Burun ameliyatı sonrası meydana gelen fiziksel gelişmelerden birisi de burun akıntısıdır. Burun akıntısı oluşumu konusunda hastaların merak ettiği birçok konu vardır. Neden olduğu, nasıl engellenmesi gerektiği ve akıntının burun ameliyatına olan etkileri hakkında bilgilenen her hasta bu konuda daha bilinçli hale gelecektir. Akıntının burun ameliyatına dair olumsuz bir durumu haberdar ediyor olması gibi sonuçlara ulaşmak hastalar açısından doğru değildir.
Burun ameliyatından sonra burun iç bölgesinde meydana gelen değişiklikler ile birlikte hafif kanamalar ve akıntılar görülmesi oldukça doğaldır. Özellikle ilk bir hafta içerisinde kanama ve akıntı devam edebilir. Akıntı ile birlikte burun kendisini yenilemekte ve temizlemektedir.
Akıntının temizlenmesi için hasta çok hafif ve küçük müdahalelerde bulunabilir. Ancak akıntıyı engellemek için burnu tıkamak ya da hızlı şekilde sümkürmek, silmek gibi eylemler kesinlikle önerilmez. Burun bölgesi kendi haline bırakılmalı ve hızlı şekilde iyileşmesi için akıntının olmasına izin verilmelidir. Akıntı ile birlikte burundan temizlenmesi gereken ne varsa dışarı atılacaktır. Bu temizlenme işlemi için yaklaşık bir hafta akıntılar aralıklı olacak şekilde devam edebilir. Kimi hastaların ise sadece birkaç gün içerisinde akıntı sorunu geçecektir.
Burun ameliyatı sonrası akıntı oluşmasının nedenlerinden birisi de hastanın mevcut hareketleri ve fiziksel durumudur. Çok fazla baş aşağı hareketlerde bulunmak, burun akıntısını arttıracak etkenlere maruz kalmak ve bölgenin kuru kalmasını sağlayamamak gibi durumlar sonucunda akıntı oluşumu görülecek ya da artacaktır.
Bu nedenle burun akıntısının normal süre içerisinde oluşup azalması ve durması adına burun bölgesi korunmalıdır. Bunun için akıntıya neden olacak hareketler ve burun bölgesinin sıcakta ya da nemli ortamda kalması engellenmelidir.
Grip oluşumu sonucunda burun akıntısında artış görülebilir. Özellikle kış aylarında ameliyat olan hastalar için grip riski daha yüksektir. Böyle bir durum karşısında burun akıntısı artacaktır. Yine aynı şekilde hafif ve yavaş hareketlerle akıntı silinebilir, doktor önerisi sonucunda ilaç kullanımına gidilebilir. Bu ilaçlar haricinde akıntıyı engelleyecek herhangi bir ilaç kullanımı önerilmez.
Doktora danışmadan kullanılan ilaçlar, aksine akıntının artmasına dahi neden olabilir. Akıntıyı arttıracak bir etken burun bölgesinin geç iyileşmesi sorununu da beraberinde getirir.
Burun akıntısı nedeniyle meydana gelen sorunlardan birisi de tıkanıklıktır. Nefes alma konusunda zorluk yaşayan hastalar, bunu ameliyatın olumsuz ve yanlış gidişatı olarak değerlendirebilir. Ancak akıntı ile birlikte meydana gelen burun tıkanıklığı da normal ve beklenen bir durumdur. Birkaç gün içerisinde azalarak kaybolacak bu etki için sabredilmesi gerekir. Burnun temizlenmesi gibi bir işleme gerek olmaz. Burun tıkanıklığını gidermek için sadece doktorun önerdiği ilaç ya da takviyelerin uygulanması yeterlidir. Burun ameliyatı sonrası akıntı meydana geldiğinde hastalar bu durumun ameliyat sürecine dahil olduğunu kendisine hatırlatmalı ve verilen talimatlara dikkat etmelidir.