Doktorsitesi.com

Boyun düzleşmesi nedir

Prof. Dr. Turan Uslu
Prof. Dr. Turan Uslu
24 Kasım 20141295 görüntülenme
Randevu Al
Boyun düzleşmesi nedir

Boyun düzleşmesi, şekli açıklığı arkaya bakan C’ye benzeyen boyun omurgasının aşırı yüklenme, stres, travmalar, kötü duruş gibi sebeplerden dolayı doğal eğriliğinin kaybolması, düzleşmesidir, düzleşme daha da kötüleştiği zaman bu eğrilik ters dönebilir.  Omurganın bu doğal eğriliğinin sebebi omurlar arasındaki disklerin ön tarafının daha şişkin olmasına bağlıdır.  Ancak yaşlanma, yıpranma, kötü duruş, tekrarlayan zorlanmalar sonucu bu durum değişerek kavisli yapı bozulur.  Kavisli yapının bozulması omurga aksının düzleşmesi ve bazen de aksın ters dönmesine sebep olur.  Akstaki bu bozulma omurga yozlaşma ve yıpranmalarını daha da artırır.  Özellikle günümüzde bilgisayar, akıllı telefonlar, oturarak çalışma, uzun süreli araç kullanımının artması omurga aks bozukluğuna bağlı ağrıların artmasına sebep olmuştur.  Uzun süre öne eğik bir şekilde oturmak, aşırı yük kaldırmak, yüksek ve sert yastıklar kullanmak, koltuk ve kanepe gibi uygun olmayan ortamlarda uyumak, normalden az veya çok uyku boyun omurga bozukluklarına yol açabilir.

Ne gibi şikâyetlere sebep olur?

Boyun düzleşmesi ya da ters açılanmanın belirtileri arasında boyunda akut tutulmalar, kronik tutukluk, baş ağrıları (ense, şakaklar, alın ve göz küreleri arkası), baş dönmesi (nadir),  omuz ağrıları, sırt ağrıları ve çene ağrıları, çabuk yorulma, ruhsal bozukluklar görülebilir.  Kötü duruş, kitap okuma, klavye kullanma, uykusuzluk, sağlıksız yataklarda uyuma, uzun süreli araç kullanma ağrıları artırır.

 Hastalık Nasıl Tedavi Edilir?
Düzleşmiş boyun kavisini tekrar eski haline getirmek ve hastanın normal yaşamına devam etmesini sağlamak mümkündür.  Anca bunun için zorlayıcı aktivitelerden kaçınmak, boyun kaslarını güçlendirmeye ve hareket açıklığını artırmaya yönelik egzersizler, özel ergonomik boyun yastıkları, çalışma dinlenme periyotlarının iyi ayarlanması gerekir.  Hasta iyileştikten sonra egzersizleri bırakmamalıdır çünkü tekrarlama oranı çok yüksektir. 

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Turan Uslu

Prof. Dr. Turan Uslu

Prof. Dr. Turan USLU, 1962 yılında Ordu - Korgan’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini 1980 yılında Ordu Lisesi'nde bitirmesinin ardından Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndebaşladığı tıp eğitimini 1987 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1988-1991 yılları arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesinde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı’nda yapmış ve  Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır