Boynum ağrıyor !

Boynum ağrıyor !

Orta yaşın üstünde olup da hayatının bir döneminde boynu ağrımayan kişi yok gibidir. Bazı hastalar ağrının sadece baş hareketiyle olduğunu söylerken bazıları tüm gün süren devamlı bir ağrıdan bahsederler.

Boynumuzun içinden başta omurilik ve şah damarı olmak üzere son derece önemli damar ve sinirler geçer. Bunun dışında başımız gibi oldukça ağır bir yükü (ortalama 2.5-3.5 kg) taşıma görevini yapar. Farkına bile varmayız ama boyun eklemlerimiz en çok çalışan eklemlerimizin başında gelir, bu yüzden de oldukça erken yıpranırlar.

Boyun ağrılarının sebepleri

- Boyun ağrılarının en sık görülen sebebi yorgunluktur. Yoğun iş temposu olan, gerektiği kadar dinlenemeyen, özellikle masa başında, bilgisayar karşısında çalışan endişeli insanlarda ense kaslarının spazmına bağlı ağrılar ortaya çıkar. Aslında hepimiz gün içinde fark etmeden kaslarımızı dinlendiririz. Bacak bacak üstüne atarak ayaklarımızı, dirseğimizi koltuğun kenarına dayayarak kollarımızı, sırtımızı arkaya yaslayarak gövde kaslarımızı dinlendiririz. Buna karşılık masa başında çalışan veya direksiyon kulanan bir kişinin boyun kaslarını dinlendirmesi çok zor, neredeyse imkansızdır.

- Migren veya gerilim tipi başağrısı olan kişilerde baş ağrısı ile birlikte ense ve sırta yayılan ağrılar görülebilir. Atağının geçmesi ile birlikte ense ağrısı da geçer.

- Tansiyon yüksekliği ense ağrısı yapabilir. 

- Ense veya boyundaki ağrıların düşme veya trafik kazası sonrası ortaya çıkması önemlidir. Arabada ani fren yapılması, önden veya arkadan çarpmalar boyun kaslarının şiddetli kasılması ile ağrıya neden olabilir. Ağrının günler içinde giderek azalarak geçmemesi halinde doktora görünmek gerekir.

- Boyun kemiklerinin zamanla yaşlanması ve kireçlenmesi boyun ve ense ağrılarına neden olabilir. Bu hastalar başlarını sağa veya sola çevirdiklerinde ağrılı bir kısıtlanma hissederler. Boyunlarından takur tukur sesler gelir.

- Boyun fıtığında omurlar arasındaki diskler sinirlere baskı yaparak ense ağrısına neden olabilir. Bu ağrılar sırta ve omuzlara doğru yayılır ve oldukça şiddetli olabilir. Kolda ve parmaklarda uyuşma ve karıncalanma şikayetlerinin olması önemlidir. Ağrınız çok şiddetli ise, uyuşma şikayeti birkaç hafta içinde kendiliğinden geçmezse bir uzmana (tercihan beyin cerrahisi) görünmeniz gerekir. Doktorunuz gerektiğinde MR tetkiki yaparak varsa fıtığın yerini ve derecesini belirleyecektir.

- Bazı ilaçlar (örneğin antidepresan ilaçlar ve kolesterol ilaçları) ense ağrısı yapabilir.

Boynum ağrıyor, ne yapayım? 

- İş yükünüzü azaltmaya ve dinlenmeye çalışın.

- Stresten uzak kalın, iyi uyuduğunuzdan emin olun.

- İstrihat çok önemlidir ancak uzun süre aynı pozisyonda yatmak boyun ağrılarını artırabilir.

 - Bir kaç gün Minoset, Parol gibi ağrı kesibi basit ilaçlar kullanabilirsiniz. 

Yukardaki tedbirlerle ense ağrılarınızda hafifleme olursa mesele yok. Bir hafta geçmesine rağmen başınızın öne arkaya yana hareketlerinde aşırı bir kısıtlama varsa, elde ve parmaklarda uyuşma, sırta, kolda şiddetli ağrılar varsa bir doktora müracaat edin.

 Boyun ağrısından korunmanın yolları 

1.      Bilgisayar ekranınızın göz hizasında olmasına dikkat edin.

2.      Çalışırken başınızın öne eğik değil, omurganızın üstünde dik olduğundan emin olun.

3.      Çalışırken sık sık mola verin, oturduğunuz yerden kalkın, birkaç adım dolaşıp tekrar oturun.

4.      Telefonun ahizesini boynunuza sıkıştırıp konuşmayın.

5.      Geceleri yüzükoyun yatmayın.

6.      Yastığınıza dikkat edin, ne sert ve yüksek ne de çok ince olsun, ense çukurunuz dolduracak kalınlıkta olsun. Boyun ağrınız var ise ''Ortopedik boyun yastığı'' kullanın...

Sağlıklı ve ağrısız günler...

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Kenan Kıbıcı

Doç. Dr. Kenan KIBICI, Karabük'te doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gülhane Askeri Tıp Akademisi'ni başarıyla tamamlayarak 1990 yılnda Deniz Tabip Teğmen olarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, yine Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde tamamlamış ve 1999 yılında Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı olmuştur. Aynı klinikte 6 yıl Baş Asistan olarak görev yapmış ve bu süre içerisinde Gülhane Askeri Tıp Akademisi / Ankara Mikrocerrahi Merkezinde ve yurtiçi ve dışı çeşitli merkezlerde Mikroşirürji eğitimi almıştır. 2007 Yılında Beykent Üniversitesi Hastane ve Sağlık Kurumları Yönetimi Yüksek lisans programını tamamlayan Doç. Dr. Kenan KIBICI, 2005 yılında klinik şef olarak atanmış olduğu Kasımpaşa Deniz Hastanesi'ndeki görevini Tabip Kıdemli Albay olarak tamamlamış ve Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayrılarak 2010 yılından itiba ...

Etiketler
Boyun kasları
Doç. Dr. Kenan Kıbıcı
Doç. Dr. Kenan Kıbıcı
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube