Botoks nedir, nerelerde ve hangi tip kırışıklarda kullanılır, etkinliği ne kadar sürer?

Botoks nedir, nerelerde ve hangi tip kırışıklarda kullanılır, etkinliği ne kadar sürer?

Botoks, Clostridium Botulinum denen bakterinin toksininden elde edilen, motor sinirleri geçici olarak felce uğratmak suretiyle etki gösteren bir maddedir. Yüzümüzde, sadece mimik hareketleri sırasında oluşan dinamik kırışıklar ve mimik kaslarının tonusu nedeniyle oluşan gerginlikten kaynaklanan kırışıkları gidermek için kullanılır. Mimik yapmaksızın var olan kırışıklar ise, oturmuş, derin kırışıklardır ki bunlar botokstan fayda görmez, ancak volüm sağlayan dolgu ve benzeri uygulamalarla düzeltilebilir.

Mimik kaslarını çok fazla kullanan kişilerde, bu kasların hareketlerine ilişkin kırışıklar daha erken yaşlarda, daha belirgin olur ve giderek artar.  Düzenli botoks uygulamaları ile bunun önüne geçilebilir, bu kırışıklar giderilerek, ilerlemesi, artması ve derinleşerek kalıcı birer hal alması engellenebilir.

Yaygın olarak,  göz kenarları (kaz ayakları), kaş arası (glabella), alın çizgileri, burun kökü kırışıkları (tavşan çizgileri), dudak üstü (sigara) çizgileri ve boyunda platisma bantlarının giderilmesi, azaltılması için kullanılan botoks, estetik dışında, kol altı, avuç içi ve ayak tabanı terlemelerinde, , migren ağrılarında ve jinekolojide vajinismus (cinsel ilişkiye girememe) tedavisinde de yaygın olarak kullanılmaktadır.

Botoks, serum fizyolojik ile sulandırılır, topikal anestezik ve buz kompres eşliğinde, çok küçük iğnelerle ilgili mimik kasın içine enjeksiyon şeklinde uygulanır. Sonuçlar, uygulamadan 7-10 gün sonra belirginleşir. Uygulama yerindeki mimik kasın kullanılma sıklığına göre değişen bir süreçte etkinliğini korur. Genellikle 2-3 aydan 6 aya kadar sürebilen bir etkinliğe sahiptir. Uygulama, kolay, kanamasız, genellikle ödem ya da morarmaya neden olmayan, işlem sonrası normal hayatı etkilemeyen bir uygulamadır.

Hamilelere ve çok yakın zaman içinde hamilelik planlayanlara, emzirenlere, yaygın kas hastalığı bulunanlara, Myastenia Gravis hastalarına ve Myopatisi olanlara botoks uygulanması sakıncalıdır. Ayrıca botoks uygulamasının peşi sıra alkol alınmaz, en az 4 saat boyunca yatar poziyona geçilmez, 2 gün boyunca sauna ve uzun süreli sıcak banyolara girilmez.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Özgür Leylek

Etiketler
Botox süresi
Op. Dr. Özgür Leylek
Op. Dr. Özgür Leylek
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube