Burnun altın oranı

Burnun altın oranı

 

 

Burun yüzümüzün tam ortasında ve yüzümünüz en çıkıntılı noktasıdır. Diğer yapılarla olan oranı ilişkisi, uyumu yüzümüzüm ifadesini ve güzelliğini oluşturur. Bunun için burunda planlanacak estetiğin tüm yüz yapılarıyla olan uyumu ve ilişkisi güzel ve doğal bir burun için çok önemlidir.

Mesela uzun yüzlü bir kişide kısa burun, burun ne kadar güzel ve doğal olsa da total güzellik yakalanamayacaktır. Elmacık kemikleri çıkık kişide dar bir burun hoş durmaz. aynı şekilde dar çene yapısına sahip kişide ucu geniş yuvarlak hatlı bir burun uygun olmayacaktır.

Bunun için burun estetiği planlarken yüz analizi çok önemlidir. Yüz analizini anlatırken  leonarda  da vinci ile popüler olan fakat önceleri eski mısır ve Yunanlılarda mimarlık ve sanatta kullanılan altın oran kavramını incelemek gerekir.

Altın oran tam kelime anlamı matematik ve sanatta bir bütünün parçaları arasında gözlemlenen uyum açısından en uygun boyutları verdiği kabul edilen sayısal bir orandır.

Rakamsal değeri 1,618 gibi bir sayıya tekabül eder. Yüz estetiğinde bu oran büyük organların onun alt organları dediğimiz organlara oranıdır.

Mesela burun sırtının burun yüksekliğine oranını altın orana göre planlanırsan daha doğal ve uyumlu bir burun görüntüsü elde edersiniz. Bunun  gibi burun taban genişliği gözlerin mesafesini geçmemesi yüzde uyumu yakalamak açısından önemlidir.

Altın oran ve diğer bir çok estetik kriterler yardımıyla alın, dudaklar, çene gibi diğer yüz  yapılarıyla uyumlu  orantılı ameliyat olduğu belli olmayan doğal burunlar yapmak mümkün olmaktadır

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. İlteriş Çağatay Ruhi

Etiketler
Burnun altın oranı nasıl hesaplanır
Op. Dr. İlteriş Çağatay Ruhi
Op. Dr. İlteriş Çağatay Ruhi
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube