Burun estetiği ameliyatında (rinoplasti) hangi yöntem?

Burun estetiği ameliyatında (rinoplasti) hangi yöntem?

Estetik Burun Ameliyatı (Rhinoplasti) Nedir ?

Estetik burun ameliyatı; burnun doğumsal ya da sonradan oluşan şekilsel bozukluklarını gidermek amacı ile yapılan ameliyatlardır. Her ne kadar içinde estetik ifadesi geçsede, ihtiyaç duyan hastalarda ( solunum sıkıntısı olanlar, horlama şikayetleri, uyku apnesivb ) fonksiyonel nitelik kazanıp farklı tekniklerle de kombine edilebilirler.

Estetik Burun Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Estetik burun ameliyatı uygun ameliyathane şartlarında, lokal veya genel anestezi altında yapılabilir. Burundaki deformitenin şiddeti, fonksiyon bozukluğunun var olup olmaması, cerrahın tecrübesi seçilecek yöntemin belirlenmesinde önemlidir.

Genel olarak estetik burun ameliyatları açık yadakapalı iki teknik ile yapılmaktadır. Kapalı teknikte buruna müdahale için ihtiyaç duyulan kesiler, burnun içinden, dışarıdan görülmeyecek şekilde yapılır. Açık ameliyatta ise kapalı tekniktekine benzer gizli kesilerinyanısıra, burnun uç alt kısmında dışarıdan belli olan bir kesi yapılır. Açık teknikte dışarıdan görülebilecek şekilde gerçekleştirilen bu kesinin izi, aylar içerisinde solarak zor fark edilir bir görünüm almaktadır.

Bu durumda hastaların aklına şu soru gelebilir. Dışarıdan görünür bir iz kalacaksa neden açık tekniği tercih edeyim? Özellikle burnun alt 1/3 nü ilgilendiren, uç bölge müdahale ameliyatlarında açık teknik hatırı sayılır avantajlara sahiptir. Bu nedenle gerekli hallerde artı ve eksileri hasta ile iyice tartışılarak bu yöntemin kullanılması uygun olabilir. Özellikle ciddi solunum sıkıntılarına neden olan burun duvarı deformitelerine açık yöntemle müdahale etmek daha kolaydır.  Unutulmaması gereken konu, estetik cerrahi girişimlerde birden çok doğrunun olabileceği, pek çok klinik durumda farklı cerrahlar arasında bile ciddi görüş farklılıkları olduğudur. Bu nedenle ameliyat öncesi, kafanızdaki beklentileri plastik cerrahınıza iyi şekilde aktarmanız çok önemlidir.

Klasik bir estetik burun ameliyatında; burun normalden büyükse küçültülür, kambur mevcutsa ortadan kaldırılır, burnun çatısı daraltılır, burun ucu inceltilir, burnun dudakla olan açısı arttırılır, burun tabanı genişse daraltılır.

Estetik Burun Ameliyatı Öncesi Hastalar Nelere Dikkat Etmelidir?

Tüm estetik cerrahi girişimler insan bedeninde farklı düzeylerde algısal değişikliklere neden olur. Ancak yüz gibi göze ilk takılan bölgenin ortasında yer alan burundaki değişiklikler, gerçekten oldukça dikkat çekici düzeyde olabilir.

Güzellik, beğenilirlik algısındaki kişiden kişiye oldukça farklılık gösterebilir. Hatta burnun sahibi olan kişi, toplumdaki genel güzellik algısının dışında fikirlere sahipse, başkalarının beğenmediği burunları güzel bulurken, yaygın beğeni kazanan burun şekillerini beğenmeyebilir. Üstelik göz alışkanlığı kişinin hergün aynada gördüğü burun şeklinin bir anda değişmesi ile daha fazla önem kazanabilir. Bu nedenle, burun estetiği operasyonu düşünen kişilerin, zihnen kendilerini oluşacak değişikliğe hazırlaması önemlidir.

 Aynı zamanda,hastanın içinde bulunduğu tıbbi durum ve alışkanlıkları da, bu tür ameliyatlarda önem kazanmaktadır.

Bu tür operasyonlardan önce genel sağlık durumunuz, sahip olduğunuz uzun süreli hastalıklar ( kalp damar sistemi bozuklukları, tansiyon yüksekliği, fazla kanamaya eğilim, şeker hastalığı, geçirilmiş yara iyileşme problemleri vb ), kullandığınız ilaçlar (kan sulandırıcılar, farklı ağrı kesici ilaçlar, kalp ritmi düzenleyiciler, tansiyon düzenleyiciler, şeker  ilaçları, psikiyatrik ilaçlar vb) konusunda hekiminizi eksiksiz bilgilendirmelisiniz.

Sigara kullanımı yara iyileşme kalitesini önemli şekilde etkilediği gibi, anestezi uygulamlarında önem kazanabilmektedir.  Eğer sigara kullanma alışkanlığına sahipseniz bu konuda doktorunuzu mutlaka bilgilendiriniz ve operasyondan önceki dönemde, operasyondan mümkün olan en uzak tarihten itibaren sigarayı kesiniz. Sigara kısıtlaması  ile ilgili genel bir süre yoksada en az iki hafta öncesinden sigara kullanımını kesmiş olmak operasyon başarısı açısından önemlidir. 

Estetik burun ameliyatı da diğer ameliyatlar gibi, bazı riskler taşır. Bu tür bir ameliyat öncesi sorumlu hekiminizle tüm olasılıkları gözden geçirmeyi unutmayınız.

Estetik Burun Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Etmeliyim ?

Ameliyat sonrasında, işlem uygulanan bölgeye yapılacak soğuk uygulaması ve baş yüksekte yatış pozisyonu, şişlik oluşumu ihtimalini azaltmada etkilidir. Sorumlu hekiminizin bilgisi dahilinde, hastane personeli, uyandırma aşmasından itibaren size bu konuda yardımcı olacaktır.

Ameliyat  sırasında uygulanan lokal ve genel ağrı kesici ilaçlar, ameliyat bitiminde de ağrı sorunu yaşamanıza engel olacaktır. Genel olarak büyük çaplı burun estetiği ameliyatlarından sonra bile çok fazla ağrı sorunu olmadığı hastalar tarafından ifade edilmektedir. Yinede ameliyat sonrası, doktorunuzun uygun göreceği ağrı kesiciyi, antibiyotiği ve burun içi döşemesinin daha hızlı iyileşmesini sağlayacak solüsyon yada pomadları kullanmanız istenebilir.

Bu tür ameliyatları gerçekleştiren hekimler arasında bazı fikir ayrılıkları olmakla birlikte, ameliyat sonrası üç gün süre ile burun içi tampon ve 7 gün süre ile hafif burun ateli ( plastik yada alçı destek) kullanmanız gerekebilir. Tamponun kullanıldığı durumlarda, tamponun çıkarılması işlemi, sanıldığı gibi ağrılı bir işlem değildir. Burun ateli 7. günde çıkarıldıktan sonra tekrarlanmayabileceği gibi daha kısa bir süreliğine daha hafif olan bir atelle değiştirilebilir.

Estetik burun ameliyatları sonrasında, ameliyattaki işlemlerin ciddiyetine ve kişinin dokularının yapısına göre ödem ve morluklar gelişmesi ihtimali vardır. Bu tür ödem ve morlukların geliştiği durumlarda, genellikle ilk 2-3 hafta içerisinde normale dönmektedir. Hastaların bu tür ameliyatlardan sonra aynı gün hastaneden çıkması genellikle mümkün olmakla birlikte, bir gece hastanede kalınması da uygun olabilir. Genellikle tamponların alınmasından sonra çok ağır olmayan tempodaki sosyal ve mesleki yaşama dönmek uygun olacaktır.

Bu tür ameliyatlardan sonra hızlı bir iyileşme söz konusu olsada, derin dokulardaki iyileşme sürecinin devam ettiğini hatırlamakta fayda vardır. İlk üç aylık süreçte her tür yüz travmasından sakınmak, gece kontrolsüz şekilde yüz üstü yatmamak, çok zorunlu haller dışında gözlük gibi aksesuarları kullanmamak uygun olacaktır.

Özellikle yüksek tansiyon şikayeti olan hastaların ameliyat sonrası erken dönemde kan basıçlarını yakından takip etmeleri ve sorumlu hekimlerinin uygun gördüğü tedaviyi titizlikle uygulaması önemlidir.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Deniz Kök

Op.Dr. Deniz Kök 1976 yılında İstanbul'da doğmuştur. 2000 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nden mezun olmuştur.2008 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nden uzmanlığını almıştır. Op.Dr. Deniz Kök Çankaya'daki muayenehanesinde hastalarını kabul etmektedir.

Etiketler
Estetik burun ameliyatı
Op. Dr. Deniz Kök
Op. Dr. Deniz Kök
Ankara - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube