Beyin kanaması türleri

Beyin kanaması türleri

Hepimizin bildiği gibi beyin kafatasımızın içinde bulunur. Ama öylesine değil tabi kafatası ile beyin dokusu arasında tüm beyni bir paket kağıdı gibi saran dura mater dediğimiz kalın bir zar ve bunun iç tarafında beyin yüzeyini sıkıca saran çok ince tül gibi araknoid dediğimiz ikinci bir zar sarar. İşte beyinle kafatası arasında duranın dış tarafında olan kanamalara epidural kanama, duranın iç tarafında olan kanamalar subdural kanama araknoidin altındaki kanamalara subaraknoid kanama ve nihayet beyin dokusunun içindeki kanamalara intraserebral kanama denir. Birde ayrıca beynin içinde bulunan su havuzuna olan kanamalar vardır ki genelde intraserebral yada subaraknoid kanamalara ikincil olarak görülür; intraventriküler kanama denir.

Epidural kanama;

ich_epidural

Genelde kafa travmalarından sonra görülen dura denilen zarla kafatasının iç yüzünü bağlayan  küçük damarların çatlaması yada       yırtılması sonucu hızlı yada yavaş gelişen kanamalardır. Hani  o kazadan sonra acil servise gidip bir şeyiniz yok denip eve gönderildikten sonra 2 gün sonra  komaya haliyle hastaneye başvuran hastalar genelde bu bölgedeki damarlardaki küçük  çatlamaların zamanla sızdırıp beyne baskı yapmasına neden olan kanamalardır

subdural

Subdural kanama;

Yine genelde kafa travmalarının ardından ortaya çıkan eğer büyük olursa hayatı tehdit edebilen ama kronikleşmeye meyilli kanamalardır. Çoğunlukla yaşlı insanlarda küçük orta şiddetteki travmalardan sonra görülebilirler.

Subaraknoid kanama;

Genelde travma yada beyin damarlarındaki baloncukların ( anevrizma ) veya damarsal bozuklukların kanaması sonucu ortaya çıkan kanamalardır. Ağır olanlar oldukça ölümcül seyredebilir

İntraserebral Kanama;

intraserebral kanama 

Genelde yüksek tansiyon damar sertliği gibi hastalıklarda bazen de tümör yada damar hastalıklarında görülen bir kanama türüdür. Çoğu  zaman ölüm yada felçlerle sonuçlanır.

sah

İntraventriküler Kanama;

Nadiren primer olarak kanaması görülebilse de genelde intraserebral yada subaraknoid kanamalara ikincil olarak görülmektedir.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Cezmi Ük

Op. Dr. Cezmi ÜK, 1967 yılında Adana'da doğmuştur. Lise öğrenimini Adana Anadolu Lisesi'nde bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1991 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 2000 yılında Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı olmuştur. 

Uzmanlık sonrası mecburi hizmet yükümlülüğünü Gümüşhane Devlet Hastanesi'nde yerine getirmiş olan Op. Dr. Cezmi ÜK, mecburi hizmeti sonrasında SEV Amerikan Hastanesi'nde görev yapmaya başlamış, 2002-2011 yılları arasında aynı hastanede başhekimlik ve mesul müdürlük görevini  yürütmüştür.

Op. Dr. Cezmi Ük, mesleki çalışmalarına kendi özel muayenehanesinde devam etmektedir.

Etiketler
Beyin kanaması ameliyatları ve komplikasyonları
Op. Dr. Cezmi Ük
Op. Dr. Cezmi Ük
Gaziantep - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube