Beklenen doğum tarihi hesaplama

Beklenen doğum tarihi hesaplama

Beklenen Doğum Tarihi Hesaplaması


Normal bir gebeliğin süresi 40 haftadır. Adetler düzenli ve son adet tarihi biliniyorsa  tahmini doğum tarihi basit bir formül kullanarak hesaplanabilir. Son adet tarihine 7 gün eklenir, 3 ay çıkarılırsa tahmini doğum tarihi hesaplanır. Örneğin  son adet tarihi 01/04 olan hastanın tahmini doğurma tarihi 08/01 şeklindedir. Fakat hesaplanan bu tarihde doğurma ihtimali %20 dir.% 80 ihtimalle  hesaplanan bu tarihden +/- 10 gün cıvarında  olacaktır. 

Son yıllarda  teknolojinin gelişmesiyle son adet tarihini bilmeyen gebelerde, ultrasonografi ile gebeliğin ilk aylarında yapılan ölçümler ile doğum tarihi yaklaşık olarak hesaplanır. Ultrasonografi ile gebelik haftası tayininde en doğru sonuç gebeliğin ilk 12 haftasında alınır. Daha sonraki haftalarda da ultrason belirli aralıklarla tekrarlanarak  tahmini doğum tarihi  tesbit edilir. Bebek hareketlerinin hissedilmesi de bir kriterdir. Bebek hareketleri ilk gebelikde 18-19.haftada, ikinci ve diğer gebeliklerde iki hafta daha önce olur.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ayşe Darama

Op. Dr. Ayşe DARAMA, Giresun'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini Giresun'da tamlamıştır. Ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini iyi bir derece ile bitirmiş ve tıp doktoru unvanı almıştır. 2 sene Karadeniz, 2 sene de Konya'da pratisyen hekim olarak görev yapmıştır. Bu sırada Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimini tamamlamış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Bir süre Ordu Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olarak görev yapmış, daha sonra İstanbul'a atanmıştır. Sağlık Bakanlığı Okmeydanı AÇSAP'dan emekli olmuştur. Daha sonra Özel GOP Hastanesi'nde çalışmalarına devam etmiştir. 1988 yılından günümüze kadar Ordu ve İstanbul olmak üzere aralıksız muayenehane hizmeti vermiştir. Hekimlik hizmeti süres ...

Etiketler
Doğum tarihi hesaplaması
Op. Dr. Ayşe Darama
Op. Dr. Ayşe Darama
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube