Beyin Tümörleri nasıl oluşur, belirtileri nelerdir?

Prof. Dr. Melih Çekinmez
Prof. Dr. Melih Çekinmez
9 Aralık 20162009 görüntülenme
Randevu Al
Beyin Tümörleri nasıl oluşur, belirtileri nelerdir?

Beyin Tümörü Belirtileri Nelerdir?

Beyin tümörleri birincil (primary) ve ikincil (secondary) olarak ikiye ayrılır.

Beyinde oluşan birincil tümörler kötü huylu (habis, kanserli) veya iyi huylu (kanserli olmayan) tümör olabilir. İkincil beyin tümörleri ise vücudun başka bir noktasında ortaya çıkan kanserli hücrelerin beyine sıçramasıyla görülür.

Beyin tümörü her yaştan insanda görülebilir ve bu tümörlerin neden oluştuğu tam olarak bilinmemektedir.

Beyin tümörü belirtileri, tümörün büyüklüğüne ve beynin hangi bölgesinde olduğuna bağlı olarak değişmekle birlikte en sık görülen beyin tümörü belirtileri baş ağrısı, bacak ve kollarda uyuşma, hafıza sorunları ve denge problemleridir.

Beyin Tümörü Çeşitleri ve Dereceleri

Normal bir işleyişte yaşlanan ve fonksiyonunu kaybeden beyin hücreleri ölür ve yerlerine yeni hücreler geçer. Ancak bazen bu işleyiş bozulur ve vücut ihtiyaç duymamasına karşın yeni hücre üretilir ve ölmesi gereken hücreler yaşamaya devam eder.

Tüm bu fazla hücreler zaman içinde birikmeye başlar ve bir doku oluşturarak tümöre neden olur. Birincil beyin tümörüne neden olan bu hücreler habis (kanserli) veya iyi huylu olabilmektedir.

İyi huylu tümörlerde kanserli hücre yoktur ancak yine de beyin gibi hassas bir bölgede bulundukları için hayati tehlike yaratabilirler.

İyi Huylu Beyin Tümörleri: Kanserli olmayan beyin tümörlerinin net bir şekilde görülebilen belirgin bir sınırı vardır ve genellikle çevrelerinde bulunan dokulara yayılmazlar.

Cerrahi müdahale ile alınan iyi huylu beyin tümörü nadiren tekrar oluşur. Vücudun diğer bölgelerine yayılma ihtimalleri yoktur.

Kanserli olmasa da iyi huylu beyin tümörünü tehlikeli yapan şey belirli bir büyüklüğe eriştiğinde beynin hassas bölgelerine baskı yaparak ciddi sağlık sorunlarına yol açmasıdır. İyi huylu beyin tümörünün zaman içinde kanserli beyin tümörüne dönüşme riski de vardır.

Habis Beyin Tümörü: Kanseri hücrelerle oluşan habis beyin tümörleri iyi huylu tümörlere göre daha hızlı büyür ve yakınında bulunan beyin dokusunu işgal edebilir.

Habis beyin tümöründe bulunan kanserli hücreler tümörden ayrılarak beynin diğer bölgelerine ve omuriliğe yayılabilir.

Etiketler

Beyin tümörleri belirtileriBeyin tümörleri tanı ve tedavisiBeyin tümörlerinde cerrahi tedaviBeyin tümörlerinin belirtileriBeyin tümörleri detaylarıBeyin tümörü belirtileri nelerdir?

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Melih Çekinmez

Prof. Dr. Melih Çekinmez

Prof. Dr. Melih ÇEKİNMEZ, 02 Ekim 1973 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. İlk, orta ve lise eğitimini İstanbul’da tamamladıktan sonra Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başlamış olduğu tıp eğitimini 1998 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ie Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 2004 yılında Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı olmuştur. 2005 yılında İzmir Hatay Asker Hastanesi’nde askerliğini yaptı. Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde çalışırken 2008 yılında Yardımcı Doçent Ünvanını. Haziran 2011 yılında ise Beyin ve Sinir Cerrahisi Doçentlik Ünvanını almıştır. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır