Botox nedir? ürolojide hangi hastalıklarda kullanılır?

Botox’un tarihçesine bakacak olursak; Bir zamanlar kötü sosislerin içindeki bir bileşenin gıda kaynaklı ölümcül bir hastalığa neden olduğuna inanılsa da, bu yanlış kanılar 1897'de Dr. Emile Pierre Marie Van Ermengen'in Botulinum üretiminden sorumlu bakteriyi ve toksinin etki mekanizmasını keşfetmesiyle açıklığa kavuşturuldu.

Botox nedir? ürolojide hangi hastalıklarda kullanılır?

Daha sonrasında 1981 yılında göz doktoru olan Dr. Alan Scott’un, şaşılığı olan 42 hastayı Botox ile tedavi etmesi ile birlikte Tıp dünyasında uygulama alanına girdi.

1989 yılında Botox şaşılık ve diğer göz rahatsızlıkların tedavisinde Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onay aldı.

Sonrasında tıbbın birçok alanında hızla kullanılmaya başlandı.

Botulinum toksini nedir?

Botulinum toksini clostridium botulinum bakterisi tarafından üretilen A dan G ye 7 farklı tipi bulunan bir nörotoksindir.

Antijenik olarak farklı olan bu serotiplerden serotip-A (BoNT-A) en güçlüsüdür ve terapötik amaçlarla daha çok bu tip kullanılır.

Nasıl etki eder?

Botox, nöromüsküler kavşaktaki kolinerjik sinapsları hedef aldığında, presinaptik nöronlardan asetilkolin salınımını bloke eder ve ardından geçici kas zayıflığı ortaya çıkar.

Etkisi ortalama 3 ay sürer.

Botox’un zamansal ve geri dönüşümlü doğasının, yeni sinir terminalleri ve sinaptik bağlantıların oluşturulması ve orijinal sinir terminallerinin zaman içinde iyileşmesi gibi faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklandığı öne sürülmektedir.

Botulinum nörotoksini, modern tıpta yaygın olarak kullanılan bir terapötik ajandır.

Kas-iskelet sistemi, deri ve ürolojik sistemler dahil bir çok tıbbi durumların tedavisinde rutin olarak kullanılmaktadır.

Ürolojide nerelerde kullanıyoruz?

Öncelikle yıllardır nörojenik detrusor aşırı aktivitesinde, sık idrara çıkma, dayanılamaz idrar yapma isteği ile seyreden aşırı aktif mesane durumunda ve aynı zamanda skrotal ve prostatik ağrı durumlarında rutin olarak kullanılmaktadır. Botox’un peyronie hastalığında plaüı küçülttüğü ve ağrıyı azalttığına dair çalışmalar mevcuttur.

Son zamanlarda popüler bir şekilde erken boşalma ve sertleşme bozukluğu tedavilerinde kullanılmaya başlanmıştır. Kaslarda yaptığı kısmi felç sayesinde penise daha fazla kan gitmekte, ve boşalmayı sağlayan kaslarda azalan kasılma ile daha uzun boşalma süresi sağlamaktadır.

Kozmetik amaçlı sarkık durumdaki penisin daha büyük durması için ve aynı şekilde testis torbasının daha büyük durması için bu tedaviden sıklıkla yararlanıyoruz.

Merak ettiğiniz sorular için iletişim kanallarımızdan bize ulaşabilirsiniz…

Bu makale 27 Mart 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Tuncay Toprak

Tuncay Toprak Kimdir? 1985 Yılı Samsun doğumlu olan Tuncay Toprak ilkokul eğitimine Adana’da başladı. Babasının memuriyeti nedeniyle birçok farklı şehirde eğitimine devam etmek zorunda kalan Tuncay Toprak ilkokul ve ortaokul zamanlarında birçok sınavı derece ile verdi ve okul birinciliği nedeniyle birçok dershaneden burs kazandı. Lise eğitimine Kırklareli Anadolu Lisesinde başladı ve İstanbul Bahçelievler Adnan Menderes Anadolu Lisesi’nde bitirdi. Lise eğitimi sonrası aynı yıl Tıp Fakültesini kazandı ve 2009 yılında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nden okul 3.’sü olarak mezun olarak ‘Tıp Hekimi’ unvanı aldı. Üniversite mezuniyeti sonrası yine aynı yıl Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Üroloji Bölümü’nü kazanarak 2015 yılında üroloji ihtisasını tamamladı ve ‘Üroloji Uzmanı’ unvanı aldı. Devlet hizmet yükümlülüğü gereğince mezuni ...

Etiketler
Botox nedir?
Doç. Dr. Tuncay Toprak
Doç. Dr. Tuncay Toprak
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube