Burun tıkanıklığı nedir?

Burun tıkanıklığı nedir?

Sürekli olan burun tıkanıklığı, burun boşluğunu ikiye bölen duvar olarak adlandırılan burun septumunun normalden daha eğik olması durumunda ortaya çıkar. Hastanın sağlığını etkileyen bu durum, eğri septumun ameliyatı ile sonlandırılmaya çalışılır. Burun septumunun bu yapısı doğuştan olabileceği gibi çocukluk yaşlarında ya da daha sonra alınabilecek darbeler ile de olabilir.

Septum deviasyonu olarak adlandırılan burun yapısının en yaygın sonucu burun tıkanıklığıdır. Eğriliğin olduğu yönde rahat nefes alamama gerçekleşir. Septum deviasyonunun diğer sonuçları ise tekrarlayan burun kanamaları, tekrarlayan sinüzit, baş ağrısı, yüz ağrısı, geniz akıntısı ve uykuda sesli nefes alma durumudur.

BURUN TIKANIKLIĞI AMELİYATI NASIL YAPILIR?
Burun tıkanıklığı ameliyatı lokal ya da genel anestezi ile yapılabilir. Bu seçim uzman doktorun muayene sonrasında alacağı bir karardır. Ancak ben çok büyük sıklıkla genel anestezi ile yapıyorum. Yaklaşık olarak yarım saat süren burun tıkanıklığı ameliyatında aşırı eğik olan burun septumu normal hale getirilmeye çalışılır. Bu aşamada söz konusu septumlar tamamen çıkarılır ve daha sonra düzeltilebilen septumlar tekrar burun yapısına eklenir. Ameliyat sonrasında burun septumlarının yeni görünümünün sabit olması için burun içerisinde tamponlar yerleştirilir. Doktor tarafından ameliyatı takip eden 2-7 gün içerisinde bu tamponlar çıkarılır.

BURUN TIKANIKLIĞI AMELİYATI SONRASI NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

Burun tıkanıklığı ameliyatı sonrası takılan tamponlar hastanın burundan rahat nefes almasını zorlaştırır,ancak son yıllarda silikon ve havayollu tamponlar kullanılarak bu sorun tama yakın azaltılmıştır.Ancak Tamponlar çıkınca nefes dahada iyi olacaktır. Burun ameliyatı sonrasında 1-2 hafta burnu zorlayıcı hareketler yapılmamalıdır. Ayrıca burun temizleme işlemi yapılırken son derece dikkatli olunmalı ve parmak benzeri şeyler burna sokulmamalıdır. Ameliyat sonrasında burunda genelde şekle etki eden değişiklik olmaz.
Tüm tedavi ve iyileşme süresinde hastanın doktor tarafından belirtilen sürelerde kontrol edilmelidir. Bu kontrol oluşabilecek olumsuzlukları engelleyerek iyileşme sürecini kolaylaştıracaktır.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Orhan Alan

Op. Dr. Orhan ALAN, 1965 yılında İstanbul’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nde başaldığı tıp eğitimini 1989 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İstanbul Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Kürsüsü'nde ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniğinde 1 yıldan  fazla süre asistan olarak çalışmış ve ardından Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Kliniği'nde asistanlığa ihtisasını yapmış ve KBB Uzmanı olmuştur. İhtisası sırasında burun ve solunum fizyolojisi üzerinde araştırma ve tez çalışması yapmış olan Op. Dr. Orhan ALAN, o yıllardan beri burun estetik ameliyatlarına ayrıca ilgi göstermiş, pek çok burun estetiği ve KBB ameliyatı yapmıştır. Hem eğitimi esnasında  hem de sonrasında ...

Etiketler
Burun tıkanıklığı ameliyatı sonrası
Op. Dr. Orhan Alan
Op. Dr. Orhan Alan
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube