Beyin sisi

Beyin sisini tariflerle gerekirse; *Unutkanlık (Dün ne yendiğini bile unutabilir) *Dikkat dağınıklığı *Konsantrasyon kaybı *konuşurken kelime bulmada güçlük *Düşüncelerini toparlayamamak  *Okuduğunu anlamadan sayfalarca dalıp gitmek *Önemli konularda karar vermede zorluk *Başladığı hiçbir işi bitirememek  *2 işi aynı anda yapamamak *Mental performans gerektiren her işte zorluk çekmek

Beyin sisi

Beyin Sisi Nedir?

Beyin Sisi çok sık gördüğümüz klinik bir durumdur.

Kliniğimde kronik hastalıkları nedeniyle bana başvuran hastalarımda BEYİN SİSİ olup olmadığını mutlaka sorguluyorum.

Beyin Sisi Türkçemize yeni girmiş bir kavram olduğu için hastalarımız bu kavramı tam olarak algılayamıyorlar. İngilizcesi "Brain Fog" olarak çevrilen beyin Sisi bize hastanın bilişsel işlevlerinde zorlanma yaşadığını gösterir. Fibromiyalji başta olmak üzere birçok kronik hastalığa eşlik eder. bu yakınmalar nedeniyle doktora giden hastaların altta yatan nedenlere yönelik herhangi bir önlem almadan sadece semptomları baskılamaya ve gidermeye yönelik geçici çözümlerin ve ilaç tedavilerinin burada hiçbir etkisi olmayacaktır.

Beyin sisini tariflerle gerekirse;

*Unutkanlık (Dün ne yendiğini bile unutabilir)

*Dikkat dağınıklığı

*Konsantrasyon kaybı

*konuşurken kelime bulmada güçlük

*Düşüncelerini toparlayamamak 

*Okuduğunu anlamadan sayfalarca dalıp gitmek

*Önemli konularda karar vermede zorluk

*Başladığı hiçbir işi bitirememek 

*2 işi aynı anda yapamamak

*Mental performans gerektiren her işte zorluk çekmek

 

Eğer bu şikayetleriniz varsa alarm zilleri çalmaya başlamış demektir. Bu şikayetleriniz sizin yoğun çalışma temponuzla yada çok stresli olmanız ile alakalı değildir. Bedeniniz aslında sizden yardım istiyor.

Beyin sisinin altında yatan en önemli nedenler

1-Bağırsak geçirgenliği

2-Beslenme yanlışlarına bağlı görülen kan şekerinde ki dalgalanmalar

3-Hormonal dengesizlikler

4-Kronik eflamasyon

5- Kronik toksin yükü

6- Metilasyon problemleri

7- Kan-beyin bariyerinde bozulma olması

 

Beyin Sisi Nasıl Tedavi Edilir?

 

Beyin sisi ile mücadele için;

-Dikkat edilmesi gereken ilk konu Beslenmedir. Bir süre  Glutensiz, şekersiz ve süt ürünlerinin olmadığı bir beslenme programı uygulanmalıdır.

Bu beslenme programında ağırlıklı olarak  taze sebze ve meyvelere, zeytinyağı, tereyağı, hindistancevizi gibi sağlıklı yağlara, doğru protein kaynaklarına, çiğ kuruyemişlere ve fermente ürünlere sofralarınızda yer verin.

-Bütüncül yaklaşıma sahip bir doktor vitamin mineral eksikliklerinin giderilmesi; ve bağırsak flora düzensizliklerinin giderilmesi için vitamin mineral ve probiyotik destekler kullanmak konusunda destek alabilirsiniz. Metilasyon problemlerine yönelik destekler mutlaka doktorunuza danışılarak kullanılmalıdır.

-Ağır metal maruziyeti ve bedeninizde toksin yükü mutlaka değerlendirilmeli. Dişinizde bulunan amalgam dolgular,  sigara bağımlılığı ve unlu gıdalarda, sebze ve meyvelerde bulunan tarım ilaçları ve pestisitlere maruziyet en aza indirilmeli. Bedeni toksinlerden arındırmak için karaciğer desteği sağlayan bitkiler ile birlikte, kişnişli tohumu, klorella, spiruluna gibi deniz yosunları ile beraber ozon tedavisinde faydalanabilir.

- Kronik stres varsa Psikolojik stresinizi azaltmayı ve daha iyi bir uyku düzenine geçmek için destekler alabilirsiniz. uykuya dalmakta zorluk varsa melatonin desteği ile beraber, uyumanızı kolaylaştırıcı kediotu, Melisa, mercanköşk, anason, sarı kantaron gibi bitkiler faydalı olacaktır. Gece yatmadan önce cep telefonuna bakmayı bırakıp kitap okuma alışkanlığı kazanmak çok daha doğru bir seçimdir.

-Fiziksel aktivitenizi mutlaka arttırmalısınız. Açık havada yapacağınız kısa süreli  20 Dk’lık yürüyüşler dahi beyin sisine çok iyi gelir. Hafta sonları  açık havada, deniz kenarında, doğada vakit geçirmeniz size iyi gelecektir.

 

 

Bu makale 17 Mayıs 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Hatice Karaköse Örnek

Ben Dr. Hatice Karaköse ÖRNEK. Kayseri Ahmet Eren Anadolu Lisesini derece ile bitirdim . Sonrasında Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesini başarıyla tamamladım.Mecburi hizmetimi İstanbul Bağcılar Toplum Sağlığı merkezi ve Bağcılar ASM de tamamladım. Maltepe ‘ de Aile hekimliği görevleri yaptım. Bu esnada daha öğrencilik yıllarımda başlayan Alternatif ve Tamamlayıcı Tıp araştırmalarımı ileri seviyeye taşıyarak Medipol Üniversitesi bünyesinde Eğitimlerimi tamamladım. Medipol Üniversitesi Mezoterapi Derneği üyesiyim. 2022 ‘ de özel muayenehanemde hasta kabulüne başladım.   Profesyonel olarak aldığım eğitimler; -Mezoterapi -Ozon terapi -Kupa terapi, Hacamat -Hirudoterapi (Sülük Terapi)   Ve birçok tamamlayıcı tıp uygulamalarıyla ilgilenmekteyim. Aromaterapi , homoeopati, fonksiyonel tıp  gibi..   Hastalarıma Modern tıp ile Tamam ...

Etiketler
Beyin Sisi
Dr. Hatice Karaköse Örnek
Dr. Hatice Karaköse Örnek
Isparta - Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp
Facebook Twitter Instagram Youtube