Botox ile diş gıcırdatma-sıkma (bruksizm) tedavisi

Botox ile diş gıcırdatma-sıkma (bruksizm) tedavisi

Botox ile diş gıcırdatma ve sıkma problemlerinden kurtulabilirsiniz.

Gece uyurken, gün içinde dişlerimi sıkıyorum! uyandığımda çenemde ağrı hissediyorum !
Dişlerim çiğneme yüzeyleri aşındı ! Çene eklemimden ses geliyor ! 

Dişlerinizi isteğiniz dışında sıkma ve/veya gıcırdatma alışkanlığına bruksizm denir. Bu istem dışı hareket dişlerinizin çiğneyici yüzeylerinde ciddi aşınmalar meydana getirdiği gibi çene ekleminde (TME) de geri dönüşü zor hasarlar oluşturabilir.

Botox ile nasıl tedavi edilir ?

Botulinum toksin A (BTX A) ( BOTOX) uygulanan kas gurubu içerisinden 6 ay süreli bir kas kasılma fonksiyonlarında azalma meydana gelmektedir. Yanak bölgesinden direk kas grubu içine enjekte edilen BOTOX, estetik bir amaç dışında yani tedavi amacıyla kullanılmaktadır. Günümüzde bruksizm için en etkili yöntem olarak kabul edilmektedir.

6 ayda bir 5 dk gibi kısa sürede diş hekiminiz tarafından uygulandığında, ileride yaşayacağınız bir çok operasyonel probleme çözüm olmaktadır. 

Nasıl uygulanır ?

Özel eğitimini almış diş hekimleri tarafından uygulanan bu işlem, özel enjektörlerle istenilen kas grubuna yüzeysel olarak uygulanır. Ağrı kanama gibi bir durum söz konusu değildir. Uygulandıktan bir hafta sonra etkisini gösterir. Diş sıkma ve gıcırdatmaya sebep olan kas gruplarının istemsiz kasılmasını 6 ay süreli engeller. 

Neden dişlerimizi sıkıyoruz ve/veya gıcırdatıyoruz ?

Günlük iş hayatımızdaki, sosyal yaşantımızdaki stres tüm kas gruplarımızın kasılmasına neden olur, bu kasılmaların en çok farkedileni şüphesiz ki çene kaslarımızdan olan massater kasımızdır. Yanak bölgemizdeki bu kas grubu çenemizin kapanma işlevini gerçekleştirir. Stresin yoğun olduğu bu parafonksiyonel alışkanlık massater kasının gereğinden fazla istem dışı kasılmasına sebep olur.

Zararı ve yan etkileri var mıdır ?

Botox doğal bir madde olan botulinum toksin A olarak bilinen ve 6 ay gibi bir sürede vücutta etkisi kaybeden bir çeşit bakteridir. Etkin kullanımda hiç bir yan etkisi yada lokal, genel bir zararı gözlemlenmemiştir.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Baran Karaoğlu

Etiketler
Diş sıkmanın zararları
Dr. Dt. Baran Karaoğlu
Dr. Dt. Baran Karaoğlu
Muğla - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube