Bel fıtığı hakkında

Bel fıtığı hakkında

Bel Fıtığının Sıklığı Nedir, Her Bel Ağrısı Bel Fıtığı Mıdır?

Bel ağrısı toplumda, doktora başvurma sebepleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Bununla birlikte bel ağrısı yakınmasına neden olan bel fıtığı dışında bir çok sebep bulunmaktadır. Ağır fiziksel aktiviteye bağlı olarak adale gruplarında gelişen zorlanmalardan bazı mikrobik hastalıklara, doğumsal problemlerden tümöral oluşumlara kadar çok sayıda bel ağrısı oluşturan hastalık bulunmaktadır. Böbreklere ya da diğer pelvik organlara ait bir çok problem de bel ağrısı yapabilir. Bel fıtığı, bel ağrısı sebeplerinden sadece biridir.

Bel Fıtığı Tedavisinde Ameliyat Şart mı?

Bel fıtığı tanısı almış bir hastada tedavi şekline karar verilirken bazı parametreler gözönüne alınmaktadır. Temel olarak radyolojik bulgular, hastanın ağrı karakteri, muayene sonucunda elde edilen bulgular, yapılan tedavilere alınan yanıt, fıtığa bağlı olarak baskı altında kalan sinir gruplarında oluşmuş ya da oluşabilecek hasar riski gibi parametreler değerlendirilerek tedavi biçimine karar verilir.

Pratikte başvuran her 100 bel fıtığı hastasından ortalama 2 ila 3 tanesine acil cerrahi girişim gerekmektedir. Diğer hastalar genel olarak ameliyat dışı tedavi yöntemleri ile takip ve tedavi edilmektedir. Yine de bazen çok ileri aşamada gelen bir bel fıtığı olgusunda sinir köklerinin kurtarılabilmesi için diğer tedavi seçenekleri uygulanmaksızın direkt acil cerrahi girişim yapılabilmektedir.

Ameliyat Dışı Tedaviler Nelerdir?

Cerrahi müdahale gerekmeyen hastalarda yatak istirahati, takip, ilaç tedavileri, fizik tedavi uygulamaları, egzersiz programları gibi tedavi seçenekleri bulunmaktadır.

Ameliyat Tedavisi

Günümüz modern tıbbında bel fıtığının cerrahi tedavisi “Lomber Mikrodiskektomi” yöntemi ile yapılmaktadır.

Lomber mikrodiskektomi günümüzün seçkin prosedürü

Bu yöntemde hasta 1 gün içerisinde taburcu edilebilmekte, birkaç günlük dinlenme periyodunun ardından kontrollü olarak günlük aktivitelerine başlayabilmekte ve ortalama 3 haftalik bir periodun sonunda iş hayatına dönebilmektedir.

Bu makale 29 Haziran 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Şengöz

Op, Dr. Ahmet Şengöz, 1967 yılında doğmuştur. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise,Hacettepe Üniversitesi'nde tamamlarayarak Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanı olmuştur.

Op. Dr. Ahmet Şengöz, mesleki çalışmalarına ise şu an Yenibosna Safa Hastanesi'nde devam etmektedir.

 

Etiketler
Ameliyat sonrası
Op. Dr. Ahmet Şengöz
Op. Dr. Ahmet Şengöz
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube