Burun estetiği (rinoplasti) hakkında her şey!

Burun estetiği (rinoplasti) hakkında her şey!

SEPTORİNOPLASTİ

Burun boşluğunu daraltan ve nefes almayı zorlaştıran burun orta bölümünü oluşturan kıkırdak ve kemik yapının eğriliğini (Deviasyon) düzelterek burundan nefes almayı sağlamak ve burunun dış görüntüsünde arzulanan değişiklikleri yapmaya   SEPTORİNOPLASTİ   denir. Sadece burun içi kemik ve kıkırdakların eğriliklerinin düzeltilerek nefes almayı sağlayıcı operasyona   SEPTOPLASTİ , yalnızca burunun dış görüntüsündeki  değişiklikleri  sağlayıcı operasyona  RİNOPLASTİ denir.

AMELİYAT ÖNCESİ GÖRÜŞME

Ameliyat öncesi operasyonu gerçekleştirecek hekime tüm burun şikayetlerini belirtmek  uygun olur. Nefes alma şikayeti olup olmadığı, burun ve geniz akıntısı olup olmadığı , baş ağrısı olup olmadığını belirtilmelidir. Burun şekil sorunlarını ve nelerin düzeltilip, nelerin düzeltilmeyeceğini operasyonu yapacak hekimle tartışmak yerinde olur.

 Ameliyat  sonrası  beklentilerin  gerçekleşmesi konusunda doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz. Ameliyat öncesi ve sonrası doktorunuzla birlikte davranmanız  sizi ve doktorunuzu rahatlatacaktır. Yardımlaşma tüm ameliyat döneminizi zevkli bir uğraşı haline dönüştürecektir.

AMELİYATIN AMACI NEDİR?

Burun estetiğinde amaç yüzünüze en uygun burnu yapmaktır. Bu cerrahi işlem sırasında cildinizin kalınlığı, mevcut kıkırdakların varlığı ve daha önce geçirilen burun ameliyatları başarı oranını belirler. Yüzünüze en uygun burunu yapmak en başarılı sonuç olarak kabul edilir.

AMELİYAT SONRASI

Burun estetik ameliyatları dünyada en çok yapılan, estetik amaçlı ameliyatlardır.  Ameliyat süresi , ameliyatın açık veya kapalı teknikle yapılmasına göre ,   2 – 4 saat arasında değişir.

Ameliyat sonrası morluk ve şişlik eskiden uygulanan cerrahi tekniklere göre çok daha az oranda görülür. Burun içinde ortalama 24 - 48   saat kalacak  burun içi tampon ve burun dışını saran alçı veya benzeri bir splint olacaktır. Ameliyat sonrası genellikle ağrılı geçmez. Basit ağrı  kesiciler ile bu dönem oldukça rahat geçer. Burun içi tampon alındıktan sonra nefes alma normale döner. Sıcak olmayan bir mekanda oturur durumda istirahat önerilir.

BURUN ESTETİĞİ SONRASI DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Burun üzeri alçı   7 – 10 gün arasında kalacağı için, ıslanmaması gerekir.

Ameliyattan hemen sonra gözlerin etrafına soğuk uygulanmasına başlanır. Klasik yöntemle saatte 10-15 dk. şeklinde aralıklı soğuk uygulanması gözlerin etrafındaki morluk ve şişlik oluşumunu azaltır. Buz uygulanmasına 1-2 gün daha giderek azalacak şekilde devam edilmesi faydalıdır.

Dişlerinizi ilk 10 gün yumuşak fırça ile fırçalamanız gerekir.

Ameliyat sonrası aşırı fiziksel aktiviteden uzak durunuz.

Burnunuzdaki splint alınıncaya kadar buharlı ve nemli ortamda bulunmayınız.

İlk bir hafta aşırı yüz hareketlerinden ve gülmekten kaçınınız.

Yüzünüze ve burnunuza ilk 4 hafta süreyle sert bir şekilde dokunulmasına müsaade etmeyiniz.

Operasyonu takip eden 3 ay boyunca aşırı güneş ışığından uzak durunuz. Aşırı sıcak burnunuzda ödeme yol açacaktır.

Ameliyat sonrası göz kapaklarında ve yüzde şişme olabilir. Bu şişlikler ve morluklar ilk 4 gün artabilir. 4. günden sonra gerilemeye başlar ve 1-2 hafta içinde kaybolur.

Doktorunuzun verdiği ilaçlar dışında ilaç almayınız.

Ameliyat sonrası 5 gün kontakt lens takmayınız.

16 hafta boyunca gözlük kullanmayınız. Sonraki dönemde çerçevesi hafif gözlükleri tercih ediniz.

Burun tamponu alındıktan sonra burun cildini sıvı sabun veya özel losyonlarla temizleyiniz. Bantlarınız alındıktan sonra makyaj yapabilirsiniz.

Prof. Dr. Fatih BORA

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Fatih Bora

Prof. Dr. Fatih BORA, 1952 yılında Ordu - Ünye'de doğmuştur. Lisans öncesi eğitiminin ardından İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1979 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1987 yılında İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kulak Burun ve Boğaz Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimini tamamlamış ve KBB Uzmanı olmuştur.  1997 yılında İstanbul Eyüp SSK Hastanesi'nde KBB Anabilim Dalı'nda Doçent olmuştur. 1999 yılında İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde KBB Klinik Şefliği görevini üstlenmiştir. 2011 yılında ise Kars Kafkas Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı'nda Profesör olmuştur. Türk Tabipler Birliği, Türk KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği ve Türk Kulak Burun Boğaz Vakfı Kurucu Üyesi olan Prof. Dr. Fatih BORA, evli ve iki çocuk babasıdır. Kendisi MediEnt Kulak Burun Boğaz Tıp Merkezi'nde mesleki çalı ...

Etiketler
Burun
Prof. Dr. Fatih Bora
Prof. Dr. Fatih Bora
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube