Bel fıtıkları / lomber disk hernisi

BEL FITIKLARI / LOMBER DİSK HERNİSİ

Bel fıtıkları / lomber disk hernisi

Bel fıtığı dünyada oldukça yaygın bir antite aslında. Herhangi bir şikayeti olmasa da, bir kişiye bel MR çekildiğinde genellikle fıtık ya da fıtık başlangıcı izlememiz çok ta şaşırtıcı değil. Kilo almak omurga üzerine aşırı yük binmesine sebep olarak, çok zayıf olmak yada aniden çok kilo vermek ise beraberinde kasların da güçsüz kalmasına neden olacağı ve omurga üzerinde kaslarımızın desteğinin azalmasına neden olacağı için bel fıtığı oluşumunda rol oynarlar.

Her fıtık ameliyat demek değil. Önemli olan hastanın muayenesi ve bulguların ilerleyici olup olmaması. Buna doktorunuz MR ve muayene bulgularıniı beraberce harmanlayarak karar verecektir.

Bel fıtığiı ameliyatları için bir çok yöntem denenmiştir ve şu anda günümüzde en etkili yöntem mikrodiskektomi yöntemidir. Mikrocerrahi kelimesi mikroskop ile yapılan cerrahileri temsil eder. Mikroskop, ameliyat sahasını büyütmek suretiyle, daha ufak bir yaradan aynı cerrahinin yapılabilmesine olanak sağlar. Günümüzde bazı sağlık reklamlarında kapalı cerrahi olarak mikrodiskektomiden bahsedilmesine karşın, aslında mikrodiskektomi kapalı bir ameliyat değildir. Sadece daha küçük bir ameliyat yarası açılmasına olanak sağlaması, ameliyat alanında hastanın çevre doku ve kaslarına minimal zarar verilmesi nedeniyle iyileşme süresini oldukça kısaltan, ameliyat sahasını büyüterek olası komplikasyon risklerini oldukça düşüren etkili bir yöntemdir.

 

YÖNTEM: Biz de ameliyatlarımızı bu yöntem ile yapmaktayız. Bel fıtığının seviyesine göre belin orta hattında ortalama 1.5-2 cm lik çizgiden girilerek fıtık üzerindeki kemiğe ufak bir pencere açılır ve sinir kökuü kenara itilerek özel aletlerle fıtık dokusu temizlenir. Kliniğimizde bel fıtığı cerrahisi yaklaşık 30 dakika sürmekte olup, hastanın ameliyathaneye girişi, uyutulması ve uyandırılma süresi de hesaplandığında ameliyathanede geçireceği süre 1.5 saat kadar sürmektedir.

Ameliyat sonrasiı hastalar servise alınır. 4 saatlik ameliyat sonrası beklenmesi gereken açlık süresi sonunda yemek verilen hasta, hemen sonrasında konusunda eğitimli hemşirelerimiz nezaretinde yürütülür ve ameliyat öncesi özellikle kalça ve bacaklarına vuran ağrının tamamen geçtiğini görürler. Sadece ameliyat yerinde doğal olarak sızlama hissi olacaktır.

Ameliyat sonunda yara yeriniz içeriden dikildiği için dışarıdan sadece ufak bir çizgi izlenir. Ameliyat sonrasında taburculuk öncesi yaranıza bir kerelik pansuman yapılır ve ertesi gün pansumanı çıkarmanız ve banyo yapmanız istenir. Sonuç olarak ameliyat sonrası eve gittiğiniz dönemde pansuman yapmanıza gerek olmadığı gibi, büyük yaralarla yapılan ameliyatlar gibi banyo için haftalarca beklemenize de gerek kalmayacaktır.

1 günlük yatış sonrası eve taburculuk yapılır. evde doktorunuz tarafından 1 haftalık istirahat sürenizde yapacaklarınız anlatılır. 1 hafta sonra kontrol istenecektir. Sonrasında normal hayatınıza geçiş ve öneriler size anlatılacaktır.

Bu makale 4 Ağustos 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Bülent Ünal

Prof. Dr. Bülent Ünal ,    Yurtdışı Deneyim 1-Amerika Birleşik Devletleri’inde,  Surgical Oncology Clinic, Magee-Womens Hospital of University of Pittsburgh Medical Center de National Cancer Institute’un Research Scholarship Bursu ile National Cancer Institute Short-Term Scientist olarak 10 ay meme kanserinde sentinel nod uygulamaları ve ductoscopy eğitimi.2008 (10 ay) 2- Almanya, Giessen-Marburg Üniversitesinde Transplantasyon ve Onkoloji Cerrahisi Eğitimi 2010 (1 ay) Ödüller 2003    Türk Cerrahi Derneği-Sanofi Pharma Tromboz Araştırma Vakfı 7. Araştırma Proje Yarışması teşvik ödülü. “Meme kanseri lenf nodu metastazında İnsulin rezistansı ve VEGF-C`in önemi: Prospektif Klinik Çalışma”.  2005    Sözel Bildiri “Üçüncülük ödülü”.Ulusal Geriatri Kongresi, Antalya.     “Fournier Gangreni olan yaşlı hastalarda mortalite ve morbiditeye etki ...

Etiketler
Ameliyat sonu
Prof. Dr. Bülent Ünal
Prof. Dr. Bülent Ünal
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube