Botulinum toksini (botoks)

Op. Dr. Eser Aydoğdu
Op. Dr. Eser Aydoğdu
8 Kasım 2014238 görüntülenme
Randevu Al
Botulinum toksini (botoks)

Botulinum Toksini; yüz ve boyun bölgesi kırışıklıkların tedavisinde kullanılan bir işlemdir. Ayrıca migren tedavisinde ve koltukaltı terleme tedavisinde kullanılır. Botulinum Toksini bir bakteriden elde edilir. Halk arasında söylenildiği gibi bir yılan zehiri değildir. Botulinum Toksini kullanıldığı bölgedeki kasların etkisini bloke ettiği için belli bir süre için cildin gerginleşmesini ve dolayısıyla kişinin genç görünmesini sağlamaktadır. Botulinum Toksini uygulaması yoğunlukla alın bölgesine, kaz ayakları dediğimiz göz çevresine ve iki kaş ortasına, üst dudaktaki kırışıklıklara, boyun bölgesine uygulanan bir işlemdir. Botulinum Toksini ayrıca aşırı terlemelere karşı koltukaltına da sıkça yapılan bir tedavi şeklidir. Ve son zamanlarda saçlı derideki terlemelerde, migren tedavisinde de kullanılmaktadır.
Uygulama ortalama 15 dk sürmektedir. Kalıcılığı yüz bölgesinde yaklaşık 4-6 ay kadarken, koltukaltı bölgesinde 8-10 ay devam eder.

Hastalarımız genellikle bize; “eğer Botulinum Toksini birkez yaptırıp, bir daha yaptırmazsak daha mı kötü olur, kırışıklıklarım daha mı derinleşir” şeklinde sorular sormaktadırlar. Tabiki daha kötü olmaz, hatta bir kere dahi yaptırmış olmanız size 6 ay kazandırmış olur. Çünkü Botulinum Toksini yaptırdıktan sonra kaş çatma hareketi azalır, kaş kaldırma mimiği azalır böylece eskisi gibi mimiklerinizi yapmadığınız için kırışıklıklarınız azalmış olur. Kırışıklıklardan ameliyatsız kurtulmanın en kolay yöntemlerinin başında gelen bir işlemdir. Botulinum Toksini, Clostridum Botulinum bakterisinden elde edilen saflaştırılmış proteindir. Basına yansıdığı gibi Botulinum Toksini yılan zehiri değildir. Botulinum Toksini, aslında tıpta bazı hastalıkların tedavisinde kullanılmak amacıyla bulunmuştur. Daha sonra tesadüfen kırışıkları tedavi ettiği bulunmuştur. Kırışıklıkları gidermek amacıyla ise 10 yıldır güvenli ve başarılı bir şekilde kullanılmaktadır.

Botulinum Toksinikırışıklık bölgesinde cilt altındaki küçük kaslara enjekte edilir. Botulinum Toksinin etki mekanizması, kırışıklıklara neden olan kasların kasılmasını geçici olarak önlemesidir. Bu kaslar kasılamadığı için ciltteki kırışıklık kaybolur.

Botulinum Toksini enjeksiyonu düzenli yapıldığında, bu kırışıklıkların ciltte kalıcı derin izler oluşturması da engellenmiş olur.

Botulinum Toksininin uygulandığı bölgeler:

-Alın

-Kaş arası

-Göz kenarları

-Göz altı

-Burun üstü

-Üst dudak

-Göz altı

-Terleme tedavisi

Botulinum Toksini ile ilgili süreler:

Botulinum Toksini uygulama işlemi yaklaşık 10-15 dk sürmektedir. Botulinum Toksinin etkisinin başlaması 3-7 gün sonra başlar.

Etkisi ne kadar sürüyor?

Bu süre daha çok, ilacın kaçıncı kez verildiği ve ne kadar sulandırıldığıyla ilgilidir. İlk kez Botulinum Toksini uygulanıyorsa 3- 4 ay devam eden bir etki beklenir. Daha önce uygulama yapıldıysa etki yaklaşık 6 ay devam eder. Uygulama sayısı arttıkça, bu süre 12 aya kadar uzayabilir.

Botulinum Toksini enjeksiyonunun yapılamadığı durumlar; gebelik, süt verme, cilt üzerinde enfeksiyon, myasthenia gravis gibi nörolojik hastalıklar, sonu “mycin” ile biten aminoglikozit türü antibiyotik kullananlar, penicillamin kullanan romatoid artritli hastalar ve cyclosporin gibi bağışıklık sistemini zayıflatan ve chloroquine gibi sıtma ilacı kullanan hastalardır.

Botulinum Toksinin terlemeye etki mekanizması:

Botulinum Toksini tedavisinin kullanımının diğer bir alanı da literatürde hiperhidrosis olarak geçen aşırı terlemelerdir. En sıklıkla el içi ve koltuk altı terleyen bölgelerdir. Botulinum Toksini, terleme probleminde mükemmel bir tedavi yaklaşımıdır.
Botulinum Toksiniter bezlerine giden sinir uyarısının engellenmesiyle terlemeyi engeller. Bu problemin çözümünde aşırı terlemenin olduğu bölgeler tespit edilerek, cilde ince iğnelerle küçük dozlarda Botulinum Toksini enjeksiyonu yapılır. İşlem süresi uygulanan bölgeye göre 15- 45 dakika arasında değişmektedir. Tedaviyi takiben 1 hafta içinde etki başlar ve etki genelde 9 aydan uzun bir süre devam eder.

Etiketler

Botoks uygulamasıBotoks hangi bölgelere uygulanırBotulinum toksinin terlemeye etkisiBotulinum toksinin etkisi

Yazar Hakkında

Op. Dr. Eser Aydoğdu

Op. Dr. Eser Aydoğdu

Op. Dr. Eser AYDOĞDU, Samsun'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini Gaziantep’te tamamlamıştır. Ardından Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi ihtisas eğitimini de tamamlamış ve uzmanlığını almıştır. Ayrıca İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nde El Cerrahisi ve Onkolojik Plastik Cerrahi eğitimleri de almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır