Boyun düzleşmesi nedir? nasıl tedavi edilir?

Boyun düzleşmesi nedir? nasıl tedavi edilir?

Boyun düzleşmesi nedir?

Boyun bölgesinde yedi adet omur bulunur. Normalde bunların dizilimi “C” şeklindedir. Çeşitli sebeplerle bu dizilim “I” şekline dönebilir, hatta ileri durumlarda ters “C” olabilir. Bu durum boyun düzleşmesi olarak tanımlanır.

Boyun düzleşmesi belirtileri nelerdir?

Boyun düzleşmesinin en sık görülen belirtisi boyun ağrısıdır. Ağrı sırt ve omuza yayılabilir. Buna baş ağrısı da eşlik edebilir. Kola yayılan ağrı, uyuşma, karıncalanma, güçsüzlük gibi belirtiler de varsa düzleşmeyle birlikte muhtemelen boyun fıtığı da olabilir. Baş dönmsi, mide bulantısı, denge kaybı da ağrıya eşlik edebilir.

Boyun düzleşmesinin nedenleri nelerdir?

*Fiziksel aktivitenin azalması

*Masa başında uzun saatler çalışma

*Uzun süre ekran başında oturma

*Yanlış duruş pozisyonu

*Uzun süre bilgisayar ve telefon kullanmak

*Bazı hastalıklarda da boyun düzleşmesi olabilir:

Dejeneratif disk hastalığı ( kireçlenme )

Geçirilmiş boyun ameliyatlarına bağlı

Doğuştan gelen (konjenital) bozukluklar

Travmalar

Tümörler ve enfeksiyonlar

Boyun düzleşmesi tanısı nasıl konur?

Röntgen: Kemik yapısı hakkında iyi bilgi verir. Ancak yumuşak dokuları değerlendirmek için yeterli değildir.

Manyetik Rezonans görüntüleme:Kısaca MR denilen bu tetkikte radyo dalgaları kullanılarak yumuşak dokular dahil birçok vücut dokusu incelenebilir.

Bilgisayarlı Tomografi (BT):Farklı açılardan verilen X ışınları ile vücuttaki doku ve organların 3 boyutlu şekli oluşturulur.

Boyun düzleşmesi nasıl tedavi edilir?

Boyun düzleşmesinin tedavisinde hastaların yeterince bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi çok önemlidir. Egzersiz yapma alışkanlığının yerleşmesi sağlanmalıdır. Yüzeysel ya da derin sıcak uygulamaları, gevşeme hareketleri, elektroterapi, birtakım ilaçlarla masaj, akupunktur, nöral tedavi, ozon uygulamaları, mezoterapi, elektromanyetik tedavi gibi tedavi yöntemleri de boyun düzleşmesi vakalarında uygulanan yöntemlerdir.

Yoga, pilates, yüzme gibi tüm vücut kaslarının gevşemesini ve güçlenmesini sağlayan sportif aktivitelerin sürekliliği sağlanmalıdır.

Bu makale 30 Mart 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Serap Latif Raif

Uzm.Dr Serap Latif Raif, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı'nda yapmıştır. 

Mesleki çalışmalarına Özel Romatem Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Egzersiz
Uzm. Dr. Serap Latif Raif
Uzm. Dr. Serap Latif Raif
Bursa - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube