Burun estetiği (nose surgery)

Burun estetiği (nose surgery)

Neden Uygulanır ?

Kozmetik veya estetik burun cerrahisi aynı zamanda rinoplasti (rhinoplasty) olarak bilinir. Burun orantılarını değiştirebilmeyi sağlayarak yüzün uyumunu dolayısıyla kendine güveni arttırabilir. Kozmetik burun cerrahisi aynı zamanda nefes alma problemlerini de düzeltmeyi sağlar. Bazen doğumsal defektler, anomaliler veya travma sonrası olmuş olsalar bile. Bu cerrahi sizin tüm burun şeklinizi değiştirmemizi sağlar; burun ucu, dorsali (sırt, hump) bölgesi ve burun deliklerini de. Burun yüzün merkezinde yer alır ve alın, üst dudak, çene ve elmacık kemikleri ile uyumu yüz güzelliğinin ortaya çıkamasında en önemli unsurdur.

Kliniğimiz ise uygun, rafine cerrahi teknikleri kesinlikle doğru kullanarak yüzünüzün karekteristiğine en uygun burun şeklini size öncesinden gösterip bunu gerçekleştirir. 

Bu operasyonu olmayı değerlendirenlere ise önerimiz deneyimli bu işin uzmanı doktorlara gitmeleri, vaka sayılarını ve deneyimlerini sormaları ve modern hastane ortamında bu operasyonun gerçekleşmesini tercih etmeleridir.

http://www.izmirestetik.com/upload/content/images/burun-estetigi.jpg

Operasyon Planlanma Süreci:

Tıbbi özgeçmişiniz. Doktorunuz için en önemlisi sizin motivasyonunuz, bu cerrahiye hazır olup olmadığınızdır. Aynı zamanda tıbbi özgeçmişinizde sorgulanır. Burun tıkanıklığğı yaşayıp yaşamadığınız daha önce operasyonlarınızın olup olmaması ve varsa aldığınız ilaçlar sorulur. Hemofil gibi bazı kanama bozuklukarı varsa bu operasyon için muhtemel iyi bir aday değilsinizdir.

Fiziksel Muayene. Doktorunuz sizi ayrıntılı fizksel muayeneden geçirir. Laboratur ve kan testleri istenir. Rinoplastiyi değerlendirirken ve planlarken doktorunuz sizin yüz özelliklerinizi, deri kalınlığınız, kıkırdak yapıların baskınlığı göz önünde bulundurur. Burun üst bölümü kemik, alt bölümü kıkırdak ve üzerini örten deriden oluşur. Aynı zamanda sizin neleri değiştirmek istediğinizi de sorgulayacaktır. Eğer burun estetiğine iyi bir adaysanız doktorunuz tarafından operasyonunuz sizin için planlanır. 

Fotoğraf Çekilmesi. Daha sonra hastanın yüzünün çeşitli açılardan fotoğrafları çekilip operasyon yapılmış gibi görüntüleri bilgisayar yardımıyla hastaya anında gösterilir. Böylece hastanın kafasındaki imaj ile verebileceğimiz görüntü operasyon öncesi net bir şekilde karşılaştırılmış olur. Kısaca hasta operasyon sonrası görüntülerini çeşitli açılardan önceden görme imkanı bulur. Gereken durumlarda profil düzeltici operasyonlar konusunda da bilgi verilip  görüntüleri önceden gösterilir.

Beklentilerinizi tartışmak. Sizz ve doktorunuz açık fikirli olarak rinoplasti neleri değiştirebilir ya da neleri değiştiremez. Operasyon sonrası görünümünüz için bir miktar endişeli olmanız normaldir. Ancak bu operasyonun amaçları hakkında yeterli bilginiz olmalıdır. Bazen doktorunuz çene büyütme konusunda da size bilgi verebilir. Bunun nedeni küçük bir çeneye sahip olmak sanki daha büyük bir burun yapısına sahipmiş gibi görünmeyi açıklamak için olabilir. Bu durum çoğunlukla gerekmez.

Operasyonunuz için tarih planlandığında bu operasyonların çoğo günübirlik planlandığı için sizi eve götürecek birisini ayarlamayı düşünebilirsiniz de. Yine operasyon sonrası 1-2 gün birisinden yardım almanız da doğal. Anestezi sonrası birinin size yardımı konforunuzu arttıracaktır.

Yemek ve İlaçlar.Aspirin (salisilik asit), ibuprofen gibi ilaçların alımı operasyon öncesi ve sonras 2 hafta kısıtlanır. Bu ilaçlar kanamyı arttırabilir. Sadece doktorunuzun size verdiği ilaçları alabilirsiniz.

Sigara kullanıyorsanız bırakmalısınız. İyileşme sürecinizi sigara yavaşlatacak en azından enfeksiyona zemin hazırlayacaktır.

Ne Beklemelisiniz?

Rinoplasti herkese farklı olan bir deneyimdir. Kısaca herkes farklı operasyon aşamalarından geçer. Herkesin anatomisine göre farklı uygulamalar yapılır, kimsenin ki tıpa tıp diğeri ile aynı olamaz.

Rhinoplasti de doktorunuz burun içinden ve her 2 burun delikleri arasındaki yerden (kolumella) yapılan küçük kesi ile girilip burun derinizin altındaki kemik ve kıkırdağı yeniden düzenler. Doktorunuz yine burun kemik ve kıkırdaklarınızı şekillendirebilir, küçük ihtiyaçlar için burun içindeki derin yapılardan veya kulaktan bazen daha büyük ihtiyaçlar için kaburga kıkırdağı alarak ihtiyaca göre operasyonu gerçekleştirir. Bazen de septoplasti denen burun içi hava yollarının duvarlarını ilgilendiren problemler düzeltilir. Zaten eğri bir burnu düzeltmek için septum denen kıkırdağı da düzeltmek gerekebilir.Rhinoplasti ile septoplasti kombine olarak gerçekleştirilir.

 Operasyon Yöntemi :

Rinoplasti yaklaşık 1-2 saat sürer, bazı durumlarda bu süre uzayabilir. Ameliyat sırasında burun derisi alttaki kıkırdak ve kemik dokulardan ayrılır ve istenen biçime getirilir. Biçimlendirme hastanın problemine ve cerrahın seçtiği tekniğe bağlıdır. Genellikle fazlalık oluşturan doku parçaları çok hassas bir şekilde çıkarılır. Çıkarılan dokular bazen de burnun başka bir kısmında mevcut olan eksikliklerin tamamlanması için de kullanılabilir. Birçok plastik cerrah ameliyat kesilerini burun delikleri içinden yapar. Bazen, özellikle komplike olgularda "açık" girişim seçilebilir ve burun deliklerini ayıran kolumellada ufak bir insizyon yaparak ameliyatı yapılır. Ameliyat sona erdiğinde burna yeni biçiminde tutacak bir atel uygulanır. Bazende burun içi atel-tampon konabilir muhtemelen bunlar 1-2 gün içinde çıkartılır.

http://www.izmirestetik.com/upload/content/images/burun-estetigi-2.jpg

Anestezi:

Rhinoplasti lokal anestezi ile birlikte sedasyon veya genel anestezi koşullarında gerçekleştirilir. Operasyonun komplike olup olmaması ve doktorun tercihine bağlıdır. Bu durumu operasyon öncesi doktorunuzla konuşmanızda fayda var elbette.

Lokal anestezi ile sedasyon. Küçük, kısa ve belirli bir bölge için yapılacak operasyonlar için yeterlidir. Doktorunuz ağrı kesici ilaçları burna enjekte eder aynı zamanda damar içi (İV) sakinleştirici uygulanır. Tam uykuda olmadan halsiz sakin yatarsınız.

Genel anestezi. Anestezik ilaç damar içi(IV) veya nefes yoluyla verilir. Genel anestezi için solunum yollarına tüp yerleştirilir. Genel anestezi bütün vücudu etkiler ve tam bir biliçsizlik sağlar.

Operasyon sonrası, ayılma odası (recovery room) bazen de yoğun bakım odasında olursunuz. Tam uyanıklık halinize dek monitörize edilip gözlenirsiniz.

Ameliyat ve Sonraki Tedavi Süresi :

Ameliyat sonrası ilk 24 saat içinde yüzünüzde ödem yani şişliklerin ve hafif morluların olması normaldir. İlk 24 saat buz kompres ödemlerin azaltılmasında yardımcıdır. İlk iki-üç gün baş hafif yukarıda olacak şekilde yatak istirahati verilir. Ameliyat gününün akşamı yataktan kalkıp yürüyebilecek duruma gelebilirsiniz. Her şekilde, eskiden göründüğünüzden daha iyi olacaksınız bunu unutmayın. Şişlik ve morluğun büyük kısmı 2 hafta içinde geçer. Ameliyattan sonra ilk birkaç gün hafif sızıntı şeklinde kanama olabilir. Bunları size verilen gaz spançlar ile kontrol edebileceksiniz. Şişliklerin % 90 civarı ilk ay içinde düzelir. Geri kalan kısmı ise 6 - 12 ay içinde tamamen geçecektir.

ESTETİK BURUN AMELİYATI AMELİYAT SONRASI BAKIM REHBERİ

Burun ameliyatınızdan sonra iyileşme süreci zaman ve sabır gerektirir. Ameliyat sonrası bakıma aktif olarak katılmanız, ameliyat kadar önem taşımaktadır. Aşağıda sıralanan önerileri lütfen uygulayınız. Anlamadığınız konuları doktorunuza sormakta tereddüt etmeyiniz.

1. Ameliyat salonundan ,burnunuzun içindeki tamponlar nedeni ile burnunuzdan nefes alamıyor olabilirsiniz. Bu dönem süresince ağzınızdan nefes almalısınız. Tamponların burnunuzda kalma süresini doktorunuz belirleyecektir.

2. Yeterli sıvı almanız önemlidir. Yudum yudum içeceğiniz meyve suyu, su ve hafif içecekler ağızdan nefes almanın neden olduğu ağız kuruluğunu biraz olsun hafifletmeye yardımcı olacaktır. Kamış kullanmayınız. Yumuşak, kolay çiğnenen gıdalar yiyiniz. Dudaklarınızı nemli tutmak için jel veya dudak kremleri kullanınız.

3. Sadece doktorunuz tarafından verilen ilaçları kullanınız. Aspirin veya aspirin içeren ilaçlar veya kan pırtılaşmasını engelleyici ilaçlar kullanmayınız.

4. Burnunuzdaki pansumanlar duruyorsa ,uyurken veya dinlenirken başınızı, en az iki yastık olacak şekilde yüksekte tutunuz. Mümkün olduğu kadar, gün boyu başınızı dik tutmaya özen gösteriniz; bu normal kan dolaşımını koruyacak ve ameliyat sonrası oluşacak şişliğin azalmasına yardımcı olacaktır.

5. Burnunuzdan bir miktar sızıntı olması beklenen bir şeydir. Bu pembe /açık kırmızı renkli olacaktır, fakat sürekli kırmızı kan geliyorsa, telefonla doktorunuza bildirmelisiniz.

6. Ameliyattan çıktığınızda, burnunuzun üzerinde iki kat plaster ve bir alçı atel olacaktır. Bunlar, burnunuza şekil vermek kadar burnunuzun korunması için de önemlidir. Bu pansumanlara dokunmayınız ve bozmayınız; bir hafta içerisinde doktorunuz tarafından çıkarılacaktır.

7. Burnunuzun altındaki küçük tampon, gerektikçe değişebilir (veya hiçbir kanama yoksa çıkarılıp atılabilir).

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Tolgahan Alpaydın

Op. Dr. Tolgahan APAYDIN, 27 Kasım 1970 yılında Denizli'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1988 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, aynı üniversitede yaparak Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur. Ege Üniversitesi Plastik Cerrahi Kliniğinde yaklaşık 7 sene olan uzmanlık öğrenciliği esnasında Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahinin bütün alanlarında aktif olarak eğitim almış olan Op. Dr. Tolgahan APAYDIN, Yine bu sürede el ve mikrocerrahi konusunda ekstremite replantasyon ve rekonstrüksiyonları uygulamıştır. Yaklaşık 2 sene 'El ve Mikrocerrahi Hastanesinde bu konularda irtibat halinde bulunup operasyonlara girmiş ve bu eğitim Amerikan Hastanesi Plastik Cerrahi Kliniğinde Dr.Ayan ...

Etiketler
Burun ucu estetiği
Op. Dr. Tolgahan Alpaydın
Op. Dr. Tolgahan Alpaydın
İzmir - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube