Botox hakkında

Botox hakkında

Son yıllarda uygulanım alanları giderek artan, yaklaşık sekiz yıldır uyguladığım, sonuçlarını güvenli ve doğal bulduğum, operasyon uyguladığım kişilerde dahi ek olarak sonuca destek veren bir uygulamadan, botoxtan bahsedeceğim.

Özellikle kırışıklık tedavisinde uygulanımı 10 dakika kadar süren günlük hayatınızı ve yaz sezonunda planlarınızı engellemiyen bir yöntemdir. Bu konuyla ilgili mailime gelen en çok merak edilen sorulari derledim.  

Botox'un uzun ya da kısa vadede zararlı etkileri yok mu?
Botox Clostridum Botulinum bakterisinden üretilen protein esaslı bir ilaçtır. 20 yılı aşkındır kullanılmaktadır. Hakkında en fazla çalışma yapılan ilaçlardan biridir. Uzun veya kısa vadede zararlı etkisi yoktur. Botox Serebral palsili çocuklarda 2 yaşından itibaren kullanılır, kullanılan miktar estetik amaçlı uygulamanın 5 – 6 katına varmaktadır. Amerikada 2002 yilinda FDA onayi almistir.

Botox etkisi yaptığı öne sürülen birçok krem var bunlar gerçekten Botoxla aynı etkiyi yaratıyor mu?
Yaratmaz. Aynı etkiyi yaratması için kremlerin kas içerisine etki edebilmesi gerekir. Etken maddeleri farklıdır. Kremler cilt tabakalarında etkilidir. Botox kırışıklığa neden olan kasları gevşeten bir ilaçtır. Yani dinamik kırışıklığın nedenini ortadan kaldırır. Bunun nedeni Botox'un etkinliğinin ve güvenliğinin kanıtlanmış olmasıdır. Sadece ABD'de geçen sene 3 milyonun üzerinde kişi Botox yaptırdı. Krem pazarına girecek firmalar bu trendden faydalanmak istiyorlar.

Botox uygulandıktan sonra herkes yaptırdığımı fark eder mi?
Yüzünüzde dinlenmiş, olumlu ve aydınlık bir ifade olduğunu fark edecek ama siz söylemedikçe anlamayacaklardır. Botox yapıldıktan itibaren 3-7 gün içerisinde etkili olmaya başladığı için anlık bir etki söz konusu değildir. Kaşlarınızın özellikle çok kalkmasını talep etmediyseniz ifadenizde fark edilen bir değişiklik olmayacaktır.

Botox uygulamalarına devam etmezsem kırışıklıklarım daha kötü olur mu?
Hayır. Kırışıklıklarınız yavaş yavaş tedavi öncesi durumuna geri döner. Tedaviye devam ettiginiz sure kirisikliklarinizin ilerlemesini duruduran etkili bir korumadir.  

Botox yeni kırışıklıklara yol açar mı?
Hayır. Botox uygulamasından sonra, kişiler kırışıklıklarına önceden olmadığı kadar dikkatli baktıkları için böyle zannedilmektedir. Ayrıca, kaşlar doğal görünümüne göre çok fazla kaldırıldığı taktirde böyle bir durum görülebilir. Bu, kişinin kendi tercihi ile oluşan bir durumdur.

Yan etkisi var mıdır?
Bilinçli ve tecrübeli ellerde yan etkisi çok azdır.Yanlış yere uygulama sonucu geçici göz kapağı düşüklüğü görülür.Enjeksiyon alanında nadiren hafif kızarıklık görülebilir, makyajla kolayca kapatılabilir.

Botox'un etkisi nekadar sürer?
Botox'un etkisi 4aya kadar sürmektedir.Tekrar eden uygulamalarda bu süre artmaktadır.

Botox'un donuk bir yüz ifadesi yarattığı söyleniyor, yüzde şişlik veya hissizlik yaratıyor mu?
Botox bir dolgu maddesi değildir yüzü şişirmez. Botox duyu sinirlerini etkilemez dolayısıyla hissizlik söz konusu değildir. Donuk bir yüz ifadesi değil aksine doğal bir yüz ifadesi sağlar. Bu tamamen kişinin ne istediğine ve uygulayıcı doktorun tekniğine bağlıdır. Botox, yüzümüzde aktif çalışan kasların gevşemesini sağlar. Bu sayede doğal bir görünüme kavuşulmasını sağlar. Yüzde en fazla catık kaş, göz kenarı ve alın kırışıklıklarının giderilmesinde kullanılır.

Botox dudaklarda kullanılır mı?
Hayır. Sadece dudak üstündeki, sigara çizgileri tabir edilen dikey çizgilenmelerde kullanılır. Dudak dolgunlaştırmak için kullanılmaz.

Tam olarak nasıl bir etki yaratıyor?
Kırışıklığa yol açan aşırı çalışan mimik kaslarının uyarılmasını sağlayan bir salgıyı geçici süre ile bloke ediyor. Bu sayede kırışıklık görünümünden kurtulunuyor. Birkaç ay içerisinde yavaş yavaş kas eski gücünü topluyor.

Kısmi yüz felci, göz kapağı düşmesi, yüzde sarkma, kaşlarda asimetri yaratabilirmi?
İstenmeyen yerlere yapılmadıkça herhangibir yan etki görülmez. Kısmi yüz felcini düzeltmek için kullanılır. Birçok kişide uygulama öncesi kaş asimetrisi zaten vardır. Kaş asimetrisini düzeltmek içinde kullanılır. Yüzde sarkma değil aksine lifting etkisi verir. Göz kapağı düşmesi ilacın değil uygulama tekniğinin sonucudur, bu tip yan etkiler tecrübeli uygulayıcılarda görülmez.

Botox başka nerelerde kullanılır?
Aşırı terleme (Hiperhidroz) koltuk altı,avuç içi,ayak tabanında uygulanmaktadır.

Migren tedavisinde de uygulanmaktadır.

Botoxtan yarı yarıya daha ucuz olduğu söylenen ve çin botox'u olarak bilinen maddenin pek çok yerde uygulandığı söyleniyor doğru mu?
Botox'un Çinde üretimi yoktur. Bahsedilen maddenin üzerinde Botox yazmamaktadır. Bu madde uzak doğu kökenli bir botulinum toksindir. FDA onayı ve Sağlık Bakanlığı onayı yoktur, lisanslı bir ilaç değildir. Dolayısıyla bu uygulamayı yapan hekimler tıbbi ve hukuki sorumluluk almaktadır. Kişiler , uygulamayı yapacak doktordan Allergan Botox'u kullandığını sorabilir, kullanılan ilaç görmek isteyebilir,

Bazı ünlülerin yanaklarını botoxla dolgunlaştırdığı söyleniyor. Botox aynı zamanda bir dolgu maddesi mi?
Botox bir dolgu maddesi değildir. Yüzümüzde estetik amaçlı birçok uygulama yapılabilir. Kolajen, yağ transferi, doku kokteyli, peeling, mikrodermabrazyon gibi. Ancak uygulama sonrası sorulduğunda en fazla akılda kalan Botox oluyor. Bütün bu uygulamalardan sonra doğal olarak birkaç gün şişlik kızarıklık oluşabilir. Bu doğaldır ve geçici bir durumdur, botoxla ilgisi yoktur. Botox yanağa uygulanmaz, doldurma işlemini yapmaz. Bu amaçla kulanılan malzemelere dolgu maddeleri denir.

Botoxdomuzlardanelde edilen madde içeriyormu?
Gazetelerde son günlerde Botox'ta domuzlardan elde edilen maddeler bulunduğuna dair haberler çıkmıştır. Botox domuz kaynaklı herhangi bir içerik ihtiva etmemektedir. Saf 900kD nörotoksin protein kompleksinden oluşmakta ve sodyum klorid ve insan serum albumini katkısı içermektedir.

Uzak doğu menşeli botulinum toksin tip A formülasyonu katkı olarak domuz jelatini içermektedir. Gunesin etkisiyle mimiklerimizi çok kullandığımız bu dönem, dinamik kırışıklıklarımızı en çok arttırdığımız dönemdir. Kırışıklıklarınızın tedavisine başlamayi düşünüyorasanız; özellikle bu dönemde bir başlangıç yapmanızı tavsiye ederim. Böylece yaz tatili sonrası çevrenizdekiler sizin ne kadar dinlenmiş olduğunuzu görecekler.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ulvi Güner

Op. Dr. Ulvi GÜNER, 1985 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1991 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Plastik Rekonstüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitiminin ardından Amerika'da Cleveland Clinic Foundation ve New York Üniversitesi'nde Estetik Cerrahi eğitimi de almış olan Op. Dr. Ulvi GÜNER, meme estetiği, liposelection, endolift, botox ve dolgu malzemesi uygulamaları, burun estetik operasyonu, yüz germe, göz kapağı estetik operasyonu gibi yüz estetik operasyonları ve karın estetiği konularında araştırmalar yapmış ve uzmanlaşmıştır.

Op. Dr. Ulvi GÜNER, İzmir’de bulunan özel kliniğinde hastalarına hizmet vermeye devam etmektedir.  

 

Etiketler
Botoks yapıldıktan sonra
Op. Dr. Ulvi Güner
Op. Dr. Ulvi Güner
İzmir - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube