Kronik bel ağrısı ciddi klinik, sosyal ve ekonomik kayıplara neden olan, dünya nüfusunun çoğunluğunu etkileyen bir sağlık sorunudur. Kas iskelet sistemi rahatsızlıkları arasında bel ağrısı ilk sırada yeralmaktadır.Kronik bel ağrısı olan hastalar için egzersiz en iyi seçeneklerden biridir.Düzenli yapılan egzersizler hareketsiz yaşam tarzının zararlı fizyolojik etkilerini en aza indirebilir, aktif yaşam süresini artırabilir, kronik hastalıkların ve sakatlanma durumunun gelişmesini ve ilerlemesini önleyebilir.
Bel ağrılarında hangi tür egzersizler uygulanabilir?
Bel ağrısının önlenmesi ve azaltılmasında, fonksiyonel iyileşmede kuvvetlendirme, germe, dayanıklılık ve denge egzersizlerini içeren programlar önerilir. Kuvvetlendirme egzersizleri vücudun kendi ağırlığı ile yapılabileceği gibi dirençli bantlar veya çeşitli ağırlıklar ile de yapılabilir. Kas tonusunu, kuvveti ve kemik yoğunluğunu arttırır, duruşu düzeltir ve yaralanma riskini azaltır. Metabolizmayı hızlandırır, gün içinde kalori yakmaya devam etmenizi sağlar. Haftada 2 veya daha fazla gün yapılmalıdır. Dayanıklılık için yapılan aerobik egzersizle kalp ve akciğerlerin fonksiyonu düzelir, dayanıklılığı artar.Yürüme,yüzme,bisiklet kullanımı aerobik egzersizlerdir. Haftada 3-4 gün, 20 dakika yapılmalıdır. Denge egzersizleri özellikle düşmeleri ve düşmelere bağlı oluşabilecek sakatlık riskini azaltır. Bu egzersizlerin haftada en az 3 gün yapılması önerilir. Denge açısından önerilen egzersizlere örnek olarak geriye doğru yürüme, yanlara yürüme, topukta ve parmak ucunda yürüme ve oturup kalkma verilebilir.
Yoga, pilates ve Tai Chi gibi ana prensibi kor stabilizasyona dayanan egzersiz çeşitleri bulunmaktadır. Pilates egzersizleri üç temel form içerisinde sınıflandırılmıştır. Birincisi, J. Pilates’in orijinal 40 yüksek yüklemeli, mini ball ve swiss ball gibi araçlarla yerde mat üzerinde yapılan egzersizleri içeren klasik pilates, ikincisi yüksek ve düşük yüklenmeler içeren, fitness tabanlı, Reformer, Cadillac, Wunda Chair, Arm Chair gibi geliştirilmiş aletler üzerinde yapılan egzersizleri içeren geliştirilmiş/uyarlanmış pilates ve son olarak pilates metotları ile spinal stabilitenin birleştirildiği klinik pilatesten oluşmaktadır. Pilates egzersizleri, özellikle konsantrasyon gerektiren hareketler ile vücut postürünü geliştirmek ve sağlıklı bir vücuda sahip olmak için uygulanmaktadır.
Son yıllarda ön planda olan akıllı egzersiz aletleri ile yapılabilen kişiye özel planlanmış egzersizler de omurga sağlığında son derece önemlidir(en dynamic).
Akıllı egzersiz aletlerinin kişinin vücut ölçülerine göre ayarlanarak yaralanma riskini azaltılır. Bu program; kas gücü ve dayanıklılığının en düşük düzeyde olduğu kişilerde bile güvenle kullanılabir ve egzersiz düzeyinde kontrollü bir artış sağlanabilir.
Yeni geliştirilen giyilebilir bir sağlık ekipmanı ile yürütülen egzersiz programları da omurga sağlığında önemlidir (valedo). Önce omurganızdaki ve kaslarınızdaki açılar, kasların durumu değerlendiriliyor,sonrasında hangi bölgelerde problem var ise ona yönelik egzersiz programlanır Bu ekipman bir oyun konsolu ve akıllı bağlantı modülüyle çalışıyor. Oyun konsolu, hastanın eğlenceli bir şekilde çeşitli egzersizleri yapmasını sağlarken, beldeki modül sayesinde de veri topluyor ve bu veriler incelenebiliyor.