Burun estetiği sonrasında dikkat edilmesi gerekenler

Burun estetiği sonrasında dikkat edilmesi gerekenler

Burun estetiği ameliyatı, her sürecinde dikkat isteyen ve doktor açıklamalarına harfiyen uyulmasını gerektiren önemli bir operasyondur. Ameliyattan önce hastaların neler yapması gerektiği konusunda ben de gerekli açıklamaları sağlamaktayım. Burun estetiği sonrası dikkat edilmesi gerekenler de, diğer süreçler kadar önemlidir. Estetik ameliyatının en hızlı şekilde iyileşmesi ve burun yapısının kısa sürede oturması için ameliyat sonrası her hasta kendisine daha çok önem vermelidir.

Burun estetiği sonrasında nelere dikkat etmek gerekir sorusu için öncelikle hareket ve günlük aktiviteler konusunda cevap vermek en doğrusu. Hastalar ameliyat sonrasında aşırı hareketlilikten, spor aktivitelerinden ve riskli alışkanlıklardan kaçınmalıdır. Yatma pozisyonlarında da dikkat edilmesinde fayda var. Yüz üstü yatma pozisyonları burun yapısına zarar verebilir. Kıkırdak, doku ve kemiklerin hareket halinde zarar görmesi, ameliyat açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu dönemde hafif ve yavaş hareketler önerilmektedir. Burun ameliyatı sonrası kanama ve akıntılar da çok normaldir. Ancak kanama ya da akıntıları arttırabilecek beslenme alışkanlıklarından da uzak durulmalıdır. Kanı sulandıracak ilaç ve takviyeler de doktorlar tarafından belirlenir. Böylelikle doğru beslenme süreci için de doktorlardan mutlaka destek alınmalıdır. Fazla çiğnenmeyi gerektirecek katı gıdalardan uzak durulması gerekir. Sıvı ağırlıklı olan gıdalar çok daha kolay şekilde alınacaktır. İyileşme sürecinde sigara ve alkol kullanımı da önerilmez. Özellikle sigara kesinlikle yasak olan noktalardan birisidir. Nefes almayı engelleyecek tüm olumsuz etkenlerden uzak durulmalıdır. Sargı ve tamponlar nedeniyle bu dönemde nefes almak daha zor olabilir. Bol temiz hava ve havalandırılmış iç mekanlar da hastalara iyileşme döneminde çok faydalı olacaktır. Havasız kalmış ve karanlık olan mekanlarda bulunulmaması gerekir.

Burun bölgesinin her zaman temiz tutulması önemlidir. Enfeksiyon kapılması gibi durumlar yaşanmamalıdır. Eğer burun estetiği kış mevsiminde gerçekleştiyse, grip ve benzeri hastalıklara karşı da hastaların korunması gerekir. Hapşırma ve bunun gibi durumlar da burun bölgesini olumsuz etkileyebilir. Doktorlar hastalar için gerekli olacak ilaç ve takviyeleri mutlaka belirtmelidir. Aynı şekilde belirli aralıklar ile yapılacak olan doktor muayeneleri de aksatılmamalıdır. Doktor ve klinik seçimi doğru şekilde yapıldığı zaman, ameliyat sonrasındaki süreçte de doğru kararlar alınabilecektir. Merak edilen her konuda doktorlara danışılmalı ve sadece tıbbi yönden doğru kabul edilen uygulamalara itibar edilmelidir.

Doğru ve dikkatli bir şekilde doktor talimatlarına uyan herkes burun estetiği sonrası geçecek olan süreci sağlıklı bir şekilde atlatacaktır. Daha hızlı ve beklendiği gibi iyileşmesi için bu sürecin doğru şekilde geçmesi çok önemli. Burun estetik ameliyatı ne derece doğru şekilde gerçekleştiyse, sonucun da aynı şekilde tamamlanması için hastalara da çok görev düşmektedir.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan Oğuz

Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan OĞUZ, 1983 yılında Ankara’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Numune Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 2013 yılında Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 2013-2015 yılları arasında mecburi hizmetini gerçekleştirdikten sonra hastalarına daha iyi hizmet verebilmek için devletteki görevinden istifa ederek özel sektörde görevine devam etmiş olan Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan OĞUZ, ihtisası boyunca özellikle estetik burun cerrahisi, horlama ve uyku apnesi tedavisi, çocuk kulak burun boğaz hastalıkları ve boyun cerrahisi konularında kendini geliştirme fırsatı bulmuştur. Ayrıca, uzmanlık eğitimi sonrasında Güneydoğu Anadolu bölgesindeki mecburi hizmeti esnasında ...

Etiketler
Burun estetiği sonrası
Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan Oğuz
Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan Oğuz
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube