Burun ameliyatı sonrası burunda çökme

Burun ameliyatı sonrası burunda çökme

Burun ameliyatı olmak isteyen hastaların sıklıkla doktorlarına sordukları sorular içerisinde yer alan ameliyat sonrasında burunda çökme konusu, ameliyat sonrası için önemlidir. Her hasta burun ameliyatı sonrasında çökme korkusunu yaşar.

Bu konuda her doktor gerekli açıklamayı mutlaka yapacaktır. Oldukça başarılı ve doğru bir şekilde yapılan burun ameliyatı sonrasında, burun kemiğinde oluşacak çökmeler, burnun tamamen çökmesi ya da burun kenarının çökmesi gibi rastlantısal olaylar asla gündeme gelmez.

Burun ameliyatından sonra burunda çökme olmasının nedeni, daha çok kapsamlı deviasyon operasyonlarından sonra görülebilecek bir durumdur. Büyük deviasyon ameliyatında; hem kıkırdakta yer alan eğriliklerin hem de kıkırdağın alt kısmındaki kemik yapılarla beraber görülen eğriliklerin düzeltilmesi işlemleri yapılır.

Bu şekilde gerçekleştirilen  müdahaleler esnasında, bu kısımdaki desteğin azalması sonrası, burun uç kısmının arkasında yer alan bölgede bir çökme oluşumu  görülebilir.  Meydana gelen bu çökmenin engellenmesi için çökme riski olan bölgeye yetecek seviyede kıkırdak takviyesinin yapılması şarttır. Buna rağmen burunda çökme oluşması durumunda ki bu çok nadir görülecek bir durumdur,  bu kısma yalnızca pratik bir kıkırdak takviyesi ile problem halledilebilir.

Burun çökmeleri bu şekilde dolgu yönteminin kullanılması sonucunda kolaylıkla giderilir. Çöküntünün, başarısız bir ameliyat sonucunu temsil ettiği düşüncesi doğru olmayacaktır. Nadir de olsa beklenen durumlar içerisinde burunda çökme de yer alır.

Burun estetiğinin en başından uygulanması ya da çöküntünün giderilmesi için büyük operasyonların gerekliliği gibi durumlar söz konusu olmayacaktır. Burun kanatlarında nefes alış veriş esnasında içeri çökmeler ile çöküntünün anlaşılması mümkündür.

Bununla birlikte çoğu çökme problemi dışarıdan da algılanabilir. Burun çökmesinin tedavisinde bu çökmeyi önleyecek şekilde zayıf kalan bölgelerin kıkırdak eklemler ile desteklenmesi, çökmeye ve bu kısımda daralmaya sebep olan doku ve kıkırdak açılarının düzeltilmesi uygulanmakla birlikte, bu işlemler dikiş de gerektirecektir. Ancak iz kalma gibi bir sorun bulunmaz.

Hastaların bilmesi gereken bir diğer detay ise; burun bölgesinin yaşlanma ve yer çekimine bağlı olarak her zaman çökme riski içerisinde bulunmasıdır. Burun ucu çökmesi, kişinin yaşamla beraber her zaman başına gelebilecek bir durumu temsil eder.

Yıllar içinde yüz nasıl sarkmaya başlıyorsa, burun bölgesi de büyüyerek aşağı doğru düşebilir. Bu nedenle sadece ameliyat sonrası değil, doğal durumlarda da görülebilecek bir sorun olduğu unutulmamalıdır. Burun ucu çökmesine bir diğer etken de, daha çok operasyonlardan sonra görülen, hastaların burnuyla çok fazla oynamasıdır. Burun bölgesiyle çok fazla oynamak ve kurcalamak, o kısımdaki kıkırdak yapısının desteğini zayıflatır ve burnun aşağı şekilde çekmesine neden olmaktadır.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ebru Topuz

Etiketler
Burun estetiği sonrası
Op. Dr. Ebru Topuz
Op. Dr. Ebru Topuz
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube