Boyun ağrıları ve nöralterapi

Boyun ağrıları ve nöralterapi

İnsan boynu, medulla spinalis, spinal sinirler, karotis ve vertebral arterler gibi çok önemli vücut yapılarını barındıran, baş için bir destek işlevi gören, omurganın en hareketli bölümüdür.

Boynun bu büyük hareket kabiliyeti, aynı zamanda darbelere ve zedelenmelere daha duyarlı olmasına yol açar.

Bu yüzden, ağrı nedeni olarak omurga içersinde belden sonra ikinci sırayı alır .

Boyun ağrıları her yaş grubunda karşılaşılabilen, yaşam kalitesini düşürüp iş gücü kaybına neden olabilen önemli bir sorundur

Boyun ağrısı nedenleri 3 temel grupta incelenebilir:
Kas iskelet sistemi kaynaklı mekanik nedenler
Boyun dışı bölgelerin hastalıklarının neden olduğu ağrının boyun bölgesinde hissedilmesi (yansıyan ağrı)
Boyun bölgesini tutan yangısal, enfeksiyöz ve tümöral hastalıklar.

Bir çok kol, omuz ve baş ağrısının altında boyundaki çeşitli patolojiler yatar. Bu nedenle boyundan kaynaklanan hastalıkların tanı ve tedavisine önem vermek gerekmektedir.

BOYUN AĞRISI NEDENLERİ

Boyun fıtığı

Boyun fıtığı genellikle sinir köklerinin omurilik kanalından ayrıldığı bir tarafında meydana gelir. Sinirlerdeki bası özel sinir kökleri tarafından desteklenen kas ve deri kısmında ağrıya, hissizliğe ve güçsüzlüğe neden olur.

Belirtileri:

Boyunda, omuzlarda ve kollarda ağrıya sebep olur.

Ağrı bası altındaki sinir kökünün özel dağılımıyla koldan elin içine yayılabilir. Eğer boyun fıtığı omuriliğe bası yaparsa yürüme problemleri, spastisite (kas tonüs artışı), idrar kaçırma şikayetleri ortaya çıkabilir.

Boyun fıtıkları boyun ağrılarının en sık nedeni değildir. Boyun bölgesindeki ağrıların yüzde 10-20 kadarı boyun fıtığı kaynaklıdır. Eğer hastada ağrı, boyundan kola vuruyorsa, kas gücünde kayıplar başlamış, parmaklarında uyuşukluk varsa kesinlikle boyun fıtığıdır.

Boyun Kireçlenmesi

Servikal omurgayı meydana getiren yapıların (kemik, bağ, kas) yozlaşması sonucu ortaya çıkan ve buna bağlı sinir ve damarsal bozuklukları da içeren klinik bir tablodur.

Nedenlerinin yaşlanma, mikro travmalar, makrotravmalar, duruş bozuklukları ve genetik faktörler olduğu düşünülmektedir.

Boyun ağrısı, kola yayılan ağrı, baş ağrısı, boyunda tutukluk, kolda güçsüzlük – hissizlik – yanma – batma, ellerde zayıflık – beceri azalması – uyuşma – karıncalanma, kulak çınlaması, baş dönmesi ve bulanık görme gibi yakınmalara neden olabilir

Servikal Strain

Travma ve duruş bozukluğu sonucu gelişen, boyunda tutukluk ve lokal ağrı ile karakterize bir tablodur.

Masa başında çalışanlarda olduğu gibi boynu uzun süre aynı pozisyonda tutmak, yatarak televizyon seyretmek, uygun olmayan yastık ve yatakta yatmak gibi nedenler boyunda zorlanmaya yol açabilirler.

Kaslarda kasılma gelişeceğinden boyundaki normal olan eğrilik azalır, boyun hareketleri ağrılı ve kısıtlı olur.

Romatizmal Hastalıklar

Vücudun kendi bağışıklık sisteminin, kendi kıkırdak ve kemik hücresine savaş açması ile oluşur. Omurga, kemik ve kıkırdak 

dokusunda hasar oluşur. Romatoid artrid, ankilozan spondylit, spondylit gibi hastalıklar boyun hareketlerinde kalıcı kısıtlılık 

yapar. 

Tekrarlayan stresler, akciğer , kalp hastalıkları, yemek borusu iltihapları ve mide rahatsızlıkları da boyun ağrısı yapar.

Boyun ağrılı hastalarda öncelikli tedavi konservatif tedavi olmalıdır.

Boyun ağrılı hastalarda, hastalığı yaratan asıl sebebi bulduktan sonra, Fizik Tedaviyle beraber veya ayrı olarak; Nöralterapi uygulanabilir.

Özellikle bu tedaviler fizik tedaviyle iyileşmeyen hastalar için bir tedavi seçeneğidir.

Tüm Sevgi ve Işığımla...

Herkese sağlıklı ve huzurlu bir yaşam dileklerimle... !!!

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Melih Nurhan

28.02.1970 Ankara doğumlu olan Dr.Melih Nurhan, 1993 yılında Anadolu Üniviversitesi Tıp Fakültesi ( eski adıyla Hacettepe Üniviversitesi Eskişehir Tıp Fakültesi ) ‘nden mezun olmuştur.  Daha sonra aynı üniversitenin “ Sağlık Kurumları İşletmeciliği “ bölümünde lisans yapmıştır. 1219 sayılı “ Tababet ve Şuabat-I Tarzı İcrasına Dair Kanun”un adında da geçtiği üzere, Tababet ( Tıp ) ‘ın bir Sanat olduğu gerçeğinden hareketle, “ Medikal Estetik “ alanında uzmanlaşan ve bu konuda sayısız başarılara imza atan Dr.Melih Nurhan, kendi kliniğinde hizmet vermektedir. “ Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları ( GETAT ) “ a da ilgi duyan Dr.Melih Nurhan, bu alanda Ozonterapi ve Mezoterapi’ye önemli katkıları oldu. Her zaman içinden gelen hislere güvenmiş ve klasik batı tıbbının yanı sıra bir çok “ tamamlayıcı” ve ”bütünleşik“ tıp alanlarına hep ...

Etiketler
Boyun ağrılar
Dr. Melih Nurhan
Dr. Melih Nurhan
İzmir - Medikal Estetik Tıp Doktoru
Facebook Twitter Instagram Youtube