Bir yaşından önce vermeyin!

Bir yaşından önce vermeyin!

Bebeklere 1 yaşından önce hayvan sütleri vermeli miyiz?

Bebeğin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi gerekir, 6. aydan sonra tamamlayıcı beslenmeye yani ek gıdalara başlanmalı ve anne sütü vermeye 2 yaşına dek devam edilmelidir. Anne sütü yokluğunda veya yetersizliğinde bebeğin ayına uygun formül sütler bebeğe verilmelidir. Ancak 1 yaşından küçük bebeklere inek sütü veya keçi sütü önerilmez. İnek sütünün 1 yaşına kadar önerilmemesinin nedenleri şunlardır: Yüksek protein içeriği nedeni ile alerjiye ve ileri yaşlarda otoimmün hastalıklara zemin hazırlayabilir; kalsiyum/fosfor dengesi bebeğe uygun değildir; önemli yağ asitlerinden fakirdir. Yağ, vitamin, kalsiyum, demir emilimi iyi değildir; bağırsakta küçük kanamalara ve kabızlığa neden olabilir ve böbreğe bindirdiği renal solit yük fazladır. İnek sütü veya keçi sütü tüketimi demir eksikliği ve anemiye(kansızlığa) neden olabilir. Bebeğin 6 aylık olduğunda vücudundaki demir depoları tükenmek üzeredir ve bu aydan sonra bebeğin demir gereksinimi artar.  İnek ve keçi sütleri tamamlayıcı besinlerdeki demirin emilimini azaltacağından bebeklerde anemiye yol açabilir. Bazı bebeklerde inek sütü proteini mide ve bağırsakları tahriş ederek bir miktar kan kaybına ve bu yolla da anemiye neden olabilmektedir. İnek sütünde protein ve minerallerin yoğunluğu yüksektir; bu da bebeğin böbreklerine istenmeyen fazla bir yük bindirebilir. Bebeklerin inek sütünü kolay sindirememeleri de ilk yaş içinde inek veya keçi sütü verilmemesinin bir nedenidir.Bebekler için en sağlıklısının anne sütü olduğunu bir kez daha vurgulayalım. İlk 6 ay bebeğe sadece anne sütü vermek, 6. aydan sonra tamamlayıcı beslenmeye yani ek gıdalara başlayarak anne sütü vermeye 2 yaşına dek devam etmek en doğrusudur.

Altı aydan önce glutenden zengin tahıllı besinler (ekmek, bisküvi) verilmemeli özellikle de ailesinde allerji öyküsü olan çocuklarda 12. aydan önce başlanmamalıdır. Yumurta, domates, balık, çilek vb. allerjiye sebep olabilecek gıdalar aile öyküsü dikkate alınarak başlanmalıdır. Bir yaşından önce baharat, şeker ve tuz tamamlayıcı gıdalara eklenmemelidir. Zamanından erken başlanan şeker veya tuz diğer gıdaların reddine yol açabilir. Ayrıca tuz, böbrek solüt yükünü arttıracağından önerilmez.

İnek sütü

Bal

Yumurta akı

Tuz, şeker

Kırmızlar; Çilek, Domates, Kırmızı biber

Turunçgiller( 9 aydan itibaren verilebilir )

Avakado dışında tropikal meyveler

Sebzelerden: Patlıcan, kereviz

Baharatlar

Balık (9 aydan sonra verilebilir)

Bu makale 11 Haziran 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi İsmail Gönen

Dr. Öğr. Üyesiİsmail Gönen, lisans eğitimini ve yüksek lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesinde 2001 yılında tamamlayıp, Tıpta Uzmanlık Eğitimini 2010 yılında Marmara Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bilim Dalında tamamlamıştır. Mezuniyet sonrası 2010-2012 yıllarında ise Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Olarak, İstanbul Kanuni Sultan Süleyman E.A.H, da mecburi hizmetini tamamlamıştır. Dr. Öğr. Üyesi İsmail Gönen, Mart 2013 tarihinden itibaren Özel Liv Hospital Ulus, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünde görev almıştır.

Mesleki hayatına 2016 yılından itibaren İstinye Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları B. D.’da Yrd. Doç. olarak akademik kadroda görev yapmaya başlamıştır.

Etiketler
Besin alerjenleri
Dr. Öğr. Üyesi İsmail Gönen
Dr. Öğr. Üyesi İsmail Gönen
İstanbul - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube