Bel fıtığı hayatınızı karartabilir

Bel fıtığı hayatınızı karartabilir

Bel fıtığı çağımızın sorunlarından biri

Günlük yorucu işler, kötü-kullanışsız yataklar, masa başı duruş bozukluğu, telefon-bilgisayar gibi uzun süre bizi hareketsiz bırakan teknolojik gereçler ve ani yük kaldırmalar ile başlayan bu hastalık bazen yıllarca sürebiliyor.

Hayatında hiç bel ağrısı çekmeyen kimse yoktur sanırım.

Tabi ki bu kadar yaygın bir sıkıntının da çok yaygın bir tedavi ağı var.

Şöyle ki; komşulardan, kuzenlerden, hacılardan, hocalardan başlayıp masörlere, fizyoterapistlere ve doktorlara kadar uzanan geniş bir ağdan bahsediyoruz.

Bel fıtığı tedavisi mümkün ve basit bir hastalıktır

Eğer bel ağrınız uzun süredir geçmiyorsa, yol yürüdükçe veya iş yaptıkça artıyorsa, tek bir bacağınıza yayılıyorsa ve uyuşmaya yol açıyorsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Tedavi sürecinize aktif olarak katılmak önemlidir.

Verilen egzersizleri düzenli yapın, ilaçları düzenli kullanın.

Fizik tedavi öneriliyorsa mutlaka katılın.

Hastalar çoğunlukla kendilerine anlatılan bel fıtığı ameliyatlarının hastalığı ilerletebileceği hikayelerinden dolayı ameliyat olmak istemez. Eğer doktorunuz ameliyat öneriyorsa lütfen geciktirmeden olun.

Ameliyat ile medikal tedavi seçenekleri arasında ise girişimsel işlemler vardır

Bu işlemler vasıtasıyla fıtık bölgesine amelyatsız ulaşılabilir

Faset enjeksiyonu, paravertebral enjeksiyon ve transforaminal steroid enjeksiyonu gibi yöntemler oldukça güvenli bir şekilde bel fıtığına etki edebilir.

Fıtığın seviyesi ne kadar ileri derecede olursa olsun bazen hastalar tedavi olmayı reddedebiliyor ve geleneksel yöntemlere başvuruyor. Bu gibi ilerlermiş fıtıkların sonucundan ise “kauda ekina” olarak adlandırılan felç gelişebiliyor.

Bu tarz felçler, genelde yüksekten düşmelerde veya bel bölgesine denk gelen travmalarda görülür. Hastalar idrar kaçırmadan tutun da yürüme bozukluğuna kadar büyük bir risk ile karşı karşıya kalıyorlar

Hayat size bazen ikinci bir şans vermez. Bu yüzden tedavisi mümkün bir hastalığı lütfen bu tarz geri dönülmez bir felce dönüştürmeyin.

Sağlıcakla kalmanız dileğiyle...

Bu makale 28 Kasım 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Özkan Yükselmiş

Etiketler
Bel ağrıları
Uzm. Dr. Özkan Yükselmiş
Uzm. Dr. Özkan Yükselmiş
Diyarbakır - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube