Beyin ve sinir cerrahisi uzmanı doç.dr.aşkın şeker parkinson hakkındaki tüm sorularınızı yanıtlıyor …!

Beyin ve sinir cerrahisi uzmanı doç.dr.aşkın şeker parkinson hakkındaki tüm sorularınızı yanıtlıyor …!

PARKİNSON HASTALIĞI HANGİ YAŞTA VE HANGİ CİNSİYETTE DAHA ÇOK GÖRÜLÜR? GENETİK YATKINLIK VARMIDIR?

Erkeklerde kadınlara göre daha fazla görülen Parkinson hastalığı, genellikle 40 yaşından sonra ortaya çıkmaktadır.

istatistiksel olarak Bu oran;

60 yaş üzeri %1

80 yaş üzeri %3,4 oranında ilerleme kaydederken, 60 yaş altı ise çok nadir görülmektedir.

Parkinson hastalığının %5 ila %10luk kısmı genetiktir. Genetik olan hastalarda semptomlar çok erken yaşlarda başlar.

PARKİNSON HASTALIĞININ TEDAVİSİNDE HANGİ CERRAHİ OPERASYONLAR UYGULANIR? EN BAŞARILI VE ETKİN YÖNTEM NEDİR?

Medikal tedavi ilk başvurmuş olduğumuz tedavi yöntemidir. Ancak hastalık ilerledikçe çoklu ilaca rağmen artık ilaçlar fayda etmemeye yada ilaçların yan etkileri daha büyük problem olmaya başlar. Bu dönemde cerrahi gündeme gelir.

Cerrahide bugün itibari ile en başarılı yöntem beyin pili ameliyatlarıdır. Bu sayede hastaların semptomları kontrol altına alınır ilaca olan bağlılık azalır ve stimülatörü dışarıdan kumanda ile ayalamak süreti ile hastanın ihtiyacına göre tedavi düzenleme şansı vardır.

BU HASTALIĞIN OLUŞMASINDAKİ NEDENLER NELERDİR?

İlerleyen yaşla birlikte depomin salgılayan hücrelerin dejenerasyonu sonucu depomin eksikliği ile gelişen bir hastalıktır. Bu durumu etkileyen en önemli faktör beslenme alışkanlıkları olmakla birlikte kırsalda yaşayan insanlarda ve erkeklerde görülme oranı daha fazladır.

STRES BU HASTALIĞI ETKİLER Mİ TETİKLER Mİ?

Stres ve Parkinson ilişkisi için ise kesinlikle stresten uzak durulmalı çay ve kahve tüketilmememlidir.

BEYİN PİLİ HER PARKİNSON HASTASINA TAKILIR MI? BEYİN PİLİ TAKILINCA İLAÇLAR BIRAKILACAKMI?

Hastaların seçimi çok önemlidir. Beyin pilinin başarı şansını belirleyen en önemli faktör levadopaya alınan cevaptır. Öncelikle yüksek doz medikal ilaç kullanan hastalar olmak üzere genç hastalar beyin pili için en uygun adaylardır. Bu yöntemin daha erken dönem planlanmasının yapılması hastalığın kötü etkilerinin önüne geçilmesi açısından büyük önem taşır. Bu süre ortalama 5 yıl olarak kabul edilsede kişiden kişiye çok değişiklik göstermektedir.

BEYİN PİLİNİN ZARARI OLUR MU?

Beyin pilinin yan etileri stümilasyona bağlı yan etkiler, pile ve kablolara ait yan etiler olmak üzere sınıflandırılabilir. Ameliyat sonrası tüm ameliyatlarda olduğu gibi %1 in altında enfeksiyon riski gelişebilir. Aynı şekilde çok düşük bir ihtimal %1 in altında ise beynin içine yerleştirilen elektrotlar damara denk gelip beyin kanamasına sebebiyet verebilir. Bu gibi durumlar söylediğimiz gibi çok çok düşük ihtimallerdir. Ayrıca nadir olarak kablolarda kopmalar yada ciltten dışarı çıkama gibi durumlar ortaya çıkabilir.

BU HASTALIKTAN NASIL KORUNURUZ? NASIL YAŞAMALIYIZ? ERKEN TEŞHİSLE BU HASTALIKTAN TAMAMEN KURTULMAK MÜMKÜN MÜ?

Bu hastalığın temelinde dopomin eksikliği vardır. Dopomin i üreten hücrelerin ölmüyle seyreden ilerleyici bir hastalıktır. Bu hastalıkta beslenme ve çevrenin etkisi olup olmadığı konusunda kesin bir bilgiye sahip değiliz ancak, erken teşhis ile bu hastalıktan tamamen kurtulmak mümkün olmasa da uygun tedavi yöntemleriyle kontrol altına tutmak çok daha kolaydır.

BEYİN PİLİ AMELİYATINDA ANESTEZİ UYGULANIYOR MU? PARKİNSONDA UYANIK AMELİYAT NASIL GERÇEKLEŞİR?

Parkinson da anestezinin 2 aşaması vardır? İlk aşamada hastanın beynine elektrotlar yerleştirilirken hasta uyanıktır. Ameliyatın büyük bir kısmında hasta uyanıktır, hastayı muayene ederek ve hastayla kooperasyon kurarak elektrotlar yerlerine yerleştirilir. 2. Aşamada ise hastanın pili göğüsün ön duvarında cilt altına yerleştirilir bu esnada ise hasta uyutulur.

BEYİN PİL AMELİYATI SONRASI HASTALARIN YAŞAMINDA NELER DEĞİŞİYOR? AMELİYAT SONRASI SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

Ameliyat sonrası ilk gece hasta yoğun bakımda uyanık bir şekilde takip edilir. Kullanmış olduğu ialçlar aynı dozunda tekrar başlanır. Ameliyatın 1. Günü hasta ayağa kaldırılır ve normal beslenmesine başlayabilir. Ameliyatın 2. Veya 3, günü ise hasta taburcu edilir. 7.günü ise hasta ekibimizden bir nöroloji uzmanı tarafından beyin pili açılır ve ayarlanır. Ameliyatın 10-14.günü ise hastanın dikişleri alınır ve hasta normal hayatına devam eder.

PARKİNSON AMELİYATINDA BAŞARININ SIRRI NEREDE SAKLIDIR?

Ameliyatın başarı sırrı en uygun hasta seçimi ve ameliyatı yapacak olan cerrahın bu alandaki tecrübesi ve devamında takip eden nöroloji ekibinin tecrübesidir.

PARKİNSON HASTALIĞINDA KULLANILAN BEYİN PİLİNİN ÖMRÜ NE KADARDIR?

Beyin pilinin içerisinde batarya bulunduğu için ortalama ömrü 5-6 yıl kadardır. Yeni gelişen teknoloji ile 25 yıl şarj edilebilir piller geliştirilmiştir. Harcanan elektrik akımıyla orantılı olarak değişmektedir. Yüksek derecede elektrik akımı verilen hastalarda daha çabuk değiştirilme durumu söz konusu olabilmektedir.

BEYİN PİLİ HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILMAKTADIR?

En başta hareket bozuklukları ve Parkinson olmak üzere distoni, tremor, obssesifkompalsif bozukluklar, dirençli epilepsi , huntington koreası gibi hastalıklarda kullanılır.

Bu makale 14 Ocak 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Aşkın Şeker

Doç.Dr Aşkın Şeker, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Marmara Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde başarıyla tamamlayarak 1997 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise,yine Marmara Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde tamamlamış ve 2002 yılında Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Mesleki çalışmalarına Medical Park Bahçelievler Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Parkinson tedavisi
Doç. Dr. Aşkın Şeker
Doç. Dr. Aşkın Şeker
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube