BEL, BOYUN ve SIRT AĞRILARINDA AKUPUNKTUR TEDAVİSİ

Dr. Ahmet Ersin Atay
Dr. Ahmet Ersin Atay
17 Ocak 2013928 görüntülenme
Randevu Al
BEL, BOYUN ve SIRT AĞRILARINDA AKUPUNKTUR TEDAVİSİ

Toplumda bel, boyun ve sırt ağrısı şikayetine çok sık rastlanmaktadır. Duruş bozuklukları, mesleki faktörler, zorlanma, iklim değişimleri, uygun olmayan yastık ve yatak kullanımı gibi nedenlerden kaynaklanabileceği gibi fıtık denilen omurilik hastalıklarına bağlı sinir sıkışmalarından ve dejeneratif romatizmal hastalıklardan da kaynaklanabilir. Bazı hastalarda ağrılar kronik ve çok şiddetli olup hayatı çekilmez hale getirebilir. Tedavide önemli olan ciddi dejeneratif değişiklikler ortaya çıkmadan olaya müdahale etmektedir. Ne yazık ki çoğu hasta artık ağrılar dayanılmaz hale gelmeden doktora başvurmaz. Ciddi anatomik bozukluk veya dejeneratif değişiklikler ortaya çıktığında ise tedavi yöntemi radikal cerrahiye kadar gidebilir.

Akupunktur nedeni ne olursa olsun, tüm bel, boyun ve sırt ağrılarında etkili bir tedavi yöntemi olarak dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır. Çok ileri ve ameliyat gerektiren dejeneratif değişikliklerde ve fıtık vakalarında ise cerrahi kaçınılmaz olsa bile tamamlayıcı tedavi olarak eklenebilir. Hatta başlangıç düzeyindeki fıtıklarda yapılan akupunktur tedavisi fıtıklaşan omurilik diskini anatomik olarak tamamen düzelebildiğine dair yayınlar vardır.

Akupunktur tedavisi başlangıçta 10–14 seans gün aşırı veya her gün yaklaşık 20–30 dk uygulanır. Sonra haftada 1'e düşer. Ardından ayda 1 ve 3 ayda 1 seans olarak tedaviye devam edilir. Ardından yılda 1 kez koruma kürü yapılır. Bazı ağrılarda ilk seansta rahatlama başlar. Kronik ve uzun süreli ağrılarda genellikle 4–5 seans sonunda cevap alınmaya başlar. Başarı oranı vakaya, hastalığa ve hastalığın süresine göre farklı olmakla beraber % 60–80 civarındadır.

Yazar Hakkında

Dr. Ahmet Ersin Atay

Dr. Ahmet Ersin Atay

Dr. Ahmet Ersin ATAY, 1969 yılında Gaziantep’te doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini Gaziantep’te bitirdikten sonra 1987 yılında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1993 yılında eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır