seda Deniz KALKAN
Dr. Dt. Seda Deniz KALKAN
Ankara - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube