Biberon çürüğü nedir? tedavisi nasıl yapılır.

Biberon çürüğü nedir? tedavisi nasıl yapılır.

Diş çürüğü çocuklarda en sık görülen kronik hastalıktır. Ağız ortamında bulunan bakterilerin karbohidratları parçalaması sonucu ortaya çıkan asitlerin diş dokularında harabiyet oluşturması ile oluşur. Diş çürüğünün tanısı gözle ağız içi muayenede konulur. Ön ve arka dişlerde kahverengi, siyah renkte çürük lezyonları ve diş dokusu kaybı izlenir. Ayrıca diş ağrısı, dişetlerinde veya yüzde şişlik, ağız kokusu, yemek yemede ve konuşmada problemler ve dişlerde görünüm bozukluğu gibi şikayetlere neden olur.

Biberon çürükleri olarak ta isimlendirilen “Erken çocukluk çağı çürükleri” süt çocuğu ve okul öncesi dönemde, süt dişlerinin sürmeye başlaması ile birlikte ortaya çıkan ve süt dişlerinde aşırı harabiyete yol açan yaygın ve hızlı ilerleyen diş çürükleridir Dişlerdeki bu ağır ve yaygın tahribat, şekerli içecek veya şekerli sütün uzun süre özellikle uyku esnasında biberonla verilmesinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca, emziğin şeker, reçel veya bala batırılması erken çocukluk çağı çürüğüne neden olabilmektedir. İleri yaşlara kadar, gece-gündüz anne tarafından emzirilmeye devam edilen çocuklarda da aynı tip çürüklere rastlanır ki bunlar da "emzirme çürüğü" olarak adlandırılır. Salya akışının ve yutkunmanın seyreldiği uyku döneminde gerek biberon gerekse emzirme yoluyla alınan şekerli içerik, ağızda bakteri fermentasyonuna elverişli bir ortamda çürük asitlerine indirgenmektedir. Yeni sürmüş süt dişlerinin tam olarak matür olmaması ve çürük yapıcı mikroorganizma olan streptokokus mutansın yüksek oranda tükürükte bulunması gibi nedenlerden dolayı bu çocuklarda çürük çok hızlı ilerler. Çocukların yaşlarının küçük olması, çürüklerin restore edilmesini zorlaştırmakta ve ayrıca çocukların genel sağlıklarını da olumsuz yönde etkilemektedir.

BİBERON ÇÜRÜĞÜNÜN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Biberon çürüğünden etkilenen çocukların yaş grubu oldukça küçük olduğu için diş tedavilerinin normal koşullarda yapılması oldukça zordur. Ancak genel anestezi ve sedasyon gibi yöntemlerle çocuk uyku halindeyken diş tedavilerini gerçekleştirmek gerekir. Günümüzde bu yöntemler ehil ellerde çocuk ve ebeveynleri için oldukça rahat, kolay ve pratik olabilir. Çocuk işlem esnasında hiçbir şey hatırlamadığı için pratik olarak diş hekimi korkusu oluşmamaktadır.

Bu makale 7 Ağustos 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Alp Erdin Koyutürk

Prof.Dr Alp Erdin Koyutürk, 9 Şubat 1975 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayarak 1997 yılında Diş Hekimi unvanı almıştır.Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimine başlamış ve 2003 yılında ‘Uzman Diş Hekimi’ unvanını almıştır. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı Kurucusudur. 2004-2016 yılları arasında Anabilim Dalı Başkanlığı yaptı. 2008 yılında Ankara GATA'da askerliğini yaparken Doçent ünvanını aldı. 2014 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesinde Profesör unvanını aldı. Genel anestezi ve sedasyon altında çocukların tedavisinde oldukça tecrübelidir. Ulusal ve uluslararası alanlard ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
whatsapp
Etiketler
Çocuklarda diş çürükleri
Prof. Dr. Alp Erdin Koyutürk
Prof. Dr. Alp Erdin Koyutürk
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube