Botox nedir? yüz bölgesinde nerelere uygulanır?

Botox nedir? yüz bölgesinde nerelere uygulanır?

Clostridium botulinum adlı bakteriden elde edilen saflaştırılmış bir toksindir. Sinir uçlarında iletimi sağlayan maddelerin salınımını engelleyip, sinirler ile sinirlerin ulaştığı organlar arasındaki iletimi durdurarak etkisini gösterir.

Hangi amaçlarla kullanılır?

Botox’un etki mekanizmasından şaşılık, kas spazmları, anal fissür vs gibi tıpta birçok alanda yararlanılmaktadır. Plastik cerrahi alanında ise genellikle mimik kaslarının hareketleri ile ortaya çıkan yüzdeki çizgilenmeleri azaltmak ve aşırı terleyen bölgelerdeki (koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanı) terlemeyi engellemek ve kronik migren tedavisinde baş ağrılarının giderilmesi amacı ile kullanılır.

Yüz bölgesinde nerelere uygulanır?

Mimik kaslarının yıllar boyunca çalışması, üzerini örten deri üzerindeki kıvrımları belirgin hale getirir ve böylece yüzdeki dinamik veya ilerleyen dönemlerde statik çizgilenmeler ortaya çıkar. En sık ortaya çıkan çizgiler, alın, kaşlar arası, göz kenarları ve ağız çevresinde görülür. Botox’un etkisi enjeksiyonu takiben ilk hafta içinde ortaya çıkar ve etki süresi ortalama 6 aydır. Botox, etkisini yitirdiğinde uygulama tekrarlanabilir.

DUDAK VE YANAK DOLGUSU

Dudak ve yanak dolgusunun içeriğinde ne vardır?

Genel olarak dolgu maddelerinin içeriğinde normalde vücutta da bulunabilen hyalüronik asit denilen hacim arttırıcı bir madde bulunmaktadır. Enjeksiyon yapılacak bölgeye göre kullanılan hyalüronik asit maddelerinin molekül ağırlıkları değişkenlik göstermektedir.

Nerelere uygulanır?

Temelde prensip olarak cilt altı yumuşak doku yetersizliği olan veya daha fazla dolgun görünmesi istenen her bölgeye dolgu maddeleri kullanılabilir. Bu bölgeler de yüz bölgesinde sıklıkla yanaklar, dudaklar, nazolabial bölge, elmacık kemiği üzeri ve kaş arasıdır.

Uygulama sırasında ne yapılır?

Uygulanacak olan bölgeye önce topikal lokal anestezi ve cilt temizliği uygulanır. Lokal anestezik maddenin etki göstermesi için yaklaşık 30 dakikaya ihtiyaç vardır. Daha sonra istenen her bölgeye yeterli enjeksiyon yapılarak işlem sonlandırılır. Sıklıkla enjekte edilen dolgu maddelerinin içeriğinde de lokal anestezik madde bulunduğu için şiddetli ağrı beklenen bir bulgu değildir. İşlemin kendisi yaklaşık 10-15 dakika sürer.

İşlem sonrası bakım nasıldır?

Uygulama esnasında hemen belirgin etki görülür. Uygulamadan hemen sonra hastalar günlük hayatlarına dönebilir. İlk birkaç saat buz uygulaması önerilir. Daha sonra tariflenen şekilde masajlara başlanır. Ödem sıklıkla birinci günde ortadan kaybolur. Uygulanan dolgu materyalinin kimyasal özelliğine göre değişmekle beraber dolguların etki süresi 9 -18 ay arasında değişir.

Bu makale 7 Mayıs 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ersin GÖNÜLLÜ

Op. Dr. Mehmet Ersin GÖNÜLLÜ, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Unvanı almıştır. 

Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kocaeli Devlet Hastanesi, Medical Park Gebze Hastanesi ve Estethica Bakırköy Tıp Merkezi, Levent Hastanesi gibi bir çok kurumda görev almış olan Op. Dr. Mehmet Ersin GÖNÜLLÜ, bir çok kongre, seminere katılmış olup ayrıca yurt içi ve yurt dışında yayınlanmış bir çok makalesi mevcuttur.

Op. Dr. Mehmet Ersin GÖNÜLLÜ, mesleki çalışmalarına İstanbul / Şişli'de bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Botox nedir
Op. Dr. Ersin GÖNÜLLÜ
Op. Dr. Ersin GÖNÜLLÜ
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube