Boyun fıtığı belirtileri, teşhis ve tedavisi hakkında

Boyun fıtığı belirtileri, teşhis ve tedavisi hakkında

Boyun Fıtığı Neden oluşur:

Boyun fıtığının oluşum sebepleri arasında travma, uygunsuz duruş bozuklukları, genetik sebepler, dejeneratif değişiklikler gibi nedenler söylenebilir.

Boyun fıtığı belirtileri:

Başlangıç dönemlerinde boyun ağrısı temel bulgu olarak karşımıza çıksa da ileri evrelerde omuzdan sırta ve kola yansıyan ağrılar tipik bulgulardır. Çok ileri olgularda ciddi omurilik basıları sonucu tüm vücudu ilgilendiren hareket bozuklukları ile karşılaşılabilmektedir.

Boyun fıtığı tanısı nasıl konulur:

Boyun, sırt, omuz ve kol ağrısı oluşturabilen boyun fıtığı dışında bir çok rahatsızlık olabilir. Bu gibi yakınmaları olan hastalarda yapılan muayene ile elde edilen bulgular destekliyor ise hastadan elde edilen röntgen, bilgisayarlı tomografi (BT) ya da manyetik rezonans görüntüleme (MRI), elektromyografi (EMG) gibi tetkikler ile tanı konmaktadır.

Boyun fıtığı tedavisi:

Boyun fıtığı tanısı almış hastaların yaklaşık %99’u medikal tedavi yöntemleri ile tedavi edilmektedir. Bunlar ilaç tedavisi, istirahat, boyun egzersizleri ve Fizik Tedavi uygulamaları olarak özetlenebilir. Hastalığın ilerlemiş olduğu az sayıda hastada medikal tedaviler faydasızdır ve cerrahi uygulanır. Günümüzde boyun fıtığı hastalığının cerrahi tedavisinde seçkin prosedür “Anterior Servikal Mikrodiskektomi” dir. Bu yöntemde boyunda sağda 2-3 cm lik bir cilt kesisi ile girilerek cerrahi mikroskop altında fıtık temizlenmektedir. Hastalar 1 gün içersinde taburcu edilebilmekte ve ortalama 15-20 günlük bir istirahat döneminin ardından günlük hayatlarına dönebilmektedir.

Bu makale 29 Haziran 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Şengöz

Op, Dr. Ahmet Şengöz, 1967 yılında doğmuştur. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise,Hacettepe Üniversitesi'nde tamamlarayarak Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanı olmuştur.

Op. Dr. Ahmet Şengöz, mesleki çalışmalarına ise şu an Yenibosna Safa Hastanesi'nde devam etmektedir.

 

Etiketler
Boyun fıtığı ameliyatı
Op. Dr. Ahmet Şengöz
Op. Dr. Ahmet Şengöz
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube