Blefarit

Blefarit

BLEFARİT (KİRPİK DİBİ İLTİHABI) NEDİR ?

Her kirpiğimizin dibinde bir bez ağzı vardır. Bu bezler salgı yapar ve gözümüzün en ön tabakası olan şeffaf tabakayı (kornea) besler ve sular. Böylece görmemiz netleşir.

İşte bu bez ağızları bazı insanlarda dardır. Meibomian bezleri dediğimiz bu bezler darlık nedeniyle mikrop kapar. Kirpik diplerinde kepeklenme, kirpiklerde dökülme ve sık iltihap hatta kapakta kist yaparak ŞALAZYON oluşur.

Blefarit kronik bir hastalıktır. Hasta doktor doktor gezer ve çare arar. Her doktor farklı bir antibiyotikli damla veya krem verir, hasta tedavi olacağını sanır. Oysa asıl tedavi SICAK PANSUMAN ve HER SABAH KİRPİK DİBİNİN TEMİZLENMESİDİR. Bazı hastalar sabah vakit darlığından dolayı kirpik temizliğini gece yapar. Önemli olan her gün kirpik diplerinin temizlenmesidir.

Seboreik hastalar ve roseası olan hastalarda blefarit çok sıktır.

TEDAVİ:

Her gün sıcak pansuman.  Çeşmenizden akan sıcak suyla her gün göz kapaklarınızı sık sık yıkayınız. Duş, sauna, kaplıca gibi sıcak uygulamalarda blefariti çok rahatlatır. Gün içinde ne kadar sık yıkama yaparsanız o kadar rahat edersiniz. Bu uygulama 20-30 kere bile olabilir. İsterseniz pamuk veya beze batırılmış sıcak suylada bu uygulamayı yapabilirsiniz.

Masaj. Sıcak uygulamadan sonra alt kapak kirpik diplerine bastırarak bez içlerini boşaltınız. Sıcak suyla dar olan bez ağızları açıldığı için masajla bez uçları hemen boşalacaktır.

İlaçlı mendil ile temizlik. Kirpik diplerinde kepeklenme, dökülme olduğu için her sabah sıcak pansuman ve masaj sonrası kirpik diplerini temizlemek gerekir. S.aureus mikrobu ve demodex parazitleri kirpik dibinde yerleştiği için ilaçlı mendil ile temizleme blefariti süratle iyileştirecektir. İlaçlı mendil göz şampuanlarından çok daha fazla etkilidir.

Antibiyotikli damla . Doktorunuz gerekli gördüyse mikrop ve paraziti ortadan kaldırmak için damla verecektir. Bu damlayı doktorun önerdiği şekilde kullanınız. Bu süre genellikle 7 gündür. Sonra ilacı kesiniz. Sıcak pansuman, masaj ve ilaçlı mendil ile temizliğe devam ediniz.

Unutmayınız Blefarit kronik bir hastalıktır. Yani devam edebilir. Bu nedenle yukardaki anlatılanları 3 ay uygulayınız. Tekrarladığı zaman aynı işlemleri yine uygulayınız. Çare budur.

Gözlük kullanımı. Eğer gözlük ihtiyacı varsa ve gözlük kullanmıyorsanız blefarit çok sık tekrarlar ve tedavi edilemez. Bu takdirde gözlük kullanmanız veya gözünüz uygunsa excimer lazer ile numaralarını kaldırmanız iyi olur.

Stres. Blefarit ve şalazyon stresli insanlarda, bardağın boş tarafını gören kişilerde çok sıktır.

Kadınlarda kalem çekmek. Kadın hastalarda kalem kullananlarda kirpik dipleri kalemle kapandığı için blefarit ve şalazyon sıktır. Blefarit veya şalazyon varsa kalemi hayatınızdan tamamen çıkarmanızı tavsiye ederiz. Rimel ise kirpik diplerine değil sadece kirpik ucuna sürülmelidir.

ŞALAZYON

İyi tedavi edilmemiş blefarit ve arpacık (hordeolum) şalazyona dönüşür. Eğer şalazyon oluştuysa ameliyattan başka bir çare yoktur. Ameliyat kapak içinden yapıldığı için dikiş kullanılmaz ve izi kalmaz. Şalazyon ameliyatı geciktirilirse diğer kapaklara da bulaşıp tüm kapaklardan ameliyat gerektirebilir. Şalazyon gelişmişse 1 ayı geçmeden cerrahi olunuz. Şalazyon ameliyatından sonra yukarıda tedavi bölümünde anlatılanları yaparsanız şalazyonun tekrarlamasını önlemiş olursunuz.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Levent Akçay

Etiketler
Şalazyon
Doç. Dr. Levent Akçay
Doç. Dr. Levent Akçay
İstanbul - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube