Bel ağrısı nedenleri ve güncel tedavi yöntemleri

Bel ağrısı nedenleri ve güncel tedavi yöntemleri

Bel ağrısı, dünyada baş ağrısından sonra en sık görülen ağrı tipi olarak kişinin iş ve sosyal yaşamını olumsuz yönde etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. Nüfusun %75-85’ini yaşamlarının herhangi bir döneminde etkilemektedir. Travma ya da bir aktivite sonucu oluşabileceği gibi her hangi bir neden olmaksızın da meydana gelebilir. Hareketsiz yaşam tarzı, ağır yük kaldırma, duruş bozukluğu, yanlış ve aniden eğilme, uzun süre araba kullanmak, aşırı sigara ve alkol tüketimi, fazla kilo, kasların zayıf olması, gebelik, stres bel ağrısına yol açan faktörler arasındadır. Bu nedenlerden dolayı oluşan bel ağrısının şiddeti kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

Bel ağrısının tedavisinde klasik fizik tedavi yöntemleri dediğimiz hotpack ( yüzeyel ısı ), TENS, interferansiyel akımla vakum uygulaması, us ve Kısa dalga diatermi ( derin ısı ) ,traksiyon ve magnetoterapi sıklıkla kullanılmaktadır. Bu tedavileri destekleyen bir diğer yöntem de HİL ( yüksek yoğunluklu laser ) terapidir. HİL terapi ile ilk seansdan sonraki 4-72 saatte ağrıda % 70 lik azalma, hareket kabiliyetinde bir artış sağlanabilmektedir.

Bu klasik tedavilerin dışında Spinal Dekompresyon Sistemi denilen yerçekimsiz ortamda sorun yaratan disk.aralığının bilgisayar sistemi aracılığıyla çekilmesi esasına dayanan yöntemler umut verici olmaktadır. Bu yöntemde 30 dakikalık tedavi süresince disklerin arasındaki baskı azaltılmakta, hasarlı bölgenin beslenmesi sağlanmaktadır. Dereceli olarak incinen disk yeniden toparlanmakta, diskin üzerindeki basınç azaltılarak sinirlerin üzerindeki baskı hafifletilmektedir. Diskin yeri ve büyüklüğüne bağlı olarak başarı oranı % 75 leri bulan ameliyatsız bir tedavi yöntemidir.

Tüm bu yöntemlerle ağrı azaltılırken kişiye özel planlanan egzersizlerle bel ve karın kasları güçlendirilerek iyilik halinin devamı sağlanmalıdır. Su içinde yapılan egzersiz uygulamaları programa uyumu artırmakta ve süreci hızlandırmaktadır.

Ev ve çalışma ortamında belin ergonomik kullanımı sağlanarak bel ağrısı sıklığını azaltmak mümkün olmaktadır.

Bu makale 30 Mart 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Serap Latif Raif

Uzm.Dr Serap Latif Raif, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı'nda yapmıştır. 

Mesleki çalışmalarına Özel Romatem Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Bel ağrıları
Uzm. Dr. Serap Latif Raif
Uzm. Dr. Serap Latif Raif
Bursa - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube