Blefarit nedir?

Blefarit nedir?

BLEFARİT : (GÖZ KAPAĞI ENFLAMASYONU) Gözünüzü örten cilt katlantılarına göz kapakları denir. Göz kapaklarınız gözünüzü dış kalıntılar ve yaralanmalardan korur. Göz kapaklarınızda kapakların kenarında küçük kıl folikülleri halinde kıllar (kirpikler) bulunur. Bu foliküller tahriş olup göz kapağınızda enflamasyona neden olabilen yağ bezleri içerirler. Göz kapağı foliküllerinin enflamasyonuna  "blefarit " denir.

NEDENLERİ : Saçlı deri ve kaşlarda kepek olması. Gözde alerjik reaksiyonlar olması. Kullanılan bazı ilaçlara bağlı yan etkiler. Çalışmayan bir yağ bezi vb. Bu faktörlerden herhangi biri enflamasyonu tetiklemeye yeterlidir ama tanı zamanında birkaç faktör belirti de olabilir.

BELİRTİLER : Göz kapağı enflamasyonunun belirtileri, gözlerinizi tahriş ettiğinden ve görmenizi etkileyebileceğinden hemen farkedilir. Bunlar arasında şunlar vardır : Göz kapaklarında şiddetli kaşıntı,şiş göz kapakları,kırmızı veya enflamasyonlu göz kapakları,gözlerde yanma ve batma hissi,yağlı göz kapakları,gözünüzde bir şey olduğu hissi,gözlerde kızarıklık,gözlerde sulanma,gözlerinizin köşesinde veya kirpiklerde bir çapaklanma,ışığa duyarlılık. Bunlar ciddi göz enfeksiyonu belirtileri olduğundan acil durum olarak tedavi edilmelidir. Bu belirtilerden herhangi biri varsa hemen doktorunuza başvurun.

TEDAVİ : Göz kapaklarınızı sıcak bir havluyla yavaşça yıkamak dışında gözlerinizi temizlemek ve enflamasyonu azaltmak için başka önlemler almanız gerekebilir. Tedaviniz enflamasyonunuza bir enfeksiyonun neden olup olmadığına bağlı olacaktır.

Steroid Tedavisi: Enfeksiyon yoksa doktorunuz enflamasyonu azaltmak için steroidler, göz damlaları veya bir merhem yazabilir. Ayrıca kuru gözlerin oluşturduğu tahrişi durdurmak için suni gözyaşları kullanılabilir.

Antibiyotikler: Göz kapağı enfeksiyonları bir antibiyotik kürü ile tedavi edilebilir. Antibiyotik ilaçlar hap, merhem veya sıvı damla olarak verilebilir. Damlalar enfeksiyon göz kapağının ötesine yayıldığında kullanılır. Göz kapağı enflamasyonu her zaman önlenebilir değildir; ancak gelişme riskinizi önemli ölçüde azaltmak için önlemler alabilirsiniz.

Koruma: Yüzünüzü düzenli olarak yıkayın. Gözlerinize kirli ellerle dokunmayın.. Sık sık havlu değiştirin,mümkünse tek kullanımlık kağıt havlu kullanın,kaşınıyorlarsa göz kapaklarınızı ovalamayın (bu eğer varsa enfeksiyonun yayılmasına yol açabilir). Yatağa girmeden önce göz makyajınızı iyice silin ve gözlerinizi düzenli olarak bir göz hekimine kontrol ettirin. Sağlık dolu günler dileğiyle.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Umay

He was born in Ankara 20.11.1969. He will be secondary school in Ankara,and completed his primary education and education at TED Found Ankara College.  He started medical school by studying English at Meditzinkski Universitet Plovdiv in Bulgaria. Creating a task as a GP for a while followed by England in the United Kingdom/England. He graduated from Queen Mary University of London as a Master of Science(Ophthalmology Specialty).(1996-2000) He graduated from the University of Bristol School of Medicine. Scientific,Surgical Literature.(2000-2001) living, graduation news for a short time,vitreoretinal field duties at Morfields International Eye's of Cilical Surgery Hospital. He has worked in many effective surgeries with good academics and surgeons of the west,such as Prof.Dr. AndrewDavid Dick & Prof. Dr. Rebecca Ford. The ...

Etiketler
Blefarit tedavisi
Op. Dr. Ahmet Umay
Op. Dr. Ahmet Umay
Kıbrıs - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube