Doktorsitesi.com

BEKLENEN DOĞUM TARİHİ HESAPLAMA

Op. Dr. Ayşe Darama
Op. Dr. Ayşe Darama
27 Mart 20145782 görüntülenme
Randevu Al
BEKLENEN DOĞUM TARİHİ HESAPLAMA

Beklenen Doğum Tarihi Hesaplaması


Normal bir gebeliğin süresi 40 haftadır. Adetler düzenli ve son adet tarihi biliniyorsa  tahmini doğum tarihi basit bir formül kullanarak hesaplanabilir. Son adet tarihine 7 gün eklenir, 3 ay çıkarılırsa tahmini doğum tarihi hesaplanır. Örneğin  son adet tarihi 01/04 olan hastanın tahmini doğurma tarihi 08/01 şeklindedir. Fakat hesaplanan bu tarihde doğurma ihtimali %20 dir.% 80 ihtimalle  hesaplanan bu tarihden +/- 10 gün cıvarında  olacaktır. 

Son yıllarda  teknolojinin gelişmesiyle son adet tarihini bilmeyen gebelerde, ultrasonografi ile gebeliğin ilk aylarında yapılan ölçümler ile doğum tarihi yaklaşık olarak hesaplanır. Ultrasonografi ile gebelik haftası tayininde en doğru sonuç gebeliğin ilk 12 haftasında alınır. Daha sonraki haftalarda da ultrason belirli aralıklarla tekrarlanarak  tahmini doğum tarihi  tesbit edilir. Bebek hareketlerinin hissedilmesi de bir kriterdir. Bebek hareketleri ilk gebelikde 18-19.haftada, ikinci ve diğer gebeliklerde iki hafta daha önce olur.

Etiketler

Doğum tarihi hesaplamasıDoğum tarihinin hesaplanmasıDoğum tarihi nasıl hesaplanırDoğum tarihini doğru olarak hesaplamaDoğum tarihi nasıl belirleniyor

Yazar Hakkında

Op. Dr. Ayşe Darama

Op. Dr. Ayşe Darama

Op. Dr. Ayşe DARAMA, Giresun'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini Giresun'da tamlamıştır. Ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini iyi bir derece ile bitirmiş ve tıp doktoru unvanı almıştır. 2 sene Karadeniz, 2 sene de Konya'da pratisyen hekim olarak görev yapmıştır. Bu sırada Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimini tamamlamış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır