Burnum tıkalı, ameliyat dediler!?

Burnum tıkalı, ameliyat dediler!?

Burun, organizmamızın çalışması için gerekli olan oksijenin vücuda alındığı giriş kapısını oluşturur.Ağız solunuma göre buradan giren hava daha sağlıklıdır.Çünkü, burun içinde her iki yanlarda yer alan konka denen yapılar bu işlevden sorumludurlar.”Burun eti” de denen bu yapılar damarsal ve sinirsel ağdan oldukça zengindirler.Böylece burundan giren havanın kalitesini hemen algılarlar ve ona göre onu adapte ederler. Soğuk havayı ısıtır,kirliyi temizler,kuruyu nemlendirir vs…Böylece o anki ihtiyaca göre en uygun hava akciğerlerimize gönderilmiş olur. Burun aynı zamanda bilindiği üzere koku almada ve konuşmadaki rezonansa da katkıda bulunur.

Kapalı burunun getirdikleri
Kapalı burunla yaşayan bir kişide sanılanın çok daha ötesinde sorunlar yaşanır. Nedeni ne olursa olsun burnunu kullanamayan biri sinüzite, orta kulak ve bademcik iltihabına, horlamaya, burun kanamasına, kronik farenjite daha yatkındır aynı zamanda bedenin fiziksel kabiliyetlerinden tam anlamıyla faydalanamaz. Kişinin sportif faaliyetlerde başarısı bir yana, yokuş çıkmada, orta derecede ağır iş faaliyetlerinde ve hatta cinsel performansında  ciddi zaaflara neden olur. Horlayan kişi zaman içinde hem kendi sağlığına zarar verir hem de yatak partneri ve hatta ev halkının diğer fertlerini rahatsız eder. Horlamanın biraz daha ilerlemiş formu da diyebileceğimiz uykuda solunum durması (apne) sendromunun sonuçları daha da vahimdir. Apnelerin varlığı hipertansiyon, kalp yetmezliği, kalp krizi ve felç gibi hastalıklara neden olabilmektedir. Ki bunun yapılan çalışmalarda, ülkemizde %5 olduğu tahmin edilmektedir. Bu vakaların büyük çoğunluğunda burun tıkanıklığı cerrahi yöntemlerle düzeltilerek sorun olmaktan çıkarılabilir.

Tıkanıklık sebepleri neler?
Çocuk yaşta en sık neden geniz etidir. Erişkinlerde ise deviasyon (her iki burun boşluğunu birbirinden ayıran ince, kıkırdak-kemik duvarın eğrilikleri) başta olmak üzere, allerjik burun hastalıkları, burun polipleri, konka hipertrofileri sıklıkla nedenlerdir. Diğer daha az rastlanan sebepler ise şöyle sıralanabilir; burunda yabancı cisimler (taş,oyuncak parçası…), burundaki ve genizdeki habis veya selim tümörler, sık ilaç kullanım alışkanlığı, burun dışı eğrilikler, alar kollaps, büyük bademcikler.

Sebebi ne olursa olsun, burun tıkanıklıklarının büyük bir kısmı, günümüzde gelişen teknoloji ve tecrübelerle, basit müdahalelerle başarıyla düzeltilmektedir. Kişisel düşünce ve tecrübelerime göre, halk arasında tasvir edilen  burun ameliyatları, belki de eskiden kalan efsanevi hikayelerle süslenerek çok korkunç bahsedilmekte, ve ne yazık ki birçok hasta ürkütülmektedir. Bugünün teknolojisi ve teknikleri anlatılanlarla kıyas edilemeyecek ölçüde konforludur. Bir sonraki makalemde en sık yapılan burun açma ameliyatlarının özelliklerinden bahsedeceğim. Ameliyat endikasyonu konan bir hasta nasıl hareket etmeli, onu neler bekliyor ayrıntılı anlatılacaktır.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Sezgin Öztürk

Op. Dr. Sezgin Öztürk
Op. Dr. Sezgin Öztürk
İzmir - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube