Burun estetiği ameliyatı öncesi değerlendirme

Burun estetiği ameliyatı olmadan önce, sizi bu ameliyata yönlendiren tüm şikayetlerinizi ameliyatınızı gerçekleştirecek doktorunuza belirtmeniz çok önemlidir. Estetik acıdan düzeltilmesi istediğiniz problemlerin yanı sıra burundan nefes alma sorununuzun olup olmadığı, burun akıntısı, genze akıntı ve baş ağrısı gibi şikayetleriniz var ise bu tarz problemlerinizi ameliyat öncesinde belirtmeniz, doktorunuza ameliyat sırasında burun bölgesindeki diğer problemlerinizin de çözümlenmesi konusunda yardımcı olacaktır. Burun şeklinizde kişisel olarak belirlediğiniz problemleri ve yapılmasını istediğiniz değişiklikler ile ilgili sorularınızı mutlaka doktorunuza danışınız ve birlikte fikir alışverişi yapınız. Ameliyattan beklentilerinizin mevcut yüz estetik oranlarınız ve normal burun fonksiyonlarınız ile uyuşup uyuşmadığı aynı zamanda cerrahi tekniklerle olabilirliği doktorunuz tarafından net olarak ifade edilmelidir. Ameliyat sonrası hayal kırıklarının yaşanmaması bu tartışmanın yeterince yapılması ve ameliyatı yapacak cerrahınız ile planlanan değişiklikler konusunda karşılıklı mutabakat sağlanmanız ile mümkün olacaktır.

Burun estetiği ameliyatı öncesi değerlendirme

                                                    Burun Estetiği Ameliyatı Öncesi Değerlendirme

Burun estetiği ameliyatı olmadan önce, sizi bu ameliyata yönlendiren tüm şikayetlerinizi ameliyatınızı gerçekleştirecek doktorunuza belirtmeniz çok önemlidir. Estetik acıdan düzeltilmesi istediğiniz problemlerin yanı sıra burundan nefes alma sorununuzun olup olmadığı, burun akıntısı, genze akıntı ve baş ağrısı gibi şikayetleriniz var ise bu tarz problemlerinizi ameliyat öncesinde belirtmeniz, doktorunuza ameliyat sırasında burun bölgesindeki diğer problemlerinizin de çözümlenmesi konusunda yardımcı olacaktır. Burun şeklinizde kişisel olarak belirlediğiniz problemleri ve yapılmasını istediğiniz değişiklikler ile ilgili sorularınızı mutlaka doktorunuza danışınız ve birlikte fikir alışverişi yapınız. Ameliyattan beklentilerinizin mevcut yüz estetik oranlarınız ve normal burun fonksiyonlarınız ile uyuşup uyuşmadığı aynı zamanda cerrahi tekniklerle olabilirliği doktorunuz tarafından net olarak ifade edilmelidir. Ameliyat sonrası hayal kırıklarının yaşanmaması bu tartışmanın yeterince yapılması ve ameliyatı yapacak cerrahınız ile planlanan değişiklikler konusunda karşılıklı mutabakat sağlanmanız ile mümkün olacaktır.  Bu aşamada fotoğraflarınız üzerinde belirlenmiş noktalarda yapılacak ölçümler, mevcut olan yüz ve boyun ölçüleriniz, burnunuzun yüzünüze göre uygun ölçüleri hesaplanabilmektedir. Günümüzde hızla gelişmekte olan tıbbi teknolojiler ile ameliyat öncesinde bulunan mevcut problemler çok hassas bir şekilde değerlendirilebilmekte aynı zamanda burun ve yüz bölgesine yapılacak uygulamaların olası sonuçları oldukça gerçekçi bir şekilde üç boyutlu olarak görüntülenebilmektedir.

Ameliyat Öncesi Planlama

Ameliyat öncesi değerlendirmeleriniz ve fotoğraf çekimleriniz dik konumda yapılmasına karşın ameliyatın yatar pozisyonda yapılması, aynı zamanda ameliyat sırasında yapılan enjeksiyonların ve oluşabilecek cilt ödemi nedeni ile özellikle çıkarılacak doku miktarı hakkında karar vermek zorlaşabilmektedir. Bu nedenlerle ameliyatınızın uzun dönemde istenilen şekilde sonuçlanabilmesi için ameliyat öncesi gerekli hesaplama ve planlamanın yapılması ve ameliyatınız bu plan doğrultusunda gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Hastalar tarafından çok büyük olarak görünen bazı problemler basit bir cerrahi işlem uygulanarak düzeltilebilinirken çok küçük olarak algılanan bazı sorunlar ise zor ve uzun bir cerrahi müdahale ile kısmen düzeltilebilmektedir. Burun estetik ameliyatları sonrasında tam iyileşme sürecinin uzun sürmesi ve bu sırada etkili olan hastaya ait doku özellikleri, yaranın iyileşme özellikleri gibi faktörler göz önünde bulundurularak tüm estetik burun ameliyatlarında ortalama % 5-15 oranında, iyileşmenin tamamlanmasının ardından ufak bir düzeltici operasyon daha yapmak gerekebilmektedir.  Açık ten rengi ve ince cilt yapısı olan hastalarda ileri derecede deformite düzeltilmesi ve greft uygulaması yapılması durumunda ikinci bir müdahale ihtimali artarken, cildi çok ince olmayan ve burunda karşıdan bakışta belirgin asimetrisi olmayan hastalarda bu ihtimal oldukça düşük olmaktadır. Karşıdan bakıldığında “C” ya da “S” şeklinde asimetrik ve eğri olarak görülen burunlarda tüm burun ve kıkırdak kemiklerinde asimetri olması nedeni ile iyileşmenin tamamlanması ve dokuların son şekillerini almaları sonrasında bir miktar eğikliğin yada asimetrinin fark edilmesi en sık karşılaşılan problemlerden birisidir. Bu tür problemlerin, iyileşme tamamlandıktan sonra  basit kamuflaj teknikleri ile giderilmesi genellikle en uygun yaklaşım olmaktadır.

Bu makale 30 Kasım 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Teoman Dal

Prof. Dr. Teoman DAL, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1989 yılında birincilikle tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, aynı fakültede Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda, KBB ve Baş - Boyun Cerrahisi üzerine yapmıştır. KBB ve Baş-Boyun Cerrahisi alanında 2000 yılında doçent, 2017 yılında profesör unvanını almış olan Prof. Dr. Teoman DAL, 2003-2006 yılları arasında Amerikan Hastanesi Başhekimliği ve Vehbi Koç Vakfı Sağlık Kuruluşları Tıbbi Direktörlüğü yapmıştır.  Yurtdışında özellikle ABD ve Avusturya'da cerrahi navigasyon, balonla sinüs cerrahisi, mikrocerrahi, onkolohik ve rekonstrüktif cerrahi, robotik cerrahi ve tükürük bezi endoskopisi üzerine eğitimler almış olan Prof.Dr. Teoman DAL, sinüs hastalıkları ve endoskopik sinüs cerrahi ...

Etiketler
Estetik burun ameliyatı
Prof. Dr. Teoman Dal
Prof. Dr. Teoman Dal
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube