Blefarofimozis sendromu

Blefarofimozis sendromu

Blefarofimozis sendromu, genetik geçişli doğumsal bir hastalıktır. Otozomal dominant kalıtımla geçer, yani bu hastalığı olan bireylerin doğan çocukları %50 aynı oranda aynı hastalığa sahip olarak doğar. Bunun yanında ailede bu hastalığa sahip kişiler olmadan da, genetik mutasyon sonucu blefarofimozis sendromu olan birey dünyaya gelebilir. 

Bu sendromda gözkapakları yatay ve dikey düzlemde kısadır. Yani doğumsal gözkapağı düşüklüğü ile birlikte kapaklar küçük ve dardır. Gözler birbirinden uzak görünümdedir ve alt kapaktan üstkapağa doğru epikantus inversus denilen yapı mevcuttur. Bu hastalıkla doğan bebekler her iki gözde göz tembelliği açısından risk altındadırlar. Bu nedenle gözkapağı düşüklüğü mümkün olan en erken zamanda tedavi edilmeli. Diğer sorunlar için ileri yaşlar beklenmelidir. 

Bu hastalık ile doğan kız çocuklarının bir kısmında yumurta rezervinin az olması sebebi ile kadın hastalıkları uzmanları tarafından değerlendirilmeleri gerekebilir.

Bu makale 21 Nisan 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ayşe Dolar Bilge

Op. Dr. Ayşe Dolar Bilge lisans öncesi öğrenimlerinin ardından, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakultesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış olup Göz Hastalıkları Uzmanı olmuştur.

Op. Dr. Ayşe Dolar Bilge mesleki çalışmalarına özel muayenehanesinde devam etmektedir.

 

Etiketler
Gözkapağı düşüklüğü
Op. Dr. Ayşe Dolar Bilge
Op. Dr. Ayşe Dolar Bilge
İstanbul - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube