Böbrek taşları nasıl tedavi edilir?

Böbrek taşları nasıl tedavi edilir?

Böbrek taş hastalığının tedavisinde kullanılan yöntemler; kemolizis (taş eritme), beden dışı şok dalgası ile taş kırma (ESWL), perkütan nefrolitotomi (PNL), Fleksible URS, üreteroskopi, laparoskopik taş cerrahisi ve açık cerrahi olarak sıralanabilir.

Kemolizis (taş eritme)

Sadece ürik asit taşları için kullanılabilir. Potasyum sitrat veya sodyum bikarbonat ile idrar pH’ının 7.0- 7.2 olacak şekilde alkali hale dönüştürülerek taşın eritilmesi sağlanmaktadır. İlaçla beraber bol sıvı alımı gereklidir. İlaç dozu idrar pH değerlerine göre ayarlanmaktadır.

ESWL (beden dışı şok dalgaları ile taş kırma)

Şok dalgaları ile taş kırma genel anesteziye gerek olmaksızın lokal anestezi altında uygulanmaktadır.

ESWL başarısını etkileyen faktörler

Hastanın vücut yapısı ve genel durumu

Taşın boyutu

Taşın yerleşimi

Taşın bileşimi (sertliği)

Cihazın gücü

Böbrek içerisinde 2 cm’ye kadar olan taşlarda ESWL uygulanmaktadır. İki cm’nin üzerindeki böbrek taşlarında ESWL’nin başarı oranı düşüktür. Bilgisayarlı tomografide (BT) ortalama yoğunluğu 1000 HU üzerinde olan taşlarda ESWL başarısı düşüktür. Kalsiyum oksalat monohidrat, sistin ve bruşit taşları ESWL’ye dirençli taş tipleridir.  

ESWL kimlere yapılmamalı

Hamilelere

Kanama bozukluğu olanlara

Kan sulandırıcı kullananlara

Taşa odaklanmayı zorlaştıran ağır iskelet deformitesi olanlara

Karın içi damar anevrizmaları olanlara

ESWL tedavisi öncesi idrar tahlili veya idrar kültürü bakılmalıdır. İdrar yolu infeksiyonu saptandığında tedavi edilmeden ESWL yapılmamalıdır.

ESWL komplikasyonları

Ağrı

Taş yolu oluşumu

İdrar yolu enfeksiyonu

Ciltte morarma

İdrarda kanama

Komplikasyonlar genellikle ciddi değil ve geçicidirler

Böbrek taşlarında fleksible URS

Son dönemlerde yaygınlığı ve kullanımı giderek artmaktadır. Fleksible URS bükülebilir oldukça ince bir alettir. Bu aletle anestezi altında idrar deliğinden girilerek böbrek içerisine ulaşılmakta ve taş lazer ile böbrek içerisinde kırılmaktadır. ESWL’ye dirençli taşlarda iyi bir seçenektir. Ayrıca kanama bozukluğu olan veya kan sulandırıcı kullanan ve bu nedenlerden dolayı ESWL veya perkütan nefrolitotomi (PNL) yapılamayan hastalarda tek tedavi seçeneğidir. Fleksible URS 4 cm’ye kadar olan taşlarda da başarı ile uygulanabilmektedir. Bununla birlikte büyük taşlarda ikinci bir seans gerekebilir.

Laparoskopik Üreterolitotomi

Çok nadiren gerek duyulmaktadır. Eğer URS veya fleksible URS ile taşa ulaşılamaz ise gerek duyulabilir. Anestezi altında vücuda üç delik açılarak üreter deki taş alınır.

Perkütan nefrolitotomi (PNL)

PNL halk arasında kapalı böbrek taşı ameliyatı olarak da bilinmektedir. PNL sırasında anestezi altında böğür (yan) tarafından vücuda 1 cm boyutunda bir delik açılır ve özel endoskopik aletler ile böbrek içerisine girilir taşlar kırılır ve parçacıkları aynı delikten dışarı alınır. Çeşitli boyutlarda PNL aletleri bulunmaktadır. Taşın boyutuna, hastanın yaşına göre standart, mini veya mikro PNL yapılabilmektedir.  Ameliyat sonunda böbreğe bir tüp konulur ve birkaç gün sonra alınır. Bazen bu ameliyat tüpsüzde yapılabilir. PNL 2 cm üzerinde ki tüm böbrek taşlarında ilk seçenektir.

PNL kimlere yapılmamalı

Kanama bozukluğu olan veya kan sulandırıcı kullananlara

Tedavi edilmemiş idrar yolu enfeksiyonu olanlara yayılmamalıdır.  Bu nedenle PNL öncesi idrar tahlili veya idrar kültürü bakılmalıdır. İdrar yolu infeksiyonu saptandığında tedavi edildikten sonra PNL ameliyatı yapılmalıdır.

Atipik bağırsak yerleşimi olanlara

Böbrek tümörü şüphesi olanlara

PNL komplikasyonları

Ağrı

Ateş

Kanama

İdrar kaçağı

En önemli komplikasyon kanamadır.  PNL yapılan hastaların %5- 10’u kan transfüzyonu ihtiyaç duyabilirler. Nadiren kanama durmaz ise anjio gibi ek girişimler gerekebilir.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Tolga Akman

Prof.Dr, Tolga AKMAN, Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1984 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Üroloji Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2009-2011 yılları arası Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2011- 2014 yılları arası Bezmialem Vakıf Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalında Yardımcı Doçent olarak görev yapmış olan Prof.Dr. Tolga AKMAN, 2014 tarihinde ise Doçent doktor ünvanını kazanmıştır. Mesleki çalışmalarına Özel Bahçelievler Medicana Hastanesi'nde devam etmektedir.

Prof.Dr, Tolga AKMAN, İstanbul Tabip Odası, Türk Üroloji Derneği, Türk Androloji Derneği, European Association of Urology, European Society for Sexual Medicine üyesidir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Prof. Dr. Tolga Akman
Prof. Dr. Tolga Akman
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube