Diş Gıcırdatma ve sıkma, genellikle uyku sırasında gerçekleşen dişlerin istem dışı ve güçlü bir şekilde sıkılmasıdır. Diş sıkma ve gıcırdatma, gece ve/veya gündüz oluşabilen istemsiz bir aktivitedir. Diş sıkma ve gıcırdatmanın birçok nedeni vardır ve bu nedenler arasında; stres ve kişisel özellikler, uyku düzeni, uyku esnasındaki solunum bozuklukları gibi faktörler sayılabilir. Diş sıkan hastada çene eklemi bölgesinde ve bu bölgedeki ilgili kaslarda ağrı olmakla beraber ilerleyen dönemlerde çene eklemlerimizde probleme sebep olmakla beraber bu durum çene eklem rahatsızlığına kadar götürebilir.
Halk arasında diş sıkma ya da gıcırdatma olarak bilinen bruksizmin en önemli ve en yaygın belirtisi sabah kalktığında yüz kaslarında, çene ekleminin yan kısımlarında, baş ve boyun bölgelerinde oluşan ağrılardır.
Başvuran hastalarda yapılan muayenede kuvvetli sıkmaya bağlı aşınmayla ortaya çıkan diş boyu kısalığı ve dişlerin yüzeylerinde ince hatlı çatlaklar görülebilmektedir. Herhangi bir travma olmadığı halde diş mine kırıkları ve geçmişte yapılmış restorasyonlarda kırılmalar da görülebilir. Ayrıca, dişlerin devamlı birbirlerine sürtmesi sonucu dişler zarar görebilir ve boyları kısalabilir.. Bu durum kişinin dikey boyut dediğimiz burun-çene ucu arasındaki mesafeyi azalmasına neden olur. Bu da yüz görüntüsünde estetik sorunlara neden olabilir.
Başka bir etkisi de çene eklemi içinde görülebilmektedir. Eklem sıvısının azalmasına bağlı olarak eklem başı ve yuvasında aşınmalar buna bağlı olarak da çeneyi açma kapama esnasında tıkırtı, kitlenme, fonksiyon kısıtlılığı ve ağrı da ortaya çıkabilir.
Botoks enjeksiyonu ile kaslara zarar vermeden çiğneme kaslarındaki stres ve aşırı çiğneme kuvveti ortadan kaldırılarak kaslarda rahatlama sağlanmaktadır.
Masseter kası (çiğneme kası) hakkında bilinmesi gerekenler
Bazı kişisel alışkanlıklar, çene kaslarınıza (masseter) genişlenmesine doğrudan etki edebilir. Aşırı sakız çiğneme, buz gibi sert maddeleri çiğneme veya sert et çiğneme, hepsi masseter kasının büyümesine yol açabilir. Stres nedeniyle gece diş sıkma yani bruksizm de çene kaslarınızın genişlemesine yol açabilir.
Tedaviden sonra başlangıçta ya da sonraki günlerde herhangi bir ağrı yaşanır mı?
Botoks ile tedavi edilen hastalarda enjeksiyondan sonra ağrı olmaz.
Yemek yenildiğinde ağrı hissedilir mi? Tedaviden hemen sonra diyet kısıtlaması gerekir mi?
Yemek yenildiğinde ağrı olmaz. Sakız çiğneme, çerezli şekerlemeler ve sert et ürünleri çene kaslarının kalınlaşmasına ve çenenin büyümesine neden olabilir.
Masseter botoksu nasıl etki eder?
Botoks, saflaştırılmış bir protein türüdür. Migren ve kas spazmlarının tedavisi de aynı bakteri kullanılarak yapılır ve deneyimli bir doktor tarafından uygun dozlarda verildiğinde kesinlikle güvenli bir prosedürdür. Sinirlerin aktivitesini bloke ederek ve kasları rahatlatarak etki eder ve sadece kozmetik amaçlı değil, geniş kapsamlı tıbbi prosedürler için de kullanılır.
Masseter Botoksu ile enjeksiyon kasları rahatlatıp zamanla zayıflatarak etki eder. Bu, boyutunu azaltabilir, nihayetinde daha küçük bir çene çizgisi ve daha dar görünen bir yüz ile sonuçlanabilir. Sonuçlar yalnızca birkaç hafta sonra fark edilir hale gelir. En iyi sonucu elde etmek için genellikle 3-4 hafta aralıklarla 3 tedaviyi önerilir.
Masseter botoksu ne kadar sürer?
Ortalama 10 dakika süreni ağrısız bir işlemdir. İyileşme sürecine gerek yoktur. Hasta hemen işine devam edebilir. Çenenin tam şeklini alması ortalama 1 ay boyunca devam eder.