Bel ağrısının sebebi ciddi olabilir

Bel ağrısının sebebi ciddi olabilir

Bel ağrısı çok sık görülmesi, yaşam kalitesini bozması, önemli ekonomik kayıp, iş gücü ve zaman kaybına neden olması ve zamanla kronik sakatlık ve hastalığa sebep olması nedeniyle önemli bir sağlık sorunudur. Yaşam boyu en az bir kez ciddi bel ağrısı geçirenlerin oranı %75-85’dir. Diğer % 20'si ise ya bel ağrısı geçirdiklerini hatırlamıyordur ya da yalan söylüyordur. Her insanın karşılaşacağı 3 şey; ölüm, vergiler ve bel ağrısıdır. Yetişkin nüfusta, hekimlere en sık başvuru nedenidir. Akut bel ağrıları sıklıkla tekrarlama eğilimindedir. 

Bel bölgesi omurgalarının görevleri arasında yapısal destek, hareket ve belirli vücut dokularının korunması bulunur. Bel ağrısı, buradaki omurga kemiklerinden, omurlar arasında bulunan disklerden, omurganın etrafındaki bağlardan, omurilik ve sinirlerden, bel etrafındaki kaslardan, karında bulunan iç organlardan ve bel bölgesini kaplayan ciltten kaynaklanıyor olabilir.

Bel ağrılarının % 95' nin sebebi mekanik nedenlerdir. Mekanik bel ağrısı, omurgada herhangi bir problem olmadan bel kaslarından veya çevresindeki bağ dokusu ve yumuşak dokular ile omurga ve eklemlerinin çevresindeki sinir dokularından kaynaklanan ağrılara verilen isimdir. Ağrı kalçalara kadar yayılabilir ancak diz altına yayılmaz. Modern teknolojiyle birlikte günümüzde, bireylerin günlük aktiviteleri sırasında yaptığı yanlışlar  bel ağrısı görülme sıklığını arttırmıştır. Yanlış oturma, bilgisayar başında çalışma gibi durumlar bireylerin postürünü bozarak bel kaslarını zayıflatır ve uzun dönemde bel ağrısına sebep olur. Sigara beldeki omurgalar arasında amortisör görevi yapan bağ dokusunun kanlanmasını ve yapısını bozarak fıtık gelişme ihtimalini arttırır. Aşırı kilo ve uzun süreli kabızlık da omurgaya baskı yaparak yapısal bozukluklara sebep olabilir. Çağımızın en büyük sorunlarından birisi olan hareketsiz ve sporsuz yaşam ise bel sağlığının en önemli bileşenlerinden biri olan bel kaslarını zayıflatarak uzun dönemde kronik bel ağrılarına sebep olur. Yine hamilelik, stres ve depresyon gibi psikososyal faktörler de önemli bir sebep olarak karşımız çıkar.

Bel Ağrısında Ne Zaman Hekime Başvurulmalıdır?

Bel ağrısına bazı durumlar eşlik ettiğinde acil olarak bir hekime başvurulmalıdır. Bu belirti ve bulgular kırmızı bayrak olarak adlandırılır. Bu durumlar;

Düşme veya travma öyküsü,

Gece ortaya çıkan ve devam eden şiddetli ağrı ve kilo kaybı,

İstirahatla geçmeyen ağrı,

Bel hareketlerinde aşırı kısıtlılık,

Bacağa yayılan ağrı,

Bacakta uyuşma, karıncalanma,

Bacak veya ayakta güçsüzlük veya felç durumu,

İdrar veya büyük abdesti tutamama,

Kortizon ve benzeri ilaç kullanımı olması,

Damar yolundan ilaç kullanma veya immün sistem bozuklukları

Uzun süredir devam eden ateş,

50 yaşın üzerindeki kişiler,

Daha önceden tanı koyulmuş herhangi bir kanser öyküsü ( meme, akciğer, prostat, böbrek kanseri ...). 

Bel ağrısına eşlik eden bu bulgular varsa altta yatan ciddi hastalıklar olabileceği göz önünde bulundurularak vakit kaybetmeden omurga cerrahisi konusunda deneyimli bir hekime başvurulmasında fayda vardır. 

Bu makale 22 Mart 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Yetkin Söyüncü

Prof. Dr. Yetkin Söyüncü 1969 yılda Antalya’da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini tamamladıktan sonra 1986 yılında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başlamış olduğu lisans eğitimini birincilikle tamamlayarak Tıp Doktoru unvanını almıştır. İhtisasını ise, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak 1998 yılında Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur.Askerlik görevimin bitmesini takiben 2001 yılında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı’nda göreve başlamıştır. ABD’ de omurga cerrahisi ve çocuk ortopedisi konularında Texas Scottish Rite Hospital ve Johns Hopkins Üniversitesi’nde çalışmıştır. 2006 yılında Doçent unvanını almıştır ve 2012 yılında Profesör unvanını almıştır. Türk Omurga Derneği yönetim kurulu üyelik ve genel sekreterliği görevlerinde bulunmuştur. Çocukluk ve yetişkin d ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
Etiketler
Bel ağrısı tedavisi
Prof. Dr. Yetkin Söyüncü
Prof. Dr. Yetkin Söyüncü
Antalya - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube