Burun Tamponu Çıkarılması

Op. Dr. Nurgül Altuntaş
Op. Dr. Nurgül Altuntaş
5 Ocak 20191797 görüntülenme
Randevu Al
Burun Tamponu Çıkarılması

Burun Ameliyatlarından sonra tampon çıkarılması ile ilgili geçmişteki deneyimler hala kişileri olumsuz etkilemekte. Peki burun tamponu çıkarılması zor mu? Burun tamponu konulması her zaman gerekli mi? Burun tamponu için hangi materyaller kullanılıyor?

Burun tamponu özellikle eğriliği bulunan kişilerde burun kıkırdağı düzeltildikten sonra bu bölgede kanama olmaması için yerleştiriliyor. Burun orta bölümündeki kıkırdağın kanamalarında kıkırdak beslenmesi bozulabilir ve iyileşme istenilen şekilde olmaz kıkırdak deformiteleri ortaya çıkabilir bu nedenle tamponlar erken dönemde baskı yaratarak kanamaları azaltır. 

Burun ameliyatlarında konka büyümesine yönelik işlemler yapılmışsa yine bu bölgedeye baskı oluşturması için burun tamponları konulması hastanın yararınadır. Burun tamponlarının kaç gün kalacağı yapılan işleme göre karar verilir.3-7 gün arasında burun tamponları tutulabilir. 

Eğer septum adı verilen burun orta bölümündeki kıkırdakta deformasyon yoksa çok fazla bu bölgede çalışılmamışsa tampon konulmasına gerek olmayabilir. Bu ameliyatın tekniğine cerrahın tercihine göre değişebilir. Ancak bu konuda "tamponsuz burun estetiği" veya "tampona gerek yoktur" gibi kesin ifadeler yanlış anlaşılmalara neden olmaktadır. 

Burun tamponu için en sık silikon nazal tamponlar tercih edilir. İçlerindeki boşluklu bölüm iyileşme döneminde de kişinin nefes almasına izin verir. Silikon kaygan bir materyal olduğu için yerleştirilmesi ve çıkartılması kolaydır. Merocell gibi tamponlar yine burun ameliyatlarında kullanılabilir içerdeki sıvıyı emerek şişen bu tamponlarda birkaç gün sonra rahatlıkla çıkartılabilir. 

Burun tamponu çıkartılması geçmişte olduğu gibi kişiyi rahatsız eden bir işlem değildir. Basit bir kuvvetle çekilerek kayarak burundan çıkartılır. Genel olarak belirgin bir ağrı duyulmaz hatta burun deliklerinin açılması ile kişi önemli ölçüde rahatlama hisseder. 

Burun ameliyatları hakkında güncel, doğru ve yeterli bilgileri görüşmeye gittiğinizde  Estetik ve Plastik Cerrahi doktorlarından alabileceğinizi unutmayınız. 

Etiketler

Burun estetiği ameliyatıBurunestetiğiburuntamponuburuntamponuçıkarmaburunateli

Yazar Hakkında

Op. Dr. Nurgül Altuntaş

Op. Dr. Nurgül Altuntaş

Op. Dr. Nurgül ALTUNTAŞ, 1982 yılında Trabzon’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1998 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2005 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 2011 yılında “Yanak defektlerinin onarımı” başlıklı tezi ile Plastik Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.