Boksör kırığı

Boksör kırığı

Boksör Kırığı         

Elin tarak kemiklerinin, küçük parmak tarafında olanının boyun kısmında oluşan kırıktır. Genellikle sert bir cisme yumruk sıkar vaziyette vuruma neticesi oluşur. Çoğunlukla kırık oluştuğu zaman kemikte bir açılanma meydana gelir ve elin üzerinde bir şişlik, tepemsi bir çıkıntı oluşur.

Boksör kırığı olan hastanın elinin üzerinde , küçük parmağının gerisinde daha fazla olmak üzere ağrı, hassasiyet, şişlik ve özellikle 4. Ve 5. Parmaklarda olacak şekilde parmaklarda hareket kısıtlılığı veya hareket zorluğu oluşur. Elin üzerinde bir uyuşukluk, donukluk hissi olabilir.Etkilenen bölgede morluk ve ciltte sıyrılmalar meydana gelebilir. Böyle bir yaralanma olduğu zaman, ağrıyı geçici olarak azaltmak için soğuk uygulama yararlı olabilir. Doktor görmeden önce eli kalp seviyesinden yukarıda tutmak, şişliği azaltmak için önemlidir. Kırık elle uzun süre idame etmeye çalışmak kaslarda, damarlarda, tendonlarda, ligamentlerde veya sinirlerde de hasarlar gelişmesine neden olabilir.

Doktor eli muayene ettikten sonra çekeceği rontgen neticesi tanıyı koyar. Eğer gerekirse ileri tetkik isteyebilir ve kırıktaki açılanmayı tespit etmeye çalışır. 

Tedavisi

Mümkün olduğu kadar kırık düzeltilip normal anatomik yapı tekrar sağlanmaya çalışılır. Eğer kırık düzeltilebiliyorsa alçı yada atel gibi bir tespit materyeliyle kırık kaynayıncaya kadarbu pozisyon korumaya alınır.Yapılan müdahalelere rağmen düzeltilemeyecek kadar açılanmış bir kırık varsa cerrahi tedaviler söz konusu olabilir. Cerrahi tedavide açık yada kapalı olarak kırık yerine konduktan sonra değişik çiviler, vidalar yada plak sistemleriyle kırığı tespit etmek mümkündür.  

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Eftal Güdemez

Prof. Dr. Eftal GÜDEMEZ, 1970 yılında Gaziantep'te doğmuştur. 1987 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 1993-1998 yılları arasında ise Sağlık Bakanlığı Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde ihtisasını yapmıştır. Prof. Dr. Eftal GÜDEMEZ, 1995-1996 yılları arasında VKV Amerikan Hastanesi El ve Mikrocerrahi Bölümü'nde El Cerrahisi fellowship'liği, 1997-1998 yıları arasında ise The Cleveland Clinic Foundation Department of Plastic and Reconstructive Surgery, OH, USA'de Mikrocerrahi fellowship'liği yapmıştır. Askerlik vazifesini 1999-2000 yılları arasında İstanbul Haydarpaşa Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde Ortopedi Uzmanı olarak yerine getirmiştir. 2000-2004 yılları arasında Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Orto ...

Etiketler
Boksör kırığı tedavisi nasıldır
Prof. Dr. Eftal Güdemez
Prof. Dr. Eftal Güdemez
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube