Burun eğriliği düzeltilmesi (septorinoplasti)

Burun eğriliği düzeltilmesi (septorinoplasti)

Septorinoplasti, burun orta direğindeki kemik ve kıkırdak kısmındaki eğrilikler ile birlikte burunun dış görünümünün de aynı seansta düzeltilmesi işlemidir.

Septorinoplasti ameliyatında amaçlanan nedir?

Burun estetiği ameliyatında burun iç kısmında var olan eğrilikler ile birlikte dışında olan eğriliklerin ve istenmeyen görünümün düzeltilmesi işlemidir. Bu ameliyatta amaç hastanın burnundan hem rahat nefes alması hem de dış görüntüsünün hastanın yüzü ile uyumlu olacak şekilde daha kabul edilebilir bir hale getirmektir. Nefes alamayan burun ne kadar güzel görünürse görünsün sağlıklı bir sonuç değildir. Burun, yüzün merkezinde yer alan ve yüz görünümünde çok önemli rolü olduğundan burundaki küçük değişiklikler bile yüz görünümünü etkilemektedir. Her burnun kendine özgü bir şekli vardır. Ba ameliyat öncesi hastanın beklentileri ve cerrahın ameliyatla hastanın kazanımlarını doğru anlamaları çok önemlidir. Gerçekçi beklentiler ve iyi bir ameliyat planı başarılı bir sonuç için şarttır.

Burnun dış kısmındaki problemler nelerdir?

•Kemerli burun, burnun sırt kısmında kemik ve kıkırdak çıkıntı
•Burun uç kısmının düşük olması
•Burnun uç kısmının top gibi yuvarlak veya birbirinden ayrık olması
•Burnun orta hattın soluna veya sağına doğru kayması
•Burun deliklerinin normalden daha geniş olması
•Burunun sırt kısmının daha önceki ameliyatlara veya travmaya bağlı olarak çökük olması gibi. 
•Bahsedilen bu anormallikler septorinoplasti ameliyatı ile düzeltilmektedir.

Septorinoplasti ameliyatı kimlere yapılabilir?

Burun estetiği ameliyatı 18 yaşını dolduran ve bu ameliyatı isteyen her hastaya uygulanabilir. Septorinoplasti genel olarak genel anestezi altında (hasta tamamen uyutularak) yapılmaktadır. Bazı durumlarda burunun dış görünümünde daha kolay düzeltilebilecek sınırlı problemi olan hastalarda lokal anestezi (bölgesel uyuşturma) altında da yapılabilir.

Ameliyattan önce nelerden kaçınmalıyım?

En önemlisi aspirin ve benzeri kanamaya yol açabilen ilaçlardan en az 1 hafta önce kesilmelidir. Sigara içmeyin. Sigara kan dolaşımını bozar ve yara iyileşmesini kötü yönde etkiler. Ameliyattan önce bir kaç gün ve ameliyattan sonra bir kaç hafta alkol almayın.

Ameliyat süreci nasıldır?

Ameliyat hastanın burnundaki deformiteye bağlı olarak 2-3 saat kadar sürmektedir. . Burun sırtına plastik materyalden yapılmıs bir malzeme konmaktadır. Buruna tampon konduysa 1 gün sonra, burun dış plastik malzemesi (alçı, splint) ise 7 gün sonra çıkartılmaktadır. 7. günden sonra 3 gün de burun dışında bantlar kullanılmaktadır. Ameliyatın 10. gününde burunda dışta yabancı bir malzeme kalmamaktadır. Burun dış görünümünde değişiklik yapıldığı için gözler etrafında şişlik ve morarma meydana gelir. Bu şişlik morluklar genel olarak 7-10 gün içinde geçmektedir. Burun dış görünümü ameliyattan sonraki ilk 1-2 hafta şişlik nedeni ile olduğundan büyük görülebilir. Ameliyattan sonra 6 ay boyunca burun dışındaki şişlik azalır. İlk 2 ay güneşte çıkılmaması ve gözlük takılması önerilir. Ameliyat öncesi, ameliyat sonrası belli periyotlarla hastanın burun fotoğrafları çekilerek hastanın takibi yapılır.

Rinoplasti sonrası yüzümde iz kalacak mı?

Rinoplastide iki ana teknik bulunmaktadır. Kapalı ve açık yaklaşım. Kapalı teknikte tüm kesiler burun içinden yapıldığı için ciltte yara izi oluşmaz. Açık teknikte teknikte burun ucunda daha iyi müdahale edilebildiği için popüler bir yaklaşım olmuştur. Bu yaklaşımda burun deliklerinin en dar yerinden geçen yerden kesi yapılır. Gözle görülür bir iz bırakmayan bu yöntem doktorların % 90 tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Sonuç olarak hangi yaklaşımın tercih edileceği hasta açısından bir olumsuzluğa neden olmaz.

Ameliyat sonrasında burunda düşme, çökme meydana gelir mi?

Usulüne uygun olarak yapılan ve gereğinden fazla kıkırdak çıkarılmayan hastaların burnunda çökme veya düşme meydana gelmez. Burun ameliyatları sonrasında %5 hastanın tekrar ameliyat olması gerekebilir.

Ameliyattan sonra yapılması gerekenler

•Başınız yüksekte yatınız. Başınızı 45 dereceden fazla çevirmeyiniz. 3 hafta boyunca buna dikkat ediniz. 
•Ayağa kalkerken ve öne eğilirken başınız yukarda hareket ediniz. 
•Özellikle ilk hafta çok sıcak gıdalardan kaçınınız.. 
•Göz çevresine ve yanaklara soğuk jeller veya buz tatbik edilmelidir. Bu yolla şişlik ve morluk azalacaktır. 
•Dişlerinizi fırçalarken dikkatli olun ve burnunuza dokunmayınız. 
•Ameliyattan sonraki ilk günlerde çok sert gıdalar çiğnemeyin, yumuşak gıdalar tercih edin. 
•Ameliyattan sonra 1 hafta yatak istirahati önerilir. 
•Ameliyat sonrası dönemde 2 hafta spor yapmayınız, cinsel ilişki kurmayınız. 
•Alçıyı ve bantları ıslatmadan yüzünüzü yıkayabilirsiniz. Saçlarınızı kuaförde saç yıkatır gibi yıkayabilirsiniz. 
•2 hafta boyunca sosyal aktivitelerden, AVM’lerden kaçının. 
•1 hafta süresince aşırı gülmekten ve mimik hareketlerinden kaçının. 
•2 ay boyunca güneşten ve güneş ışınlarından korunun. Yoksa yüzünüzdeki şişliğin düzelmesi daha uzun sürecektir. 
•1 ay boyunca yüzmeyin. 
•Ameliyattan sonra 3-4. gün yüzünüzde şişlik oluşabilir. Şişlik 2-3 hafta içinde büyük oaranda azalacaktır. Bazı vakalarda azalan şişlik 12 ay sürebilir. 
•Ameliyata bağlı oluşan morluklar 2 hafta kadar sürebilir. 10. günden sonra genellikle kaybolur. 
•2 ay boyunca gözlük kullanmayınız. 
•Ameliyattan sonra lens kullanabilirsiniz

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Önder Akdeniz

Op. Dr. Önder AKDENİZ, 1972 yılında Konya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini Ankara’da bitirmiştir. 1989 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1995 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1996-2000 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı'nda yapmıştır. 2000-2001 yılları arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Bölümünde gözlemci olarak çalışan Op. Dr. Önder AKDENİZ, 2001-2002 yılları arasında Universal Hospital Alman Hastanesi'nde, 2002-2014 yılları arasında ise Bursa Şevket Yılmaz Eğitim Araştırma Hastanesi'nde görev yapmıştır. Mesleki çalışmalarına Bursa Ceylan İnternational Hospital devam eden Op. Dr. Önder AKDENİZ'in başlıca ilgi alanları; Burun Estetiği ve Cerrahisi, Septoplasti Endoskopik Sinüs Cerrahisi, Endonazal Endosko ...

Etiketler
Rinoplasti sonrası yüzümde iz kalacak mı?
Op. Dr. Önder Akdeniz
Op. Dr. Önder Akdeniz
Bursa - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube