Burun kemiği eğriliği ameliyatı nedir?

Burun kemiği eğriliği ameliyatı nedir?

Kıkırdak ve kemiklerden oluşan burun yapısı, doğuştan ya da darbeye bağlı olarak eğrilebilir. Burun kemiği eğriliği ameliyatı kişinin burnunda oluşan bu farklılığı gidermek için yapılır. Böylelikle kişinin yüzüyle orantılı ve uygun burun görünümü verilmesi amaçlanır. 

KİMLER BURUN KEMİĞİ EĞRİLİĞİ AMELİYATI OLMALIDIR?
Doğuştan burun eğriliğine sahip kişiler, burnuna darbe alan kişiler ve burun tıkanıklığı yaşayan kişiler burun eğriliği ameliyatı olabilir. Aynı zamanda horlama, burun kanaması gibi belirtiler de burun kemiği eğriliğinin belirtileri arasında sayılabilir. 

BURUN KEMİĞİ EĞRİLİĞİ AMELİYATI NASIL YAPILIR?
Burun estetiği çeşitleri arasında yaygın olarak tercih edilen burun kemiği eğriliği ameliyatı genel ya da lokal anestezi altında yapılabilir. Bu tercih doktorun muayene sonrasında karar vereceği bir durumdur. Ameliyat sonrasında hasta 1 gün hastanede tutulabilir. 

BURUN KEMİĞİ EĞRİLİĞİ AMELİYATINDAN SONRA NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?
Rinoplasti ameliyatı sonrasında ilk günler burunda kanama gerçekleşebilir. Bu durum iyileşme sürecinin bir parçası olsa da aşırı ve durmayan kanama durumlarında doktorla iletişime geçilmesi gerekebilir. Özellikle ilk hafta çok fazla efor sarfetmeden dinlenmek gerekir. Bu süreçte baş kısmının havada olması gerekir. Bu hareket burnun ameliyat sonrasında daha rahat işlev görmesini sağlar. İlk günlerde burunda yer alan materyallerin temizlenmesi ve yenilenmesi durumu oldukça önemli ve dikkat edilmesi gereken bir ayrıntıdır. Bu işlem evde yapılabilmekle beraber doktorla da gerçekleştirilebilir. Burunda yer alan materyallerin tamamen burundan çıkarılması ise ortalama 7 gün sonra muayene sırasında gerçekleşir. Doktorun belirleyeceği zaman aralıklarıyla hasta muayene olmalı ve burun yapısının durumu incelenmelidir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Orhan Alan

Op. Dr. Orhan ALAN, 1965 yılında İstanbul’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nde başaldığı tıp eğitimini 1989 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İstanbul Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Kürsüsü'nde ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniğinde 1 yıldan  fazla süre asistan olarak çalışmış ve ardından Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Kliniği'nde asistanlığa ihtisasını yapmış ve KBB Uzmanı olmuştur. İhtisası sırasında burun ve solunum fizyolojisi üzerinde araştırma ve tez çalışması yapmış olan Op. Dr. Orhan ALAN, o yıllardan beri burun estetik ameliyatlarına ayrıca ilgi göstermiş, pek çok burun estetiği ve KBB ameliyatı yapmıştır. Hem eğitimi esnasında  hem de sonrasında ...

Etiketler
Rinoplasti ameliyatı sonrası
Op. Dr. Orhan Alan
Op. Dr. Orhan Alan
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube