Bruksizm (Diş Sıkma) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Prof. Dr. Murat Kuloğlu
Prof. Dr. Murat Kuloğlu
3 Eylül 2021105 görüntülenme
Randevu Al
Bruksizm (Diş Sıkma) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Bruksizm diş sıkma/gıcırdatma ile karakterize bir bozukluktur. Çene, baş ve yüz ağrılarına neden olabildiği gibi daha ciddi vakalarda çene ekleminde hasarlara, dişlerde düzleşme ve kırıklara yol açabilmektedir. Genellikle gece derin uyku sırasında görülmekle birlikte, gündüz de görülebilir (Winocur ve ark. 2003).

Toplumda yaygınlığı yüzde 5 ila 20 arasındadır. Hastalık sık görülmesine rağmen tedavisi için hekime başvuru oranı yeterli seviyede değildir. Her iki cinsiyette eşit olarak rastlanır. Genç yaşta daha sıktır, yaş ilerledikçe azalır (Bader ve Lavigne 2000).

Stres, kaygı, uyku bozuklukları, depresyon diş gıcırdatmaya neden olabilir. Ayrıca sigara, alkol ve kafein tüketimi, uyuşturucu ya da uyarıcı maddeler ile bazı psikiyatrik ilaçların uygunsuz kullanımı da nedenleri arasında sayılabilir.

İnsanların birçoğunun diş gıcırdatmayı bir hastalık gibi görmemeleri, erken tanı ve tedaviyi güçleştirmektedir. Tedavide gerginlik ve kaygıyı azaltıcı bazı ilaçlar hekim kontrolünde uygulanabilir. İleri evrelerde diş hekimlerine de başvurular gerekebilir. Diğer yandan düzenli yaşam biçimi, uyku sorunlarının çözülmesi, sigara, alkol, yüksek doz kafeinden uzak durulması tedavi sürecinde daha verimli sonuçlar alınmasını sağlayacaktır.

Sonuçta; bruksizm özellikle yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ve bazı durumlarda fiziksel hasarlara kadar gidebilen bir bozukluktur. Farkındalık ve bu konuda hekimlerimizin ve psikiyatrların daha dikkatli olması gerekmektedir (Kuloğlu ve Ekinci, 2009).

KAYNAKLAR

Bader, G., & Lavigne, G. (2000). Sleep bruxism; an overview of an oromandibular sleep movement disorder. Sleep medicine reviews4(1), 27-43.

Kuloğlu, M., & Ekinci, O. (2009). Psikiyatride Bruksizm. Yeni Symposium (Vol. 47, No. 4).

Winocur, E., Gavish, A., Voikovitch, M., Emodi-Perlman, A., & Eli, I. (2003). Drugs and bruxism: a critical review. Journal of orofacial pain17(2).

Etiketler

Diş sıkmanın zararlarıDiş gıcırdatmaBruksizmDiş gıcırdatma tedavisiDiş sıkma tedavisiBruksizm tedavisiDiş sıkmakBruksizm ve ilaçDiş gıcırdatmanın zararlarıTms tedaviDiş sıkmasıDiş sıkma problemiDiş sıkma alışkanlığıDiş sıkma nedenleriDiş sıkma psikolojik bir sorunmudurDiş gıcırdatması neden olurDiş gıcırdatma kimlerde görülürDiş gıcırdatma tedavi yöntemleriBruksizm nedir ?Diş sıkma problemine çözümBruksizm tedavisinde neler yapılırDiş sıkma ve gıcırdatma tedavisi nasıldırDiş sıkmak ve gıcırdatmakDiş sıkma - gıcırdatma alışkanlığıBruksizm nedenleri ve tedavisiBruksizm nasıl tedavi edilirDiş sıkma bruksizmBruksizim nedirantalya tms tedavisiantalya psikiyatriantalya tmsantalya en iyi psikiyatristantalya psikolojidiş sıkmanın psikolojik yönüdiş gıcırdatma psikolojik yönüdiş gıcırdatma ilaç tedavisi

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Murat Kuloğlu

Prof. Dr. Murat Kuloğlu

Prof. Dr. Murat Kuloğlu, lise öğreniminin ardından Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni 1989 yılında birincilikle tamamlamıştır. Uzmanlık eğitimini ise 1991-95 yılları arasında Atatürk Üniversitesi'nde yapmıştır. Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalın'da 2003 yılında doçent, 2009 yılında ise profesör ünvanını almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır