Burun estetiği ve alerji

Burun estetiği ve alerji

Alerjik nezle rahatsızlığı yaşayan hastalar, genelde burun estetiğinin hastalıkları adına tedavi ve fayda olarak etki etmeyeceğini düşünürler. Burun ameliyatı alerjiyi tedavi etmemekte fakat direkt etki etmese bile alerji rahatsızlığının belirli bir oranda azalmasına destek vermektedir. Alerji, herkesin bildiği gibi dışarıda yer alan polen ve toz gibi maddelere karşı üst solunum yollarında yer alan dokuların aşırı etki göstermesi ile tanımlanır. Alerjinin burun estetiğinde tespit edilen öncelikli sorunlarla direkt ilgisi bulunmamaktadır. Ancak şekil değişikliğine bağlı olarak yapılacak ameliyatın içeriği ile alerjik etkenler kontrol altına alınabilir.

Alerjiye neden olan madde, solunum epiteli ile döşeli olarak yerleşmiş olan burun dokusuna denk geldiği zaman, bu epitele karşı güçlü bir etken gelişmektedir. Dokular şişmekle birlikte çok miktarda ifrazat üretmekte, maddeyi o alandan uzaklaştırmak adına oldukça fazla ve orantısız şekilde yanıt vermektedir. Bu da tıp içerisinde söylenen burun alerjisi adı ile, burun tıkanıklığı, akıntılar, hapşırma sorunu, göz çevresinde kızarıklık ve yaşarma gibi sorunlara neden olmaktadır. Eğer hastaların burun eğriliği de mevcutsa, bu sorunlar daha fazla meydana gelir. Zamanında tedavi edilmediğinde de, burun içi ve sinüsleri kaplayan epitelin çok fazla şişmesine, uzun süre tıkanıklara ve burun içerisinde üzüm salkımı şeklinde polip dokuların oluşmasına etki eder.

Burun ameliyatları, alerjiyi kalıcı şekilde tedavi etmemekle birlikte, öncelikli tedavi seçeneği değildir. İleri ya da hafif seviyede alerjik rahatsızlığa sahip olan hastalar üzerinde, eğer burun eğriliği ve bununla birlikte sinüzit görülürse, ameliyat edilmesi gerekmektedir. Burun ameliyatı, alerjiye karşı olmadığı için burun yolu pasajı açılmakta ve nefes alma işlemi rahatlamaktadır. Sinüs delikleri de bu şekilde genişletilerek burun içi üzerinden olan bağlantıları arttırıldığı takdirde, hastalar için rahatlama sağlanır.
Bununla birlikte alerjinin en çok meydana geldiği yüzey olarak burun etleri de küçültüldüğü takdirde, daha faydalı bir sonuç elde edilir. Bu anlamda burun ameliyatının alerjiye olumlu etkisi olacaktır. Burun içinde olduğu gibi üst solunum yollarını da döşeyen epitel üzerinde de alerjen ile birleşen yüzeyler azalma gösterir. Bu fayda ile birlikte, alerjenin daha az şekilde görülmesine ve fayda sağlayan gelişmiş bir epitel ile daha az rahatsızlanmalar olacaktır. Hastalar, burun ameliyatı sonucunda daha az miktarda alerji ilacı kullanmakta ve meydana gelen şikayetler de azalma görülmektedir. Nezle alerjisi olan bireylerin ameliyatı kesin bir çare olarak görme yanılgısından kurtulması gerekecektir.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan Oğuz

Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan OĞUZ, 1983 yılında Ankara’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Numune Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 2013 yılında Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 2013-2015 yılları arasında mecburi hizmetini gerçekleştirdikten sonra hastalarına daha iyi hizmet verebilmek için devletteki görevinden istifa ederek özel sektörde görevine devam etmiş olan Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan OĞUZ, ihtisası boyunca özellikle estetik burun cerrahisi, horlama ve uyku apnesi tedavisi, çocuk kulak burun boğaz hastalıkları ve boyun cerrahisi konularında kendini geliştirme fırsatı bulmuştur. Ayrıca, uzmanlık eğitimi sonrasında Güneydoğu Anadolu bölgesindeki mecburi hizmeti esnasında ...

Etiketler
Burun estetik ameliyatı
Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan Oğuz
Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan Oğuz
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube