Beden algısı bozukluğu

Beden algısı bozukluğu

Normal ya da normale yakın bir görünüme rağmen hayali bir kusuruyla aşırı uğraşıp durmadır. En önemli yakınma kişinin çekici olmadığı hatta itici olduğu düşüncesiyle aşırı uğraşmasıdır.

Saçların cansız az ya da aşırı olması, yüzde asimetri yada orantısızlık, aşırı kıllanma, sivilce, kırışıklıklar, yara izleri, cildin soluk yada kızarık olması gibi endişeler görülebilir.
En önemli yakınma alanları yüz, meme ve genital bölgelerdir.
Yüz bölümüyle ilgili olarak en çok ilgi burun, sakal ve çeneye yoğunlaşır.
Hastalar sıklıkla aynada kendilerini kontrol ederler ve buldukları hataları gizlemeye çalışırlar.
Hastaların çoğu özellikle başkalarının kendi kusurlarına dikkat ettiği dolayısıyla kendilerine güldükleri, kendilerinden söz ettikleri biçiminde düşüncelere sahiptirler. Bu nedenle utanma ve aşağılanma kaygısı sıklıkla görülür.

TEDAVİ

Antidepresanlar ve Bilişsel Psikoterapiler yararlı olmaktadır

Bu makale 25 Haziran 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Murat Kuloğlu

Prof. Dr. Murat Kuloğlu, lise öğreniminin ardından Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni 1989 yılında birincilikle tamamlamıştır. Uzmanlık eğitimini ise 1991-95 yılları arasında Atatürk Üniversitesi'nde yapmıştır. Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalın'da 2003 yılında doçent, 2009 yılında ise profesör ünvanını almıştır. 2004-2008 yılları arasında Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde klinik şef yardımcısı, başhekim yardımcısı ve 2006-2008 yılları arasında Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü Ruhsatlandırma Ana Komisyon Üyeliği görevlerinde bulunmuştur.  2013-2020 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı'nda Öğretim Üyesi ve Alkol Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkez Yöneticisi görevlerini yürütmüştür. Bu arada Akdeniz Üniversites ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
youtube
instagram
Etiketler
Beden algısı
Prof. Dr. Murat Kuloğlu
Prof. Dr. Murat Kuloğlu
Antalya - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube